Így lesz az anya gyereke ellensége

Rendkívül szomorú helyzet, amikor egy gyermek súlyos betegséggel küzdve állandó ápolásra szorul. Egy bizarr pszichiátriai szindróma következtében ráadásul előfordulhat, hogy éppen az a személy idézi elő mesterségesen a szenvedéseit, akire a legkevésbé gondolnánk.

Egy tipikus eset kapcsán egy brit gyerekorvos, Roy Meadow használta először a Münchausen by proxy kifejezést 1977-ben, amikor egy anya úgy tüntette fel súlyos betegnek kislányát, hogy a tüneteket közben ő maga idézte elő - mondta el az Indexnek dr. Pászthy Bea gyermekorvos, gyermekpszichiáter, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense. A szakember hozzátette, a szülők változatos módszerekkel érik el céljukat, így olykor leleteket hamisítanak, például vért vagy cukrot tesznek a gyerek vizeletmintájába, máskor pedig mérgezéssel, fertőzésekkel, fizikai bántalmazással teszik ténylegesen beteggé gyermeküket.

A könyörtelen és abszurd cselekedet mögött a pszichés zavarokkal küzdő szülő szeretetéhsége és figyelem, elismerés iránti vágya áll. Céljaik elérését a beteg gyermeket odaadóan ápoló édesanya szerepétől várják. Az ilyen emberek nem akarják bántani csemetéjüket, de fájdalma sem kelt bennük empátiát, egyben saját állapotukat sem hajlandóak beismerni. Bizonyos esetekben még akkor sem vallják be tetteiket, amikor egyértelmű bizonyítékokkal szembesítik őket.

Az érintett gyerek szenvedésének nagyobb részét általában a szükségtelen orvosi beavatkozások, fájdalmas kezelések, műtétek okozzák, amelyeket édesanyjuk harcol ki nekik. Nemzetközi becslések szerint az áldozatok 20-40 százaléka meghal, de a túlélők is rendszerint maradandó pszichés és testi károsodást szenvednek.

Ritkán előfordulhat, hogy ami anyai gondoskodásnak tűnik, valójában gyermekbántalmazás
Ritkán előfordulhat, hogy ami anyai gondoskodásnak tűnik, valójában gyermekbántalmazás

A Münchausen by proxy felismerése igen nehéz feladat, vannak azonban jelek, amelyek alapján az egészségügyi dolgozókban felmerülhet a gyanú. Ezek dr. Pászthy Bea szerint a következők:

  • a gyerek betegsége rendkívül ritka, jelen orvosi tudásunkkal megmagyarázhatatlan,
  • a tünetek túlzottan változatosak, több szervrendszert is érintenek, továbbá a kezelések ellenére is ismétlődnek,
  • a leletek ellentmondásosak, ellentmondanak egymásnak és a gyerek állapotának is,
  • a tünetek az anya jelenlétéhez kapcsolódnak,
  • az anya kitartóan keresi a kezelőorvos társaságát, látványosan aggodalmaskodik, de egy adott ponton mégsem működik együtt tovább, elviszi a gyereket más orvoshoz, nem adja neki az előírt gyógymódot,
  • a családban többféle megmagyarázhatatlan betegséggel küszködnek.

Erősítheti az abszurdnak tűnő felvetést mindezeken túl, ha a gyermeket az anya nem engedi közösségbe, egyben másokat sem lát szívesen a család közelében. A gyermek folyton betegeskedik, rendkívül félénk, akár láthatóan alulfejlett is lehet. Mivel a szindróma súlyos, sokszor halállal végződő gyermekbántalmazási forma, felismerése életet menthet.

A Münchausen-szindróma egy olyan ritka neurózis, amelyben a beteg bonyolult kórtörténeteket talál ki magának, betegségek tüneteit fedezi fel magán, sőt produkálja is ezeket annak érdekében, hogy szeretetet, figyelmet kapjon. Részletek itt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)