Ez a közös Obamában és Vilmos hercegben

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a balkezesek körében meglepően magas a skizofrénia előfordulási aránya. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, a balkezesek 40 százaléka szenved ebben a súlyos mentális betegségben.

Az átlag népesség körében azonban csak mintegy 10 százalékos a balkezesek aránya. A szakértők szerint a balkezesség kialakulásáért felelős agyi folyamatok szerepet játszhatnak a skizofrénia kialakulásában is. A balkezesek társadalmának leghíresebb tagjai között van Vilmos herceg, Barack Obama, David Cameron, Sir Paul McCartney, Apolló űrhajósai között is minden negyedik asztronauta balkezes volt.

"A felmérési adatok szerint a pszichotikus betegségekben szenvedők körében meglepően magas a balkezesek aránya - nyilatkozta Jadon Webb, a Yale Egyetem kutatója - Ezzel szemben a bipoláris zavarban szenvedők esetében csak mintegy 10 százalékos a balkezesek aránya, vagyis járulékosan annyi, amennyi az átlag népességben a balkezeseké."

"A pszichózis és a jobb- vagy balkezesség közti összefüggéseket vizsgáló kutatás egy korábbi tanulmányra épül, aminek során a tudósok megpróbálták kideríteni, hogy az agy fejlődése és a különböző működési zavarok miként befolyásolhatják a skizofrénia kialakulását. Ez rendkívül fontos ahhoz, hogy később jobb kezelési módszereket fejleszthessünk ki" - nyilatkozta Nick Craddock, a Cardiff Egyetem pszichiátere. "A mostani kutatás azért is nagyon fontos, mert megerősíti a feltételezést, hogy a súlyos pszichiátriai betegségnek nagyon is valós fizikai hátterük van, és nem csak lelki, vagy mentális problémák miatt alakulhatnak ki" - nyilatkozta Craddock professzor.

William herceg is balkezes

A balkezesség és a skizofrénia közti kapcsolat ellenére természetesen a legtöbb skizofréniás beteg nem balkezes - és a legtöbb balkezesnél nem alakul ki semmiféle súlyos mentális zavar. Sőt, sokan úgy vélik, hogy a balkezesség és a skizofrénia közti összefüggések teljesen véletlenszerűek, és hosszú távú megfigyelés esetén már nem is jelentkeznek. Mások viszont úgy gondolják, hogy a balkezesek sokkal kreatívabbak és tehetségesebbek, ezért is olyan sok közöttük a művész, zenész és sportoló.

De az is lehet, hogy ez mindössze csak azért van, mert a jobbkezesekkel ellentétben a balosok már kisgyerekkoruktól kezdve hozzá vannak szokva, hogy kiálljanak saját magukért, a jogaikért, és jobban megvalósítsák magukat. Az elmúlt 100 évben Nagy-Britanniában megnégyszereződött a balkezesek aránya. Manapság a férfiak 13, míg a nők 11 százaléka balkezes, míg ugyanez az arány 1910-ben csak nagyjából 3 százalék volt mindkét nem esetében.

Szakértők szerint ez a balkezesség elfogadásának köszönhető, mivel korábban a balkezes tanulókat a tanárok gyakran erőszakkal szoktatták át a "jó" vagy "szép" kéz használatára. A mostani kutatás részletes leírása a című tudományos szaklapban olvasható.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: