Betegség, amikor gyűlöljük a hangokat

A különös rendellenesség 9-13 éves korban alakul ki, és egyelőre csak a tüneteket tudják enyhíteni - nincs rá gyógymód.

A "hang gyűlölete"

Vannak bizonyos hangok, melyekre a legtöbben ugyanúgy reagálunk: ilyen például a táblán megcsikorduló kréta, vagy a csámcsogás. De vannak emberek, akikre ezeknél sokkal kevésbé kellemetlen hangok - például az ásítás vagy egy füttyszó - is elviselhetetlen zajokként hatnak: ők a mizofóniások. A mizofónia kifejezés szó szerint "a hang gyűlöletét" jelenti, és olyan neurofiziológiai állapotot jelöl, amelyben az emberek aránytalanul negatív reakciókat mutatnak bizonyos hangokra, és reakciójuk nem áll az irányításuk alatt.

Ilyenek lehetnek a reakciók

A mizofóniás ember egy bizonyos hang hatására - például más eszik a közelében, vagy csupán hangosabban veszi a levegőt - érezheti magát kellemetlenül, de szorongást , menekülési kényszert vagy undort is tapasztalhat. Súlyosabb esetben a hangok kiválthatnak dühöt, gyűlöletet, félelmet, pánikot , illetve gyilkos vagy öngyilkos gondolatokhoz is vezethetnek.

Amikor gyűlöljük a hangokat: mi az a mizofónia?
A mizofóniások kellemetlenül érzik magukat bizonyos hangoktól

A mizofóniások társadalmi élete megsínyli a betegséget. Az éttermeket jó messzire elkerülik, de családjukkal, barátaikkal, lakótársaikkal sem étkeznek együtt. Előfordulhat, hogy verbálisan vagy tettlegesen támadják azt az embert, aki a számukra kellemetlen hangot kiadja, esetleg elsírják magukat, vagy elmenekülnek az adott szituációból. Vannak, akik a vizuális ingerekre is hasonlóan reagálnak - nem is kell feltétlenül az evés hangját hallaniuk, elég, ha azt látják, hogy valaki a szájához emel valamit.

A félelem velünk született alapérzés, amely megvéd minket a veszélyes helyzetektől. De mi van akkor, ha egy ilyen természetes érzés átfordul irracionális reakcióba? Mit kezdhetünk a szokatlan félelmekkel? Kattintson!

Kik lehetnek mizofóniások?

Az élethosszig tartó rendellenesség 9-13 éves kor közt alakulhat ki, és lányoknál gyakoribb. Általában hirtelen jön, de nem kapcsolható konkrét eseményhez. Pontosan az orvosok sem tudják, mi okozza, de nem fülproblémát sejtenek mögötte, hanem mentális és fizikai okokat. Azzal kapcsolják össze, hogy a hangok hogyan hatnak az agyunkra és miként váltanak ki automatikus válaszreakciókat a testünkben.

A mizofónia kezelése

A rendellenesség a mindennapokra is hatással van, de szakemberek szerint olyan egyszerű dolgok is enyhíthetik a kellemetlen hangokat, mint a füldugóviselés, a zenehallgatás, az aktív életmód, a megfelelő mennyiségű alvás és a jobb stresszkezelés . Illetve már léteznek mizofóniaklinikák is, ahol hangterápiával és pszichológiai tanácsadással igyekeznek segíteni a betegeknek, hogy a hétköznapok "irritáló" hanghatásai egy kicsit elviselhetőbbek legyenek a számukra.

Forrás: webmd.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)