Ambulancia nyílt a poszt-COVID szindrómával küzdőknek

A poszt-COVID szindróma mentális hatásainak kezelésére szakosodott ambulancia nyílt a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben.

Az új típusú koronavírus nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is óriási terhelésnek teszi ki a fertőzötteket, ám a felgyógyultak mentális egészségének rendezése mindeddig nem került fókuszba. Az RTL Híradó beszámolója szerint azonban a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet külön ambulanciát nyitott a poszt-COVID szindrómában szenvedők mentális hatásainak kezelésére. A vírus hosszú távú mentális utóhatásai leggyakrabban depressziós és szorongásos tünetek formájában jelentkeznek, külföldi felmérések szerint a gyógyult fertőzötteknél a depresszió előfordulásának gyakorisága a négyszeresére, míg a szorongásé a háromszorosára nő.

koronavírus COVID-19 mentális hatás depresszió szorongás
Külön ambulancián kezelik a COVID-19 mentális utóhatásait. Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Karanténszorongás vagy depresszió? Így ismerhetjük fel, melyikkel van dolgunk - részletek !

"Amikor a páciensek tapasztalják magukon a furcsa, bizarr, félelmet keltő tüneteket (például zsibbadást , érzészavarokat, izomproblémákat, nehézlégzést), az első dolog, ami az eszükbe jut, hogy valamilyen halálos betegség leselkedik rájuk, és még nincsenek túl a fertőzésen" - részletezte Kéri Szabolcs, az intézet pszichiátriai igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a fertőzésen átesettek kb. 30 százalékát érintik a poszt-COVID szindróma mentális utóhatásai. De azoknál is jelentkezhetnek különféle pszichés tünetek, akik maguk nem estek át a fertőzésen, de közeli hozzátartozóikat vesztették el a COVID-19 következtében. A két hete működő ambulancián eddig több mint 130 páciens fordult meg, és ez a szám várhatóan növekedni fog, ahogy a jelenleg kórházban ápolt betegek is felépülnek a fertőzésből.

A híradónak nyilatkozó Harmatta János, a Magyar Pszichátriai Társaság tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott, a pandémiával járó lelki terhelés nagyon hasonlít a háborús helyzetekéhez, ebből kell felépülni. A szakértő szerint a neheze csak a járványügyi korlátozások feloldása után jön csak, amikor az addig elfojtott pszichés problémák is a felszínre törnek. Épp ezért szükség lehet majd a pszichiátriai ellátás kapacitásának növelésére, akár új terápiás módszerek kidolgozásával.

Krónikus fáradtság, agyköd, ízületi fájdalmak, emlékezetkiesések, tartós láz és légzési nehézségek - sokan ilyen panaszokkal küzdenek még hónapokkal a koronavírus-fertőzés leküzdése után is. Túlélők meséltek a Reuters-nek arról, hogyan nehezíti meg mindennapi életüket a hosszú COVID. Ide kattintva részletesebben is olvashat a témáról!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)