16 profi kérdés a szociopaták leleplezésére

A szociopatát úgy szokták meghatározni, mint olyan embert, akiből hiányzik a képesség, hogy szeressen másokat, vagy szimpatizáljon másokkal. Csakhogy az érzelmi csonkaságukat ezek az embertársaink többnyire igen jól palástolják.

A szociopaták hiányosságának gyakran az a következménye, hogy másokra használni való tárgyként tekintenek, éppen azért, mert nincs bennük együttérzés, empátia vagy a bűntudat, s csak az motiválja őket, hogy kihasználják a gyengébbeket. Ezért lesznek belőlük gyakran bűnözők.

A pszichopatákat sokszor mániákus baltás gyilkosként képzeljük el, mint amilyennek a horrorfilmek ábrázolják őket. Valójában azonban a pszichopátia nagyon összetett zavar, és sokszor éppen a hozzánk közel álló személyeknek vannak ilyen személyiségjegyei. Részletek!

A szociopaták gyakran nagyon racionálisnak mutatkoznak, s ezért nehéz felfedezni rajtuk, hogy bármi októl tartani kellene tőlük. Dr. Hervey Cleckley, a szociopátia egyik legnagyobb szaktekintélye, aki 1941-ben publikálta első könyvét Mask of Sanity (A józanság maszkja) címmel a problémáról, kidolgozott egy kérdéssort a szociopaták azonosítására. Vajon, van elég bátorságunk feltenni magunknak ezeket.

1. Ön felületesen elbűvölő és intelligens? (A szociopata válasza: igen.)

2. Vannak téveszméi vagy egyéb jelei az irracionális gondolkodásnak? (A szociopata válasza: nem, ugyanis szuper racionális és hidegen gondolkodik.)

3. Ön túlságosan ideges, vagy van más neurózisa? (A szociopata ritkán ideges vagy nyugtalan, és nem fél a kockázattól.)

4. Ön megbízható? (A szociopaták megbízhatatlanok, bármi is legyen a válasz.)

5. Ön hazudik, vagy mond őszintétlen dolgokat? (A szociopata kényelmesen hazudozik, s nem mond igazat, amikor nekik az felel meg.)

6. Érez bűntudatot vagy szégyent? (A: szociopata ritkán érez bűntudatot.)

7. A viselkedése antiszociális különösebb ok nélkül? (A szociopata lehet "nem magyarázhatóan motivált antiszociális viselkedésű" Cleckley szerint.)

8. Vannak rossz döntései, és nem tanul a tapasztalatokból? (A szociopata azt hiszi, hogy okosabb, mint mindenki más, több kockázatot vállal, mint mások és nem tanul a büntetésből.)

9. Ön kórosan egocentrikus, és képtelen a szeretet? (A szociopata ilyen.)

10. Általában nem képesek reagálni érzelmileg? (A szociopata nem úgy tapasztalja meg az érzelmeket, ahogy a többiek.)

11. Hiányzik belőle a magába tekintés képessége? (A szociopata nem önreflexív vagy meditatív.)

12. Ön fogékony mások iránt szociálisan? (Érdekes, hogy a szociopaták gyakran hamis a reakciókat színlelnek és válaszokat adnak annak érdekében, hogy kiszúrják őket.)

13. Ön egy őrült party démon? (A szociopaták olykor túlzó italozásokat rendeznek a szociopata gyakran vágyik értelmetlenül sok szexre, többre, mint a többiek.)

14. Szokott hamis öngyilkos fenyegetéssel élni? (Igen, sociopaták között vannak dráma királyok és vannak dráma királynők.)

15. A nemi élete személytelen, triviális, vagy rosszul integrált? (A szociopata nem képes szeretni.)

16. Már képtelen követni az eltervezett életét? (A szociopata nehezen tudja elviselni a munkahelyét, mert ott szükség van mások iránti hosszú távú elkötelezettségre is.)

Nincs holtbiztos módja öndiagnosztizálásnak, mert egy szociopata hajlamos hazudni az olyanféle teszteken, mint ez a kérdéssor. De aki felsmeri magát vagy másokat ezekből a kérdésekből, akkor érdemes szakmai segítséget kérni.

Számos szociopata nem akarja, hogy a végén börtönben, vagy a pszichotikus számkivetettek között végezze. És nem is úgy éli az életét. Tudják használni képességeiket, hogy sikeres legyenek az üzleti életben, és oly módon, ahogy kevésbé céltudatos ember nem tud. Ők csak nem a barátaink. Ezt jó, ha megjegyezzük.

Forrás: businessinsider.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: