Új kutatás a házasságról: mégsem olyan jó?

Az együttéléssel járó mindennapos gondok felülmúlják a házassági kötelék pozitív hatásait.A felek közötti feszültség "csökkenti a boldog élményekre való fogékonyságot". Az eredmények ellentmondanak annak a korábbi feltételezésnek, miszerint egyedülállónak lenni a legmegterhelőbb idegileg.

A házasok hajlamosabbak a depresszióra, hiszen a partner zsémbeskedése hosszú távú stresszforrást jelent, ami messze felülmúlja a házastársi viszony pozitív hozadékát - állítják a tudósok, egy 11 éves megfigyelésen alapuló kutatásra hivatkozva. A férjek és a feleségek idővel egyre kevésbé tudják magukat átadni a boldogságot hozó élményeknek.
A Wisconsin-Madisoni Egyetem felmérése ellentmond a korábbi általános feltételezésnek, miszerint a házasok általában boldogabbak és egészségesebbek az egyedülállóknál. Az intézmény munkatársai kérdőívekkel mérték fel a házas felnőttek depressziós tüneteit, mégpedig hatpontos skála segítségével. A vizsgálatot kilenc évvel később megismételték.

A hűtlenség oka

"Egy házasságom már ráment a szex hiányára. A feleségem tízévi együttélés után kijelentette, hogy ő már egyáltalán nem kívánja a szexet. Túl azon, hogy negyvenévesen még bőven erőm teljében voltam, sértett is az elutasítása. Kezdtem megfordulni a csinos nők után, és nem is hittem volna, milyen könnyen megy a hódítás. Pár év alatt jelentős tapasztalatot szereztem a nők terén..." Ha érdekli a téma, nézze meg Bede Zsuzsa szexológus és pszichológus válaszát.

A 11. évben a résztvevők "érzelmi érzékenység teszten" estek át, amely választ adott rá, milyen hamar regenerálódnak egy negatív élmény után. A depressziós tünetek mérésére használt vizsgálati módszer a szemöldökközelítő izom, azaz a corrugator supercili aktivitását vette alapul.

Az alanyoknak 90 negatív, semleges vagy pozitív fotót mutattak. A Journal of Psychophysiology című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján azok, akik nagyon feszült házasságban élnek, gyengébb volt a pozitív képekre adott érzelmi válasz. Richard Davidson pszichiáter professzor szerint mindez új fényt vet arra kérdésre, hogy némelyek mitől válnak érzelmileg sérülékenyebbé, illetve hajlamosabbá a depresszióra.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek