Páros feszültség: miért fontos oldani a stresszt?

A párkapcsolatunk is rámehet, ha a mindennapi stressz átveszi az uralmat felettünk, s akár depresszió is kialakulhat a feloldatlan problémák miatt. Türelem, megértés, támogatás, de mindenekelőtt a stressz oldása segíthet a nagyobb gond megelőzésében.

Annak ellenére, hogy stressz nélkül nem élet az élet - hiszen ez segít például a feladatmegoldásban, a vészhelyzetek kikerülésében -, ám ha eluralkodik a túlfeszült állapot a mindennapjainkon, sokat kárt okozhat. Ha magunkkal ránt minket a problémaörvény, amiből nem tudunk kikászálódni, kimerülnek az energiaraktáraink. Testi tünetek, lelki zavarok léphetnek fel, sőt egy idő után úgy érezzük, az egész életünk kilátástalan - ez a depresszió lényege. A szorongó, alacsonyabb önértékeléssel rendelkező emberek azok, akik hajlamosabbak depresszióra, a negatív, pesszimista világlátás könnyebben sodor lelki betegségbe. Ha ez az állapot kezeletlen marad, a baj krónikussá válhat.

Mi történt velünk?

Az egész napos feszültség után végül is nem csoda, ha felfokozott kedélyállapotban érünk haza. Sokszor bármilyen apróság is elég, s máris kirobbanhat egy veszekedés. Ez aztán még tovább súlyosbítja a helyzetet: a párkapcsolati gondok, a viták is növelik a stressz szintjét. A 22-es csapdája ez: oldódás helyett újabb feszültségforrás alakul ki. Egy rosszkedvű, ingerült partnerrel egyáltalán nem könnyű együtt élni, s egy idő után - a veszekedések elkerülése miatt - már a beszélgetés is elmarad. A kommunikáció hiánya is veszélyes lehet, egy idő után azt vesszük észre, hogy csak élünk egymás mellett. A kapcsolatunk akár válással végződhet, ha elfogy a türelem, a megértés, s végül már csak nézünk egymásra: mi történt velünk?

Vele és nélküle is

Ha feszült párkapcsolati helyzetbe kerülünk, ha a társunk sokszor idegesen ér haza, vagy már eljutott a folytonos lehangoltság időszakába, próbáljunk meg türelmesek, megértőek lenni vele. A "szedd már össze magad" típusú mondatok nem segítenek, s bár talán nem könnyű feladat, de vegyük rá közös programokra: hívjuk moziba, sétálni, kezdeményezzünk beszélgetést, hívjunk barátokat. Ha volt valamilyen hobbija, vegyük rá, hogy ismét foglalkozzon vele: az azonban fontos, hogy ne erőltessünk semmit, de azt éreznie kell, hogy mellette állunk.

A párkapcsolatunk is rámehet, ha a mindennapi stressz átveszi az uralmat felettünk, s akár depresszió is kialakulhat a feloldatlan problémák miatt

A párkapcsolatunk is rámehet, ha a mindennapi stressz átveszi az uralmat felettünk, s akár depresszió is kialakulhat a feloldatlan problémák miatt


Ugyanakkor nem csak a másik, de a saját állapotunk rendben tartása is alapvető. Törődjünk magunkkal - így foglalhatjuk össze egyszerűen, hogyan kezeljük a mindennapi stresszhelyzeteket. Bár nehéz kilépni a mókuskerékből, figyeljünk a jelekre! Ha már egy apróság is nagyon felingerel bennünket, eljött az idő, hogy kicsit "kivonjuk magunkat a forgalomból." Egy-egy kirándulás, olvasás, zenehallgatás segít ellazulni: ha bizonyos időközönként beiktatunk néhány órát, amikor csak a saját kedvteléseinkkel foglalkozunk, az nem csak a mi, hanem a család, a párkapcsolatunk helyzetén is sokat segít.

Stressz-kezelés hosszú távon

Ha tudatosan szeretnénk a stressz ellen hosszabb távon is tenni, akkor abban már - az előbbieken túl - helyet kell kapnia az életmódváltásnak, amibe természetesen a párunkat is be kell vonnunk. Fokozatosan térjünk át az egészséges, könnyű táplálkozásra. Keressünk - akár szakember segítségével - jó relaxációs technikákat, de a rendszeres időközönként végzett sportolás is sokat javíthat a testi és lelki állapotunkon. Arról nem is beszélve, hogy futni, úszni, kerékpározni, de akár edzőterembe járni párban is lehet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag