Miért boldogabbak az impulzív párok?

A legtöbb ember fejében él egy kép egy sajátos viselkedésű párról, amelynek a férfi és nő tagja is kicsit őrült. Ők azok, akik szeszélyből szinte egyik pillanatról a másikra átköltöznek egy másik városba, percek alatt befogadnak egy elárvult állatot, vagy a pillanat hevében eldöntik, hogy azonnal vakációzni utaznak, és úgy is tesznek.

Az ilyen párok hajlamosak a magas szintű impulzivitásra, ami egy mérhető pszichológiai állapot. A Buffalo University kutatói a Journal of Research in Personality folyóiratban magyarázták el, hogy néhány provokatív kérdéssel, hogy szűrték ki a környezetükben lévő párok magas szintű impulzivitását. De talán a legfontosabb kérdés ez volt a számukra: Ha a pár mindkét tagja impulzív, az valószínűsíthetően jó kapcsolat, vagy rossz?
Vegyes bizonyítékok vannak erre a csapat vezetője, Dr. Jaye L. Derrick szerint. Egyrészt, ha mindkét partner impulzív, az ember azt gondolja, hogy sokat harcolhatnak egymással, több kiütéses akciót vezetnek, és felrobbantanak maguk körül mindent. Másrészt korábbi kutatások kimutatták, hogy a nagyobb kompatibilitáshoz nagyobb együttműködési készség társul, s nagyobb az egyetértés a célok és preferenciák meghatározásában, a kockázatok minimalizálásában. A kompatibilitás tulajdonképpen megszünteti a hátrányokat.

Az impulzivitás jót is tehet a párkapcsolatnak

Az impulzivitás jót is tehet a párkapcsolatnak

A boldog párok titkai

A tartós és harmonikus párkapcsolatnak számtalan titka van - ráadásul mindenki másra esküszik. Egyetlen dolog helyett több olyan tanács is van, amelyet érdemes megfogadni ahhoz, hogy sokáig boldogok lehessünk. Kattintson!

A kutatók nagy adathalmazok elemzésével próbálták kideríteni, hogy milyen hatással van a kapcsolatra, ha az impulzivitás egyik vagy mindkét felet jellemzi. "Három versengő hipotézist teszteltünk az egybevágó impulzivitással kapcsolatban. A volatilitási hipotézis szerint, ha a negatív hatás csak a párok egyik tagját érinti, az rontja a kapcsolat minőségét.

Ezzel szemben a kompatibilitási hipotézis azt erősíti, hogy minél hasonlóbbak a partnerek, az impulzivitás (akár magas, akár alacsony) annál magasabbra emeli a kapcsolatuk minőségét. Az összeférhetetlenségi hipotézis ennek az ellenkezőjét erősíti, azaz minél inkább eltérnek egymástól a partnerek, az impulzivitás annál inkább ront a kapcsolatuk minőségén" - emelték ki a tanulmány szerzői.

A kutatók egyértelmű bizonyítékokat találtak a kompatibilitási és inkompatibilitási hipotézisekre, amikor a gátlásokat vizsgálták. Más szóval, ha alacsony vagy magas gátlási szintű partnereket állították párba, jobban jártak, ha megszüntették ezt a helyzetet, mintha fennmaradt volna az "egymáshoz nem illő" kapcsolat.

Még további kutatás szükséges, hogy jobban megértsük a teljes összefüggésrendszert, de az az elképzelés, hogy az impulzív partnerek tendenciózusan a legrosszabbat hozzák ki egymásból, nyilvánvalóan nem állja meg a helyét. Ezek az emberek túlreagálnak bizonyos dolgokat, gyorsan megsértődnek apróságokon is, hajlamosak minden jelentéktelen ügy miatt harcolni egymással, de a közös impulzivitás is oda vezethet, hogy ugyanúgy értékelnek dolgokat, könnyen fogadnak el közös célokat és értékeket, és talán könnyedén költenek el közösen egy nagyobb összeget a pillanat hevében, ami (ha megbánják, ha nem) a kapcsolatukat inkább erősíti, mint rombolja.

Forrás: news.health.com

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt az északkeleti tájakat leszámítva borult lesz az ég és havazás, főleg délkeleten havas eső, helyenként eső várható Délután borult lesz az ég, a Dunántúlon havazás, középen havazás, havas eső, keleten főleg eső várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag