Megvan, kik a legnépszerűbbek a társkeresőkön

Az internetes párkereső applikációk adatait kielemezve feltűnik, hogy társkeresés közben kiemelt hangsúlyt fektetnek a felek arra, hogy milyen etnikumú a másik. A férfiak körében az ázsiai nők a legnépszerűbbek, a nők szemében azonban az ázsiai férfiak a legkevésbé vonzóak.

Az ellentétek vonzzák egymást - tartja a mondás a párkeresés kapcsán. Azt gondolnánk ugyanakkor, hogy a különböző etnikumú emberek az esetek többségében saját népcsoportjukból választanak párt maguknak. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy az emberek természetes módon a saját etnikumukhoz tartozó emberekhez vonzódnak leginkább. A First Met nevű internetes társkereső felmérése szerint azonban külső okok húzódnak a párválasztási döntéseink mögött. Figyelembe vesszük többek között a család elvárásait, a baráti kör összetételét, a nyelvi és társadalmi akadályokat is - írja az MNO.

Az ázsiai nők és a fehér férfiak a legnépszerűbbek

A Magyarországon is népszerű Tinderhez hasonlóan a First Met is egy gyors, rövid adatlapokkal operáló alkalmazás. A cég egy vizsgálatban 2,4 millió felhasználó adatait elemezve azt kutatta, hogyan függ a felhasználók kapcsolatfelvételi hajlandósága a rájuk "igent" nyomó illetők irányába aszerint, hogy az milyen rasszhoz tartozik (fehér, fekete, latin vagy ázsiai). 

A párkereső nők szinte kivétel nélkül elvárják leendő társuktól az anyagi függetlenséget, ráadásul a legtöbben aktuális partnerüket sem támogatnák szívesen pénzügyileg. De mik a leglényegesebb kritériumok párkereséskor? Cikkünkből kiderül!

Kiderült, hogy a legtöbb ember egyáltalán nem a saját etnikumát preferálja leginkább, hanem nagyon egyöntetűek a vonzalmaik - függetlenül származásuktól. Az ázsiai férfiakat kivéve minden férfi az ázsiai nők megkeresésére reagál a legnagyobb arányban. Az ázsiaiak azonban valamiért inkább a latin nőket szeretik. A fekete nők a fekete férfiakat kedvelik, de a latinok, az ázsiaiak és a fehérek egyöntetűen a fehér "kérőket" részesítik előnyben.

Elutasítottság tekintetében is hasonló kép rajzolódik ki. Minden nő ódzkodik a fekete pasiktól, kivéve a fekete nőket, akik viszont a fehéreket utasítják el. A férfiaknál még egyértelműbb a helyzet: rassztól függetlenül az összes felhasználó az őrájuk igent nyomó fekete nőknek hajlamos a legkevésbé visszaírni. Tehát még a fekete férfiak is. A legélesebb disszonancia a fekete férfi, ázsiai nő felállásban van: míg az előbbiek legerősebben az utóbbiakhoz vonzódnak, fordítva éppen a legerősebb elutasítás a reakció.

Külső okok húzódnak a párválasztási döntéseink mögött
Külső okok húzódnak a párválasztási döntéseink mögött

A jelenség alapjául a társadalmi berendezkedés szolgál. A fehér férfiak népszerűségéhez az is hozzáadhat, hogy a fejlett, nyugati társadalomban még mindig megőrizték vezető pozíciójukat.  Ennek megfelelően a fehérek előnyöket élveznek szinte bármilyen területen. Részben ugyanazon történelmi okok miatt, amelyek biztosítják vezető státusukat, részben pedig azért, mert vezető pozícióban vannak (és ebből a tényből a társadalom nagy része öntudatlanul "jobbnak" tekinti őket szinte mindenben). Ez alól nem kivétel a társkeresés sem. Szinte közhely, hogy ha két tökéletesen megegyező felhasználói profil között csak a rassz a különbség, akkor a "fehérség" jelentősen megemeli a pozitív viszontválaszok számát.

Évi 76 millió forinttal ér többet egy fehér férfi egy ázsiainál

Bár sokan nem vállalják fel - vagy nincsenek is tudatában - az etnikai preferenciájukat,  az anonimitást biztosító online randialkalmazásokon őszinték lehetnek. A netes párkeresés eredményeit egy villámrandin készült kísérlettel is összehasonlították. Négy perc állt az összesorsolt párok rendelkezésére, hogy megismerkedjenek. Ezután nyilatkozniuk kellett, szívesen találkoznának-e újra a partnerrel. Itt az ázsiai férfiak voltak nagy hátrányban. A nők átlagosan 33 százalékkal kisebb valószínűséggel találták szimpatikusnak az ázsiaiakat, mint másokat.


Egy újabb kísérletben a kutatók megpróbálták kiegyenlíteni az etnikai hátrányokat - méghozzá pénzzel. Azt tesztelték, mennyit kell keresnie egy férfinak ahhoz, hogy szimpatikussá váljon a hölgyek szemében. Kiderült, hogy e tekintetben is az ázsiaiak vannak a legrosszabb helyzetben. Egy keleti férfinak évi 247 ezer dollárral (74 millió forinttal) kell többet keresnie a fehér férfiaknál ahhoz, hogy ugyanolyan vonzóvá váljon egy fehér nő szemében.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag