-2° - +7°
Kettős front

Megvan, kik a legnépszerűbbek a társkeresőkön

Az internetes párkereső applikációk adatait kielemezve feltűnik, hogy társkeresés közben kiemelt hangsúlyt fektetnek a felek arra, hogy milyen etnikumú a másik. A férfiak körében az ázsiai nők a legnépszerűbbek, a nők szemében azonban az ázsiai férfiak a legkevésbé vonzóak.

Az ellentétek vonzzák egymást - tartja a mondás a párkeresés kapcsán. Azt gondolnánk ugyanakkor, hogy a különböző etnikumú emberek az esetek többségében saját népcsoportjukból választanak párt maguknak. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy az emberek természetes módon a saját etnikumukhoz tartozó emberekhez vonzódnak leginkább. A First Met nevű internetes társkereső felmérése szerint azonban külső okok húzódnak a párválasztási döntéseink mögött. Figyelembe vesszük többek között a család elvárásait, a baráti kör összetételét, a nyelvi és társadalmi akadályokat is - írja az MNO.

Az ázsiai nők és a fehér férfiak a legnépszerűbbek

A Magyarországon is népszerű Tinderhez hasonlóan a First Met is egy gyors, rövid adatlapokkal operáló alkalmazás. A cég egy vizsgálatban 2,4 millió felhasználó adatait elemezve azt kutatta, hogyan függ a felhasználók kapcsolatfelvételi hajlandósága a rájuk "igent" nyomó illetők irányába aszerint, hogy az milyen rasszhoz tartozik (fehér, fekete, latin vagy ázsiai). 

A párkereső nők szinte kivétel nélkül elvárják leendő társuktól az anyagi függetlenséget, ráadásul a legtöbben aktuális partnerüket sem támogatnák szívesen pénzügyileg. De mik a leglényegesebb kritériumok párkereséskor? Cikkünkből kiderül!

Kiderült, hogy a legtöbb ember egyáltalán nem a saját etnikumát preferálja leginkább, hanem nagyon egyöntetűek a vonzalmaik - függetlenül származásuktól. Az ázsiai férfiakat kivéve minden férfi az ázsiai nők megkeresésére reagál a legnagyobb arányban. Az ázsiaiak azonban valamiért inkább a latin nőket szeretik. A fekete nők a fekete férfiakat kedvelik, de a latinok, az ázsiaiak és a fehérek egyöntetűen a fehér "kérőket" részesítik előnyben.

Elutasítottság tekintetében is hasonló kép rajzolódik ki. Minden nő ódzkodik a fekete pasiktól, kivéve a fekete nőket, akik viszont a fehéreket utasítják el. A férfiaknál még egyértelműbb a helyzet: rassztól függetlenül az összes felhasználó az őrájuk igent nyomó fekete nőknek hajlamos a legkevésbé visszaírni. Tehát még a fekete férfiak is. A legélesebb disszonancia a fekete férfi, ázsiai nő felállásban van: míg az előbbiek legerősebben az utóbbiakhoz vonzódnak, fordítva éppen a legerősebb elutasítás a reakció.

Külső okok húzódnak a párválasztási döntéseink mögött
Külső okok húzódnak a párválasztási döntéseink mögött

A jelenség alapjául a társadalmi berendezkedés szolgál. A fehér férfiak népszerűségéhez az is hozzáadhat, hogy a fejlett, nyugati társadalomban még mindig megőrizték vezető pozíciójukat.  Ennek megfelelően a fehérek előnyöket élveznek szinte bármilyen területen. Részben ugyanazon történelmi okok miatt, amelyek biztosítják vezető státusukat, részben pedig azért, mert vezető pozícióban vannak (és ebből a tényből a társadalom nagy része öntudatlanul "jobbnak" tekinti őket szinte mindenben). Ez alól nem kivétel a társkeresés sem. Szinte közhely, hogy ha két tökéletesen megegyező felhasználói profil között csak a rassz a különbség, akkor a "fehérség" jelentősen megemeli a pozitív viszontválaszok számát.

Évi 76 millió forinttal ér többet egy fehér férfi egy ázsiainál

Bár sokan nem vállalják fel - vagy nincsenek is tudatában - az etnikai preferenciájukat,  az anonimitást biztosító online randialkalmazásokon őszinték lehetnek. A netes párkeresés eredményeit egy villámrandin készült kísérlettel is összehasonlították. Négy perc állt az összesorsolt párok rendelkezésére, hogy megismerkedjenek. Ezután nyilatkozniuk kellett, szívesen találkoznának-e újra a partnerrel. Itt az ázsiai férfiak voltak nagy hátrányban. A nők átlagosan 33 százalékkal kisebb valószínűséggel találták szimpatikusnak az ázsiaiakat, mint másokat.


Egy újabb kísérletben a kutatók megpróbálták kiegyenlíteni az etnikai hátrányokat - méghozzá pénzzel. Azt tesztelték, mennyit kell keresnie egy férfinak ahhoz, hogy szimpatikussá váljon a hölgyek szemében. Kiderült, hogy e tekintetben is az ázsiaiak vannak a legrosszabb helyzetben. Egy keleti férfinak évi 247 ezer dollárral (74 millió forinttal) kell többet keresnie a fehér férfiaknál ahhoz, hogy ugyanolyan vonzóvá váljon egy fehér nő szemében.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag