A csendes vetélésre így derül fény

A levegőben lévő szennyezőanyagok növelik a csendes vetélés kockázatát - állapították meg a kínai kutatók.

Mennyire káros rossz levegő? A válaszért kattintson ide!

Korábbi tanulmányok már mutattak összefüggést a légszennyezettség és a várandósság idején jelentkező komplikációk között, ám az új kutatás a szennyezett levegő egy eddig nem ismert hatására hívja fel a figyelmet. A kutatók ugyanis megállapították, hogy a levegőben lévő finomszemcsés anyagok (szálló por), valamint a kén-dioxid, az ózon és a szén-monoxid magasabb koncentrációjának való kitettség összefüggésben van az első trimeszterben bekövetkező csendes vetélés fokozott kockázatával. A csendes vetélés azt jelenti, hogy a terhesség egyértelmű jelek nélkül szakad meg, tehát nem jelentkezik vérzés vagy görcsölés - gyakran csak egy rutin ultrahangvizsgálatkor derül ki, hogy megszűnt a magzati szívhang. A tanulmány szerint minél magasabb a szennyező anyagok koncentrációja, annál nagyobb mértékben nő a kockázat.

szmog, légszennyezettség, rossz levegő, csendes vetélés, várandósság
szmog, légszennyezettség, rossz levegő, csendes vetélés, várandósság

Nagy a kockázat

A kutatók több mint 250 ezer nő terhességét követték nyomon 2009 és 2017 között. Csaknem 17 ezer alanynál csendes vetélés ment végbe. A szakemberek a nők otthona és munkahelye közelében lévő mérőállomások adatait felhasználva mérték fel az alanyok kitettségét.

Bár a tanulmány számottevő összefüggést mutatott ki a légszennyezettség és a csendes vetélések között, az ok-okozati kapcsolat megerősítéséhez azonban emberi embriókon történő laboratóriumi tesztekre lenne szükség, ami viszont etikai szempontból problémás - mondta Shaun Brennecke, a Melbourne-i Egyetem professzora.

A pekingi levegő szennyezettségének szintje jelentősen csökkent az elmúlt években, ám a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok - amelyek mélyen megtelepszenek a tüdőben - jelenlegi koncentrációja még mindig négyszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megjelölt határértéknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: