Kiderült, működik-e a 4 napos munkahét

A Magyar Telekomnál idén július és október között kezdték tesztelni a négynapos munkahetet. Az akkor elért pozitív eredmények azt mutatják, kevesebb munkaórával nagyobb a teljesítmény.


A Magyar Telekomnál a dolgozók elégedettsége és egyéni hatékonyságuk növekedése miatt úgy döntöttek, folytatják a négynapos munkahét tesztelését. Korábban 150, a társaságon belül négy különböző területen dolgozó munkatárs végezte ebben az időbeosztásban a munkáját. Folyamatosan mérték a tesztidőszakban résztvevők teljesítményét és kiderült: miközben 20 százalékkal kevesebb időt töltöttek munkával, átlagosan 10 százalékkal javult az egyéni hatékonyságuk.

Egyensúlyba került a munka és a magánélet

A mérések arra is rámutattak, hogy a négynapos munkarendben dolgozóknál a munkavállalói elégedettség elérte a 94 százalékot, miközben ugyanez az arány a teljes vállalaton belül 78 százalék. A négynapos munkarendben dolgozók 92 százaléka azt is jelezte: meg tudták valósítani a munka és a magánélet egyensúlyát. 

munka, iroda, négynapos munkahét
Hatékonyabb, aki csak 4 napot dolgozik hetente. Fotó: Getty Images

Úgy döntöttek ezért, hogy a résztvevők létszámának megduplázása mellett, új területek bevonásával 2023. február 1-től hat hónapos időtartamra elindítják a négynapos munkarend második tesztidőszakát. Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere a távközlési vállalat "Lehet 4?" című konferenciáján elmondta: a két tesztidőszak együtt már elég sok információt fog adni, nem csak a Magyar Telekom, hanem a hazai munkaerőpiac többi szereplője számára is.

A Magyar Telekom a PwC Magyarországgal közös országos reprezentatív kutatást is indított, hogy feltárja a munkaerőpiac szereplőinek véleményét a négynapos munkahétről. A 12 ezer ember részvételével zajlott kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 84 százaléka szívesebben dolgozna heti négy napot a jelenlegi ötnapos munkahéttel szemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

Általában sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra. A középső országrészben kevesebb helyen lehet csapadék. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet egyre több helyen erős, viharos közeli széllökések kísérik. A hőmérséklet késő estére 15 és 21 fok között alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra