Kiderült, működik-e a 4 napos munkahét

A Magyar Telekomnál idén július és október között kezdték tesztelni a négynapos munkahetet. Az akkor elért pozitív eredmények azt mutatják, kevesebb munkaórával nagyobb a teljesítmény.


A Magyar Telekomnál a dolgozók elégedettsége és egyéni hatékonyságuk növekedése miatt úgy döntöttek, folytatják a négynapos munkahét tesztelését. Korábban 150, a társaságon belül négy különböző területen dolgozó munkatárs végezte ebben az időbeosztásban a munkáját. Folyamatosan mérték a tesztidőszakban résztvevők teljesítményét és kiderült: miközben 20 százalékkal kevesebb időt töltöttek munkával, átlagosan 10 százalékkal javult az egyéni hatékonyságuk.

Egyensúlyba került a munka és a magánélet

A mérések arra is rámutattak, hogy a négynapos munkarendben dolgozóknál a munkavállalói elégedettség elérte a 94 százalékot, miközben ugyanez az arány a teljes vállalaton belül 78 százalék. A négynapos munkarendben dolgozók 92 százaléka azt is jelezte: meg tudták valósítani a munka és a magánélet egyensúlyát. 

munka, iroda, négynapos munkahét
Hatékonyabb, aki csak 4 napot dolgozik hetente. Fotó: Getty Images

Úgy döntöttek ezért, hogy a résztvevők létszámának megduplázása mellett, új területek bevonásával 2023. február 1-től hat hónapos időtartamra elindítják a négynapos munkarend második tesztidőszakát. Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere a távközlési vállalat "Lehet 4?" című konferenciáján elmondta: a két tesztidőszak együtt már elég sok információt fog adni, nem csak a Magyar Telekom, hanem a hazai munkaerőpiac többi szereplője számára is.

A Magyar Telekom a PwC Magyarországgal közös országos reprezentatív kutatást is indított, hogy feltárja a munkaerőpiac szereplőinek véleményét a négynapos munkahétről. A 12 ezer ember részvételével zajlott kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 84 százaléka szívesebben dolgozna heti négy napot a jelenlegi ötnapos munkahéttel szemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: