Tovább él, aki időt szán másokra

Meghosszabbíthatja életünket, ha pénz helyett inkább az időnket fordítjuk arra, hogy másoknak segítsünk - derült ki egy új kutatásból.

Adni jó, és karácsony környékén egyre többen élnek is a különböző lehetőségekkel, hogy segítsenek másokon. Egy friss kutatás szerint azonban egészségünk és várható élettartamunk szempontjából az a legjobb, ha pénz helyett időt és energiát áldozunk mások segítésére.

adakozás, adomány, törődés, hosszú élet,
adakozás, adomány, törődés, hosszú élet,

A gondoskodás ereje

Kutatók azt vizsgálták, hogy az idősebbek esetében milyen típusú adakozás hozható leginkább összefüggésbe a korai elhalálozás kockázatának csökkenésével. A tudományos munka 2004-ben kezdődött, amely során több mint 3 ezer 64 és 67 év közötti wisconsini lakos adatait kezdték rögzíteni, majd 13 éven át követték nyomon az alanyokat. A tudósok számításba vették, hogy a részvevők adnak-e pénzt jótékony célokra, önkénteskednek-e, gondját viselik-e valakinek a házastársukon kívül, illetve támogatják-e bármilyen módon családtagjaikat, barátaikat.

Ha elhagyjunk három rossz szokást, akár 7 évvel is meghosszabbíthatjuk életünket. A részletekért kattintson ide!

2017-ben ért véget a kutatás. Ezt követően a tudósok arra jutottak, hogy azok, akik idejük, energiájuk rááldozásával segítettek másokon - tehát önkénteskedtek, tettek valamit barátaikért vagy családjukért, vagy gondoskodtak egy hozzátartozójukról -, nagyobb valószínűséggel maradtak életben a kutatási időszak végére, mint a többiek. Azoknál, akik pénzzel segítettek másokat, nem csökkent az elhalálozás kockázata.

A kutatók úgy vélik, ha időnket és energiánkat mások javára fordítjuk, az segít abban, hogy hatékonyabban birkózzunk meg a stresszel, így ugyanis a saját problémáinkról másra terelődik a figyelmünk. Ha pedig kevesebbet rágódunk a gondokon, az hosszú távon jót tehet egészségünknek - akár az életünket is meghosszabbíthatja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés