Ön hányasra értékelné magát?

Egy tízes skálán valószínűleg hetesre értékelné magát. Ezzel pedig nem is lenne egyedül.

Bár lehetetlen, hogy az emberek nagy része egy bizonyos tulajdonság tekintetében meghaladja a skála felét, mégis azt hiszik, hogy számos területen jobbak a többségnél, legyen szó akár a jótékonyságról vagy a munkateljesítményről. A pszichológiában illuzórikus szuperioritás néven ismert jelenség olyan makacsul megragadt az emberekben, hogy David Dunning, a Cornell Egyetem pszichológusa szerint meglepő lenne, ha nem bukkanna fel ebben a tudományágban. Dunning szerint a jelenségnek több oka is lehet. A többiek túl udvariasak, hogy elmondják, amit valóban gondolnak; az inkompetens emberek nem rendelkeznek azzal a készséggel, hogy pontosan felmérjék képességeiket; és az ilyen önbecsapás tulajdonképpen megóvja az emberek mentális egészségét.

A kutatásokban az autóvezetők rendszeresen átlagon felülinek értékelik magukat, még akkor is, ha a veszélyérzékelés teszt alapján valójában átlagon aluliak - állítja Mark Horswill, az ausztrál Queensland Egyetem pszichológusa. Mivel még a legrosszabb autóvezető is elkerülhet véletlenül egy balesetet, az emberek nagyobb valószínűséggel túlértékelhetik képességüket, mint az olyan konkrét készségek esetén, mint a sakk vagy a tenisz, ahol az inkompetensek hamar kiesnek.

Az emberek többnyire nem adnak őszinte visszajelzést másoknak, egyszerűen nem mondják el valakinek azt, amit a háta mögött mondanak. Érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy a legkevésbé kompetensek becsülik túl a legnagyobb valószínűséggel saját képességeiket, míg a legügyesebbek nagyobb valószínűséggel becsülik alá magukat, mert ha ők könnyűnek találják az adott készséget, azt feltételezik, hogy mások is könnyedén elvégzik.

Az egyetlen csoport, amely nem becsüli túl a képességeit, a depressziós és szorongó betegek. Ez arra utal, hogy az illuzórikus felsőbbrendűség valójában védekezési mechanizmus lehet, amely az önbecsülésünket hivatott megóvni. A jelenség tehát a mentális egészségünket védi.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: