Nyugalomban meghalni: David Bowie a példa

"Palliatív orvos vagyok. Amit Ön a halála előtti időkben tett, és amit a halálról közvetített, nagyon mély hatással volt rám, és azokra, akikkel együtt dolgozom" - írja Dr. Mark Taubert, aki a British Medical Journal internetes blogjában tette közzé David Bowie-nak szóló levelét.

Dr. Mark Taubert az életvégi ellátásban palliatív orvoslással foglalkozik, feladata a végstádiumú betegek szenvedésének csökkentése, fájdalomcsillapítás és tünetmenedzselés. Azért írt levelet a közelmúltban 69 éves korában rákban elhunyt David Bowie-nak, mert – ahogy írja – megkönnyítette azt, hogy az emberek a halálról beszéljenek. Levelében egy betegével folytatott beszélgetését idézi fel példaként.

A levélből kiderül, Dr. Taubertnek nemrég kellett közölnie betegével, hogy a rák szétterjedt a szervezetében, így nem sok esélye van egy évnél hosszabb időt élni. Leírja, hogy a beteg nővel folytatott beszélgetése során beszéltek a sztár haláláról, illetve arról is, hogy David Bowie zenéje mit jelentett a számukra. Az pedig, ahogyan az énekes a saját halálára a művészetével is készült, olyan nehéz témákat hozott felszínre a beszélgetésükben, amit egyébként igyekszünk kerülni.

Segíthet a levélírás a nyugodt elhalálozásban?
Segíthet a levélírás a nyugodt elhalálozásban?

David Bowie utolsó videoklipje 2016. január 8-án, két nappal a művész halála előtt jelent meg a Youtube-on. A Lazarus, azaz 'Lázár' című szám a bibliai történetre utal: Lázárt Jézus feltámasztotta a halálból. A klipben Bowie a saját halottas ágyán fekszik, bekötött fejjel – szemei helyén egy-egy gombbal. A dal végén pedig felkel az ágyból, és eltűnik egy hatalmas barna szekrényben.

David Bowie utolsó klipjét ide kattintva tekintheti meg. Az orvos leírja, hogy a nővel való beszélgetésben sokat segített a saját elmúlásunk tudatának elfogadásában az, hogy beszéltek arról, hogy David Bowie hogyan nézett szembe a saját halálával. Így nagyon nyíltan és őszintén tudtak beszélgetni a halálról, ami igen ritka, hiszen a téma mind a betegeket, mind a hozzátartozókat, mind pedig az orvosokat, ápolókat riasztja.

A levélből az is kiderül, hogy mennyire fontos, hogy a sztár haláláról szóló hírekben az szerepelt, hogy családja körében, békében halt meg. Ennek kapcsán Dr. Taubert beszélt betegével a palliatív ellátásról és a hospice-ról is. A beteg nő végül ki tudta mondani, hogy otthon szeretne meghalni, ha pedig olyan egészségügyi állapotba kerülne, hogy szakszerű ellátásra szorul, akkor egy hospice-ban szeretné leélni utolsó idejét.

Dr. Taubert Bowie-nak szóló személyes levelében megköszöni mindazt, amit a művészetével, a zenéjével közvetített utolsó idejének megéléséről. Szerinte a súlyos beteg nőt ez vezette arra, hogy saját halálával is szembe tudjon nézni, ami nagy megnyugvást jelenthet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció