Nem titok többé a "Norbi titok"

"Megtaláltam az élet ezer örömét, amitől addig elzárt a túlsúly" - idézte fel az élete fordulópontját jelentő fogyásának történetét Schobert Norbi, akinek a napokban megjelent könyve sokakat segíthet hasonló önmegvalósításban.

Első titok: kövér kisgyerekből wellness tréner

A túlsúlyuktól szabadulni akaró, sokféle módszerről tájékozódó és kipróbáló fogyókúrázók gyakran találkozhatnak olyan tanácsadókkal, orvosokkal, táplálkozási szakemberekkel, akik maguk is kövérek. Mi tagadás, sokat ront a módszer hitelén, ha annak legfőbb apostola láthatóan maga sem tudta azt eredményesen használni. Az érintetteket a másik véglet is kellemetlenül érinti, mármint ha azt látják, hogy egy szerencsésebb alkatú, vékony, szikár testalkatú szakemberrel van dolguk, akinek semmiféle fogalma nincs arról, milyen következményekkel jár, milyen szenvedéseket okozhat a túlsúly, és mennyi buktatót rejt, milyen nehézségekbe ütközik a fogyni vágyók elhatározása. Schobert Norbi fitness edzőként vált ismertté néhány évvel ezelőtt. Személyes varázsa, nagy népszerűsége többek között valószínűleg annak is köszönhető, hogy módszerét, sikerét saját egészségével, sorsával, életével hitelesíti, példázza. Norbi ugyanis éppen a legérzékenyebb tinédzserkorban még maga is jelentős túlsúllyal küzdött, 16 évesen 104 kilogramm volt. A most megjelent új, A Norbi titok című könyvében kíméletlen őszinteséggel idézi fel gyermek- és ifjúkorának szenvedéseit. Vall arról a kirekesztettségről, magányról, amelybe egy "zsírbörtönbe zárt" fiatalember kényszerül egy olyan világban, ahol - bár az emberek többsége nem ilyen - a karcsú és izmos test a divatos, és a kövérek belekényszerülnek egy ördögi körbe: kisebbrendűségi érzéseiktől, gátlásaiktól hajtva újra csak az evéssel vigasztalódnak és még kövérebbek lesznek...

Egy jó pedagógus, aki életében először valóban hitt benne, mutatta meg a kiutat Norbinak annak idején, és hamarosan sikerült is az, ami addig lehetetlennek látszott: a kövér fiúból karcsú, sportos fiatalember lett, akinek az élete ezzel minőségileg más, teljesebb, gazdagabb lett. "Azt hiszem, két titok bújik meg a könyvben - írta lektori előszavában dr. Halmy László, a BM Kórház professzora -, az első, hogy mire képes az egészségéért küzdő, önmegvalósító ember".

A második titok: egy régi igazság modern alkalmazása

Schobert Norbert - mióta sokak személyes jó ismerőse lett, mindenkinek csak "Norbi" - könyvében nemcsak korábbi önmagához kíméletlenül őszinte, hanem minden olvasóját is arra készteti, hogy nézzen szembe önmagával: mit vár önmagától és mit tesz érte, milyen eszközökkel próbálkozott eddig, és hol vallott kudarcot. Nem szépíti azokat az egészségi következményeket sem, amelyek várnak a túlsúllyal birkózókra - amelyeket egyébként mindenki unalomig ismer a statisztikákból, csak éppen nem vonatkoztatja magára -, hanem felidézi azt a sokkoló esetet, amely által önmaga is szembesült velük. Igyekszik leszámolni az illúziókkal, a fogyókúrákat övező kétes csodavárással. Tartós eredményt - bizonyítja -, csak életmódváltással, egészséges étkezésre való áttéréssel és sok mozgással lehet elérni. Második titkának - ha ebben az esetben lehet egyáltalán titokról beszélni - lényege éppen az egészséges étkezéssel kapcsolatos: annak a régi igazságnak a reflektorfénybe állítása, és modern formába öntése, hogy táplálkozásunkban vegyük figyelembe a szervezet napszaki ritmusát. "Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, a vacsorát add a koldusoknak." - ezt az életviteli bölcsességet több változatban évszázadok óta ismerjük. Az update-módszer lényege is az idő: nem a mennyiséget korlátozza elsősorban, nem azt szabja meg, mit ehet a fogyni kívánó, hanem csak azt, hogy mikor. Vannak olyan ételféleségek, például a rostban gazdag zöldségek, amiket szinte egész nap lehet fogyasztani, ezek az I. kategóriába kerülnek. A szénhidrát fogyasztása azonban délután már nem ajánlott, délelőttre tanácsos korlátozni, mivel a fel nem dolgozott szénhidrátot a szervezet beépíti magába: ez a II. kategória. Ezen belül sem mindegy, milyen jellegű szénhidrátról van szó: a cukorbevitel nem tanácsos, legfeljebb reggel, délelőtt, lehetőleg gyümölcscukor formájában, az agy működésének serkentésére. Ezért ez az étrend a hozzáadott cukortól óvakodik. A szénhidrátok közül előnyben részesíti a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségekben lévő keményítők fogyasztását. Zsírok helyett növényi olajokat használ, különösen javasolva a hidegen sajtolt olívaolajat, ami a legértékesebb a szervezet számára. Mivel ez a módszer nem tilt kategorikusan semmit, így nem lépnek fel elvonási vagy hiánytünetek sem, mindenki hozzájuthat kedvenc ételeihez is, csak arra kell figyelnie, mikor eheti azt meg. A "Bármennyit" kategóriába sorolt ételeket egész nap, a "Feleannyit" csoportból délután háromig, az "Éppen csak" csoportba soroltak legfeljebb délig fogyaszthatók. "Az emberek fogyókúra nélkül is tudni fogják, mit, mikor és mennyit ehetnek, olyan egyszerűen, mint ahogy számolunk: egy, kettő, három..." - ajánlotta az elsajátítható és tartósan követhető módszert Norbi.

Még egy titok: a mozgás

Az egészséges étkezés megújítja, rendezi az anyagcserét. A kedvező hatásokat pedig a mozgás teszi teljessé. "Mozogni azonban nem a zsírégetésért kell, hanem a mozgás öröméért" - vallja Norbi, és úgy véli: nem a mozgás módja, hanem a rendszeressége és öröme a fontos. Lehet az torna, lehet gyaloglás, úszás, futás, különleges, élménysport, bármi: ha rendszeresen, heti legalább három alkalommal végezzük, biztosan egészségünkre válik. Norbi nevét ugyan évekkel ezelőtt a fitnesszel kapcsolatban ismerték meg szerte az országban, de azt szeretné, ha egyre inkább az egészséges életmóddal kapcsolatban jutna az emberek eszébe. Célja, hogy a lehető legtöbb embernek nyújthassa az egészség, az önmegvalósítás örömét.

A Norbi titok című könyv on-line áruházunkban is megrendelhető.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő