Ne ártson a karácsony!

Mára a szeretet ünnepe súlyos stressz-forrássá változott. Gyakran üti fel fejét ünnepek alatt a letörtség; a karácsonyi stressz pedig korunk egyik új kortünete. Hogyan csökkenthetjük a stressz-hatásokat, hogyan küzdhetjük le az ünnepi levertséget?

Karácsonyi stressz

A karácsonyi rohanás kétségkívül nagy feszültségforrás. Ajándékvásárlás, zsúfolt áruházak, tömeg, közlekedési dugók, fabeszerzés, sütés-főzés, faállítás és díszítés. És ha mindez nem lenne elég, előfordulhat, hogy még a munkahelyünkön is káosz és fejetlenség uralkodik. A határidős feladatokat be kell fejezni, a munkahelyi karácsonyi partit meg kell szervezni, és sorolhatnánk.

A karácsony sajnos mára elvesztette eredeti, szép üzenetét, s nem a szeretetről, meghittségről, közös ünneplésről szól. Helyette feladat, és ezáltal teher lett, így nem ritkák a szorongató érzések, a megfelelni akarás. Hatalmas a nyomás a vásárlás, a fogyasztás irányába, így csak éppen az ünnepi hangulat és meghittség megteremtésére nem marad se időnk, se erőnk. Lelkünk díszbe öltöztetése és a várakozás izgalma helyett mi van: frusztráció, kapkodás, idegeskedés. Így megnyugvásra aztán végképp nincs időnk, csak arra, hogy a stressztől kimerülten, holt fáradtan essünk be az ünnep kapuján.

Ha nem fényes a karácsony

A karácsony a legtöbb ember számára még így is az év legmeghittebb időszaka: békéről, szeretetről, együttlétről szól. Vannak azonban sokan, akik nem várják ezeket a napokat, számukra nehezek és már-már elviselhetetlenek.

Az ünnepek idején nagyon gyakran jelentkezik letörtség, szomorúság melynek számos oka lehet: téli depresszió, magány, az előkészületek okozta stressz, a karácsonnyal kapcsolatos túlzott elvárások. Azok, akik egyébként is valamilyen pszichés problémával küzdenek (például depresszióval) ezt az időszakot még nehezebben vészelik át. Világszerte ismert jelenség, hogy a depresszió különösen súlyos formát ölthet karácsonykor.

Karácsonyi stressz

Sokszor tehát az ünnepek nem szívesen látott vendégeket is hoznak magukkal: stresszt és depressziót. És ez nem is csoda! Karácsony közeledtével egyre nagyobb a nyomás rajtunk. Szédítő mennyiségű kötelesség: munka, ünnepségek, bevásárlás, karácsonyfa-beszerzés, sütés, takarítás, az idősödő szülőkről és az iskolaszünetüket töltő gyerekekről való gondoskodás és a temérdek egyéb mindennapi apró munka. Mindezt a békéért és örömteli, meghitt percekért?

Néhány praktikus jótanács betartásával csökkentheti az ünnepekkel járó stresszt és depressziót.

Stressz-hozzávalók

Az ünnepek okozta stresszt leggyakrabban három fő dolog eredményezi. Ismerje fel ezeket, hogy megküzdhessen!

 • A rokonság: A rokonok képesek konfliktust és stressz okozni bármikor. De a feszültség gyakran az ünnepek során csak fokozódik, hála a többnapos együttléteknek, amikor mindenkinek mindenkihez alkalmazkodnia kell. Az érem másik oldala pedig éppen az, ha nem lehetünk azokkal, akiket szeretünk. Karácsonykor az emberek még többet gondolnak elvesztett szeretteikre, és mert az ünnepeket nélkülük töltik, különösen magányosak és szomorúak lehetnek.
 • Anyagiak: Pénzügyi helyzetünk is lehet feszültségforrás bármikor az év során. Az ünnepek miatti túlköltekezés - gondoljunk csak az ajándékokra, ételre, italra és szórakozásra - pedig különösen fokozhatja a stresszt.
 • Fizikai igények: A megerőltető bevásárlások, a társas összejöveteleken való részvételek, az ünnepi ételek elkészítése, a magas elvárások, a stressz, a testmozgás hiánya, a túlevés (és túlivás) - ezek mind "hozzávalói" az ünnepi stressznek, és megsemmisítőleg hathatnak. A kimerültség növeli a stresszt, és beindít egy ördögi kört. Testmozgás és alvás - ezek lennének az ellenszerei a stressznek és a kifáradásnak. Parkoló-pályára tudná tenni a házimunkát és minden egyéb kötelességét?

Tippek az ünnepi stressz és levertség ellen

Hogyan csökkentsük a karácsonyi stressz-hatásokat?

Amikor a stressz "elérte célját", és tönkreteszi mindennapjait, már nehéz megállítani. Ezért tegyen lépéseket, hogy megelőzze "ünnepi depresszióját", és hogy krónikus, tartós depresszióvá változzon. Próbálja meg a következőket!

 • Ismerje fel érzéseit! Ha egy szeretett személyt nemrégiben elvesztett, vagy nincs a szerettei közelében, normális, ha szomorúságot és fájdalmat érez. Idő kell a síráshoz, és az érzések megéléséhez. Nem kényszerítheti magát arra, hogy boldog legyen, csak azért, mert ünnep van. Ne fojtsa el negatív érzelmei, ha fel akarnak törni, engedjen utat nekik.
 • Próbáljon támogatást találni! Ha elszigeteltnek és levertnek érzi magát, keresse fel családtagjait és barátait, járjon el közösségbe, társas összejövetelekre; foglalja el magát. Fontolja meg, hogy jelentkezik segítőnek. Rajtunk is segíthet, ha segítünk a nálunk elesettebbeken.
 • Legyen reális! Ahogy a családok változnak és fejlődnek, a hagyományok úgyszintén. Ragaszkodjon azokhoz, melyekhez akar és tud! De értse meg, és fogadja el, hogy vannak, melyeket már nem lehet megtartani. Ha az egész nagycsalád nem tud egy helyen ünnepelni, találjanak új módokat a "távoli-közös" ünneplésre. Küldjenek egymásnak képeket, e-maileket, videofelvételeket! Ne féljünk a változástól, nyugodtan ünnepeljük a karácsonyt a megszokottól eltérően!
 • Tegye félre a sérelmeit! Próbálja elfogadni a családtagokat és barátokat olyannak, amilyenek, még akkor is, ha nem felelnek meg az összes elvárásának. Tegye félre sérelmeit, az ünnep nem a megfelelő alkalom a vitára. Legyen megértő, ha mások is esetleg nyugtalanok, levertek, fáradtak. Talán rajtuk is kifogott az ünnepi stressz! Próbálja meg viccé változtatni feszültségét, vicces, de nem sértő formába önteni feszültséggel terhes mondandóját! Pont akkor van leginkább szükségünk a humorra, amikor a legkevésbé van hozzá kedvünk. Ha mégis sikerül kitalálni valamit, sok gondot megold.
 • Óvakodjon a túlköltekezéstől! Mielőtt vásárolni menne, döntse el, mennyi pénzt engedhet meg, hogy ajándékokra és egyéb ünnepi kellékekre költ. Aztán pedig ragaszkodjon ehhez az eredeti költségvetéshez. Ha nem teszi, hónapokig utána erőlködhet majd feszülten, hogy kifizesse a tartozásait. Ne próbálja meg megvásárolni a boldogságot ajándékok áradatával! Készítsen például saját-kezűleg ajándékot! Lehet, hogy már meg is van, csak nem gondol rá. Saját befőzésű házi lekvár, csak a tetejére kell díszes papírt tenni! És mennyien örülnének neki!
 • Tervezzen előre! Tűzzön ki külön napot a bevásárlásra, a sütésre, a baráti látogatásokra és minden egyébre. Tervezze meg a menüt, aztán csak egyszer menjen el egy nagy bevásárló-túrára. Ez segíthet elkerülni az utolsó percben való tülekedést a néhány elfelejtett hozzávalóért, és lesz ideje, hogy még egy pitét süssön, ha az első nem sikerülne. Tervezzen be több időt az utazásra, így a dugók nem fogják felbosszantani.
 • Tanuljon meg nemet mondani! Hiszi vagy sem, az emberek megértik, ha nem tud megcsinálni bizonyos dolgokat. Ha csak tényleg azt vállalja el, amit akar, elkerülheti a bosszúságot és azt, hogy úgy érezze, összecsapnak a feje felett a hullámok. Vannak helyzetek, mikor tényleg nem lehet nemet mondani - például, amikor a főnöke túlórára kéri -, próbáljon ekkor valami mást a napirendjéből kihúzni, hogy pótolja a hiányzó időt.
 • Ne hanyagolja el az egészségét! Ne hagyja, hogy az ünnepek teljesen felrúgják egészséges életmódját. Némi kényeztetés megengedhető, de a túlzásba vitt élvezetek csak fokozni fogják az Önben lévő stresszt és a bűntudatot. Kapjon be valami egészséges finomságot a karácsonyi partik előtt, és akkor nem fog rávetődni az édességes pultra! Aludjon eleget, és szánjon időt fizikai aktivitásra is!
 • Tartson egy lélegzetvételnyi szünetet! Hagyjon időt saját magára. Ne vesszen el a családi programok szervezésében. Töltsön 15 percet egyedül, mindenfajta zavaró tényező nélkül. Bújjon el egy csendes zugba néhány perc egyedüllétre. Sétáljon egyet este, és csak bámulja a csillagokat, hallgasson nyugtató zenét, vagy találjon valami kedvére valót, ami kitisztítja az agyát, lassítja a légzését és helyreállítja a nyugalmát. Munka után is hagyjunk időt egy kis kikapcsolódásra, lazításra, mielőtt belevetnénk magunkat a karácsonyi feladatokba.
 • Gondolja újra elhatározásait! Lehet, hogy elhatározásai nem reálisak? Ne akarja megváltozatni az egész életét, hogy rendbe tegye a múltban elkövetett hibákat. Ne rágódjon a múlton, próbálja inkább az adott körülményekhez képest jól érezni magát. Tűzzön ki kisebb, konkrétabb célokat elfogadható időkerettel. Csak azokat az elhatározásait igyekezzen megvalósítani, melyek segítenek, hogy értékesnek érezze magát, és egy-egy múló pillanatnál több boldogságot okoznak.
 • Felejtse el a tökéletességet! A tévé telis tele van "happy end"-ekkel. A való életben azonban az emberek általában nem egy-két óra alatt oldják meg a problémáikat. Valami mindig közbejöhet. Munkahelyi túlóra miatt lekési lánya iskolai bemutatóját, a testvére egy régi vitával huzakodik elő, elfelejt mogyorót rakni a sütibe, és az anyja megkritizálja, ahogy a párjával gyerekeket neveli? És mindez egy napon! Ne várjon túl sokat a karácsonytól. Számítson rá, és fogadja el, hogy semmi sem lehet tökéletes!
 • Kérjen segítséget, ha szükséges! Minden erőfeszítése ellenére előfordulhat, hogy állandóan szomorú és feszült, testi panaszai, alvási nehézségei vannak, ingerlékeny és mindent reménytelennek lát, és képtelen szembenézni a mindennapi feladatokkal. Ha ezek a tünetek hosszabb ideig fennállnak, és megzavarják mindennapi életvitelét, keresse fel háziorvosát, illetve kérje pszichiáter segítségét! Lehet, hogy depressziós.
  (Ne feledjük: a depresszió orvosi értelemben betegség, és nem egyenlő a mindennapi élet problémái által kialakuló rossz közérzettel. A depresszió diagnózisához meghatározott tüneteknek, meghatározott ideig fenn kell állnia!)

Meghitt vagy megterhelő

A kulcs tehát az Ön kezében van! Csökkentse az ünnepi stresszt! Fogadja el, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk. Tegyen lépéseket azért, hogy az ünnep az legyen, aminek lennie kell: szeretet, nyugalom, meghitt, örömteli együttlétek sora, amikor díszbe öltözik testünk-lelkünk.

Forrás: www.mayoclinic.com/print/stress/MH00030

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra