Mutatjuk, hogyan hat az érintés az agyra

Társas érintkezések alkalmával szó szerint szinkronba lép két ember agyműködése - állítják finn kutatók, akik minderről különleges felvételeket is készítettek.

MR, CT, ultrahang, röntgen - ez történik, amikor átvilágítják a pácienst. Részletek itt.

A mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) részletes képet ad az emberi testről, ezáltal fontos információkkal szolgálhat számos betegség diagnózisának felállításához. A koponya MR-vizsgálata során általában agyi elváltozások jelenlétét igyekszenek feltérképezni az orvosok, a finnországi Aalto Egyetem és a Turku PET Centre szakemberei azonban egészen más célból fejlesztették tovább a képalkotó eljárást. Berendezésükben egyidejűleg két ember foglalhat helyet, akik agyi aktivitását így egyszerre tudják nyomon követni.

Szimultán MR-felvétel egy egymással fizikai kontaktusban lévő párról
Szimultán MR-felvétel egy egymással fizikai kontaktusban lévő párról. Fotó: Ville Renvall/Aalto University

A finn kutatók el is végeztek egy kísérletet, aminek során arra szerettek volna választ kapni, hogy miként aktiválják az egyes agyi régiókat a társas érintkezések. Ehhez összesen 10 szerelmes párt vontak be vizsgálatukba, akiket egyenként 45 percre fektettek be közösen az átalakított MR-berendezésbe. A párok egymással szemben és fizikai kontaktusban, szinte összeölelkezve helyezkedtek el az eszközben. A feladatuk csupán annyi volt, hogy amikor erre utasították őket, érintsék meg egymás ajkát felváltva. Eközben a kutatók folyamatosan felvételeket készítettek az alanyok agyi működéséről.

A képalkotás tanúsága szerint a párok motoros és szenzoros agyi területei egyszerre aktiválódtak. "Társas interakciók során az emberek agya szó szerint szinkronba kerül. Egy másik személy mozgásának mentális lekövetése valószínűleg egyike a társas érintkezések legalapvetőbb mechanizmusainak. Az új technológia teljesen új lehetőségeket teremt arra, hogy ezen interakciók agyi mechanizmusait tanulmányozzuk" - fogalmazott Lauri Nummenmaa, a Turku PET Centre kutatója. "Beszélgetés vagy éppen problémamegoldás során az emberek agyi funkciói rugalmasan összekapcsolódnak egymással. Nem érthetjük meg azonban a társas érintkezések agyi alapjait, ha nem tudjuk egyszerre megfigyelni a két érintett személy agyműködését" - tette hozzá Riitta Hari, aki szerint a kísérlet egy remek kezdet a természetes emberi interakciók tanulmányozása terén.

Eredményeiket a kutatók a Frontiers in Psychiatry folyóirat Social Interaction in Neuropsychiatry című tematikus kiadásában tették közzé április 28-án.

Forrás: aalto.fi

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső