Mutatjuk, hogyan hat az érintés az agyra

Társas érintkezések alkalmával szó szerint szinkronba lép két ember agyműködése - állítják finn kutatók, akik minderről különleges felvételeket is készítettek.

MR, CT, ultrahang, röntgen - ez történik, amikor átvilágítják a pácienst. Részletek itt.

A mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) részletes képet ad az emberi testről, ezáltal fontos információkkal szolgálhat számos betegség diagnózisának felállításához. A koponya MR-vizsgálata során általában agyi elváltozások jelenlétét igyekszenek feltérképezni az orvosok, a finnországi Aalto Egyetem és a Turku PET Centre szakemberei azonban egészen más célból fejlesztették tovább a képalkotó eljárást. Berendezésükben egyidejűleg két ember foglalhat helyet, akik agyi aktivitását így egyszerre tudják nyomon követni.

Szimultán MR-felvétel egy egymással fizikai kontaktusban lévő párról
Szimultán MR-felvétel egy egymással fizikai kontaktusban lévő párról. Fotó: Ville Renvall/Aalto University

A finn kutatók el is végeztek egy kísérletet, aminek során arra szerettek volna választ kapni, hogy miként aktiválják az egyes agyi régiókat a társas érintkezések. Ehhez összesen 10 szerelmes párt vontak be vizsgálatukba, akiket egyenként 45 percre fektettek be közösen az átalakított MR-berendezésbe. A párok egymással szemben és fizikai kontaktusban, szinte összeölelkezve helyezkedtek el az eszközben. A feladatuk csupán annyi volt, hogy amikor erre utasították őket, érintsék meg egymás ajkát felváltva. Eközben a kutatók folyamatosan felvételeket készítettek az alanyok agyi működéséről.

A képalkotás tanúsága szerint a párok motoros és szenzoros agyi területei egyszerre aktiválódtak. "Társas interakciók során az emberek agya szó szerint szinkronba kerül. Egy másik személy mozgásának mentális lekövetése valószínűleg egyike a társas érintkezések legalapvetőbb mechanizmusainak. Az új technológia teljesen új lehetőségeket teremt arra, hogy ezen interakciók agyi mechanizmusait tanulmányozzuk" - fogalmazott Lauri Nummenmaa, a Turku PET Centre kutatója. "Beszélgetés vagy éppen problémamegoldás során az emberek agyi funkciói rugalmasan összekapcsolódnak egymással. Nem érthetjük meg azonban a társas érintkezések agyi alapjait, ha nem tudjuk egyszerre megfigyelni a két érintett személy agyműködését" - tette hozzá Riitta Hari, aki szerint a kísérlet egy remek kezdet a természetes emberi interakciók tanulmányozása terén.

Eredményeiket a kutatók a Frontiers in Psychiatry folyóirat Social Interaction in Neuropsychiatry című tematikus kiadásában tették közzé április 28-án.

Forrás: aalto.fi

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)