Mutatjuk, hogyan lehetünk magabiztosabbak

Az alacsony önértékelés nem csupán a párválasztásban és a szakmai életben lehet hátrány, de hatására komoly mentális betegségek is elhatalmasodhatnak rajtunk. Íme néhány tipp, ami segíthet helyreállítani a megtépázott önbecsülésünket.

Az egészséges önkép a lelki egyensúly alapja, hiányában pedig az élet számos területén hátrányba kerülhetünk. Önbizalom híján nehezebben lépkedünk fel a munkahelyi ranglétrán, kevésbé érzényesülünk a párkapcsolatokban, de összességében is kevésbé vagyunk boldogok és elégedettek az életünkkel. Az önértékelési zavarokkal küzdő emberek körében nagyobb az esélye az olyan mentális betegségek kialakulásának is, mint például a depresszió, melynek a testi egészségünkre is súlyos hatása lehet. A Psychology Today cikke összegyűjtött néhány olyan tanácsot, ami segíthet önbizalmat nyerni.

Fokuszáljunk magunkra, ne pedig másokra

Egy nemrégiben készült tanulmány , amely az alacsony önbizalom hátterében álló okokat vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy az érintettek minden esetben másokra koncentráltak és a környezetükben lévőket helyezték előtérbe maguk helyett. A kutatást végző Joshua Guilfoyle pszichológus szerint ezek az emberek inkább a fenyegetésekre, a konfliktusokra és a bizonytalanságra összpontosítanak, mint saját céljaikra, vágyaikra és szükségleteikre. Emiatt hajlamosak többször bocsánatot kérni és meghunyászkodni igazságtalannak tűnő helyzetekben is. 

önbizalom, magabiztosság
A magabiztos emberek az élet legtöbb területén sikeresebbek is. Fotó: Getty Images

Hogy ezen a helyzeten javíthassanak, az érintetteknek érdemes rendszeresen időt szánni arra, hogy magukra fókuszáljanak. A pszichológus szerint egy énközpontú perspektívát kell kialakítani, melyben mi magunk is tisztában vagyunk a saját céljainkkal és az elérésükhöz szükséges eszközökkel. Persze túlzásba sem szabad vinni az énközpontú gondolkodásmódot a szakember szerint, főleg úgy nem, hogy az a mások iránt táplált empátia rovására menjen. 

Nézzünk szembe a kihívásokkal

Az alacsony önbizalommal rendelkező emberek általában elkerülik a kihívást jelentő feladatokat, mert félnek a kudarctól és nem tartják magukat alkalmasnak. Egy nemrégiben készült kutatás , amely az imposztor-szindróma okait vizsgálta (melynek alapja az, hogy az érintett egyfajta "imposztornak" hiszi magát a munkahelyén, és úgy véli, pozícióját csak egy véletlennek köszönheti és nem érdemelte azt ki), az alábbi tanácsokat adta az érintetteknek:

  • Tanuljunk a kudarcokból: igenis vállaljuk azokat a feladatokat, amelyek első ránézésre talán meghaladhatják a képességeinket. Hogyha kudarcot is vallunk, leszűrhetjük a megfelelő tanulságokat és nagyobb tapasztalattal vállalhatunk fel ismét hasonló feladatokat a későbbiekben.
  • Készüljünk fel arra, amitől félünk: a siker alapja sok esetben az, hogy tartunk valamitől, de éppen emiatt fel is készülünk a legrosszabb forgatókönyvekre is. Így hatékonyabbak lehetünk azoknál az embereknél, akik elbizakodva, de megfelelő felkészültség nélkül vágnak bele ugyanabba a feladatba.
  • Csitítsuk el a becsmérlő hangokat legbelül: "Úgysem fog sikerülni!" "Megint fel fogsz sülni!" Ilyen és hasonló mondatokat gyakran fogalmazhat meg önmagában az önbizalomhiányos ember. Ne gyengítsük meg tudatosan a hitünket önmagunkban, helyette inkább bátorítsuk fel magunkat motiváló gondolatokkal, merítsünk erőt korábbi sikereinkből.

Uralkodjunk az érzelmeinken

Időnként mindenki érezheti úgy, hogy az érzelmei elhatalmasodnak rajta, ami ellehetetleníti a racionális döntéshozást és az önbizalmat is rombolja. Egy nemrégiben készült tanulmány öt kulcsfontosságú lépést sorolt ​​fel azoknak az embereknek, akik jobban kontrollálni akarják érzelmeiket:

  • Próbáljuk objektív módon azonosítani az érzéseinket és a mögötte húzódó folyamatokat anélkül, hogy ítélkeznénk felettük.
  • Ha az érzelem indokolatlan, próbáljuk megfejteni, miért hatalmasodhatott el rajtunk mégis.
  • Hogyha viszont az érzelem mégis jogos, gondoljuk át, milyen üzenetet akar átadni nekünk és milyen tanulságok vonhatóak le belőle.
)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: