Miért imádjuk a kiscicás, kisbabás képeket?

A legújabb kutatások szerint a "cuki" élőlényekkel, állatokkal, babákkal kapcsolatos furcsa - és látszólag agresszív - reakciók teljesen normálisak.

Érdekes módon a legtöbben nemcsak verbálisan, de tettekkel is kiélik látszólag agresszív megnyilvánulásaikat. Egy, a Személyiség- és Szociálpszichológiai Társaság éves gyűlésén ismertetett kutatásból kiderült, hogy az aranyos képeket ábrázoló diákat megtekintő önkéntesek jóval több buborékot pukkasztottak ki a kezükben lévő buborékfóliáról, mint azok, akik vicces vagy semleges képeket nézegettek.
"Az ilyen képek nagyon erős pozitív affektust generálnak, amitől az ember úgy érzi, teljesen elveszti az önuralmát" - magyarázta a kutatás vezetője, a Yale Egyetem pszichológia szakos végzős hallgatója, Rebecca Dyer. "Ezek olyan erős ingerek, amiket már nem tudunk megfelelően kezelni, sőt néha már nem is bírunk elviselni." Ez a fajta "cukisági agresszió" rendkívül meglepő jelenség, mivel a legtöbben azt gondolnánk, az aranyos dolgokra az emberek gyengéden és védelmező szándékkal reagálnak. "Persze nem arról van szó, hogy az emberek tényleg azt szeretnék, ha az aranyos kiscicáknak bántódásuk esne" - mondta Dyer. "Társadalmunk szerencsére nincs tele agresszív szociopatákkal, nem kell emiatt aggódni."

Ajánló

Ilyen típusú tartalmakkal ajánljuk a Café Blogon a "Jaj, de cuki" blogot!

A jelenség ennek ellenére - legalábbis Dyer és csoporttársa, Oriana Aragon kísérletei szerint - valóban létezik: a kutatók először 109 online önkéntest kértek fel, hogy számítógépükön nézzenek meg egy diasort, amelyen aranyos, vicces, illetve semleges állatok képeit láthatták. A résztvevőknek osztályozniuk kellett a képeket aranyosság és humor szempontjából, valamint aszerint, hogy mennyire érezték, hogy nem tudnak uralkodni magukon a képek láttán.

Az eredmények alapján teljesen egyértelmű volt, hogy minél aranyosabb egy kép, annál kevésbé tudnak uralkodni magukon a résztvevők és annál gyakrabban ragadtatják magukat agresszív - verbális - megnyilvánulásokra. Az aranyos állatok sokkal gyakrabban váltottak ki ilyen reakciót, mint a vicces állatok. Legkevésbé a se nem vicces se nem aranyos állatok képei váltottak ki szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat.

A második kísérletben 90 férfi és nő vett részt, akiknek laboratóriumi körülmények között kellett aranyos, vicces és semleges állatok képeiből álló diasorokat nézniük. A tudósok előzetesen azt mondták a résztvevőknek, hogy memóriájukat és motoros aktivitásukat vizsgálják majd a kísérlet során. A résztvevők mind kaptak egy-egy buborékfóliát, amelyről annyi buborékot pukkasztottak ki, amennyit csak akartak. A tudósok arra volt kíváncsiak, mennyiben váltanak ki a különböző állatok képei tettleges agressziót. Az eredmények szerint az aranyos állatok képeit tartalmazó diasort megtekintők átlagosan 120 buborékot pukkasztottak ki, míg a vicces állatok képeit nézők csak 80-at, a semlegesen ábrázolt állatok diáit nézegetők pedig kicsit több mint 100-at.Dyer és kollégai egyelőre nem tudják biztosan, mi okozza ezeket a - relatíve ártalmatlan - agresszív megnyilvánulásokat. Lehetséges, hogy a jelenség hátterében az a frusztráció áll, hogy az emberek nem tudják az aranyos állatokat kedvük szerint megszeretgetni, ez a frusztráció pedig agresszióhoz vezet. "De az is lehet, hogy az egésznek semmi köze ahhoz, mennyire aranyos vagy nem aranyos egy állat" - vélekedett Dyer. "Az intenzív pozitív behatások időnként negatívnak tűnhetnek és túlzottan eluralkodhatnak az emberen. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak így éljük meg az erőteljes élményeket és ez a reakció segít feldolgozni a külvilágból érkező pozitív ingereket."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag