Miért harcol egy magyar pszichológus egy pulóver ellen?

Kőváry Zoltán pszichológus elérte, hogy a H&M az egész világon bevonja egy pulóverét, aminek mintája a Rorschach-teszt egyik ábrája alapján készült. Hogy ez miért fontos és miért olyan nagy siker, kiderül az Index riportjából.

A magyarázat kulcsa az, hogy bár a írja az Index . A teszt lényege ugyanis az, hogy a páciensnek absztrakt, többféleképpen értelmezhető ábrákat mutatnak (szám szerint tízet), a páciens elmondja, mi jut eszébe az egyes ábrákról, majd a pszichológus értelmezi a válaszokat, és következtet a páciens személyiségjegyeire, motivációira, érzelmi és kognitív jellemzőire.

Ha valaki úton-útfélen látja ezeket az ábrákat, esetleg olvassa hozzájuk a leggyakoribb válaszokat és értelmezéseket, akkor ezek az ismeretek befolyásolják őt, ha esetleg páciensként kell kitöltenie egy Rorschach-tesztet.

A személyiség megismerése a pszichológia talán legfontosabb feladata. Ezért meghatározása és mérése nagy fontossággal bír. Összefoglaljuk a személyiséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Kattintson! A szakma a fentiek miatt oroszlánként védi a teszt ábráit, ezért volt nagy felzúdulás, amikor 2009-ben egy kanadai orvos, dr. James Heilman feltette a Wikipediára a teszt képeit a hozzájuk tartozó leggyakoribb megoldásokkal együtt. Elvileg persze lehetne újabb és újabb ábrákat használni a módszerben, de a tíz ábra mögött ott van egy évszázad rengeteg értékes adata és tapasztalata, ezért ragaszkodik hozzájuk a szakma.

A problémás pulóveren ez a teszt látható (Forrás: nlc.hu)

A H&M ellen fellépő Kőváry Zoltán szerint azért nem annyira egyszerű a teszt, hogy ha valaki lát egy ábrát belőle vagy akár elolvas néhány tipikus választ, akkor a teszt már teljesen használhatatlanná válik. Nagyon sok mindent kell egyszerre mérlegelni, maguk a válaszok nem a teljes információk – mondta az Indexnek.

Ezt az is mutatja, hogy a tesztnek több értelmezési módja létezik, a magyarországi például a válaszok jelölési rendszerében különbözik más országokétól. "Míg az angolszász területeken elsősorban a John Exner által kidolgozott értelmezési mód terjedt el, itthon Mérei Ferenc és munkatársai nagyon részletes és sokoldalú jelölési metódust dolgoztak ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra