Koronavírus: megölelhetjük szeretteinket karácsonykor?

Európa-szerte gyorsan terjed az új típusú koronavírus-járvány, ezért fontos, hogy karácsonykor is kellő figyelmet fordítsunk a fertőzés elleni védekezésre. Bár ennek egyik legfontosabb eszköze a fizikai távolságtartás, a szakember szerint azonban muszáj vigyáznunk lelki egészségünkre is.

Milyen pozitív hatásai lehetnek egy ölelésnek? Részletek itt.

"Lehet, hogy valaki inkább választja azt, hogy megöleli az unokáját, mert számára az sokkal fontosabb, mint az, hogy fél a vírus okozta veszélyektől" - mutatott rá Goschi Gabriella klinikai szakpszichológus az InfoRádiónak nyilatkozva. Kifejtette, minden ajánlás fontos a mostani súlyos időszakban, erősítve ez emberekben az óvintézkedések fontosságát. Kiemelte ugyanakkor, hogy mégis csupán ajánlásról van szó, fontos ugyanis, hogy a kritikus periódusokban megtaláljuk azokat a megoldásokat a mindennapi élet kérdéseiben, amelyekkel valóban azonosulni tudunk, és amelyek révén másokat megóvva is hitelesen tudunk cselekedni.

karácsony, ölelés, ölelkezés
Karácsonykor érdemes megtalálni az arany középutat a fizikai védekezés és a lelki egészség között. Fotó: Getty Images

Goschi Gabriella szerint tudatosítani kell magunkban, hogyan viszonyulunk a mostani helyzethez, ezáltal hogyan tudunk úgy ünnepelni, hogy közben az idősebb korosztály is védeni tudjuk. E téren pedig figyelembe kell venni, hogy a biológiai egészség mellett legalább annyira fontos a lelki egyensúly is, amely nem mellesleg immunerősítő hatással is bír.

Beszélgessünk tehát idősebb szeretteinkkel arról, ők hogyan szeretnék megélni a karácsonyt. Nem biztos, hogy számukra éppen a távolságtartás a legfontosabb. Az ölelés már csecsemőkortól kezdve szeretetünk legalapvetőbb megnyilvánulása. Főként az idős családtagok számára sokszor az élet értelmét is jelentheti az unoka ölelése vagy egy csecsemő kézben tartása. Éppen ezért a klinikai szakpszichológus szerint érdemes lehet megőrizni ezeket a gesztusokat, ha ebben mind a két fél egyetért, bármennyire is súlyos legyen a pandémiás helyzet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra