Koronavírus: megölelhetjük szeretteinket karácsonykor?

Európa-szerte gyorsan terjed az új típusú koronavírus-járvány, ezért fontos, hogy karácsonykor is kellő figyelmet fordítsunk a fertőzés elleni védekezésre. Bár ennek egyik legfontosabb eszköze a fizikai távolságtartás, a szakember szerint azonban muszáj vigyáznunk lelki egészségünkre is.

Milyen pozitív hatásai lehetnek egy ölelésnek? Részletek itt.

"Lehet, hogy valaki inkább választja azt, hogy megöleli az unokáját, mert számára az sokkal fontosabb, mint az, hogy fél a vírus okozta veszélyektől" - mutatott rá Goschi Gabriella klinikai szakpszichológus az InfoRádiónak nyilatkozva. Kifejtette, minden ajánlás fontos a mostani súlyos időszakban, erősítve ez emberekben az óvintézkedések fontosságát. Kiemelte ugyanakkor, hogy mégis csupán ajánlásról van szó, fontos ugyanis, hogy a kritikus periódusokban megtaláljuk azokat a megoldásokat a mindennapi élet kérdéseiben, amelyekkel valóban azonosulni tudunk, és amelyek révén másokat megóvva is hitelesen tudunk cselekedni.

karácsony, ölelés, ölelkezés
Karácsonykor érdemes megtalálni az arany középutat a fizikai védekezés és a lelki egészség között. Fotó: Getty Images

Goschi Gabriella szerint tudatosítani kell magunkban, hogyan viszonyulunk a mostani helyzethez, ezáltal hogyan tudunk úgy ünnepelni, hogy közben az idősebb korosztály is védeni tudjuk. E téren pedig figyelembe kell venni, hogy a biológiai egészség mellett legalább annyira fontos a lelki egyensúly is, amely nem mellesleg immunerősítő hatással is bír.

Beszélgessünk tehát idősebb szeretteinkkel arról, ők hogyan szeretnék megélni a karácsonyt. Nem biztos, hogy számukra éppen a távolságtartás a legfontosabb. Az ölelés már csecsemőkortól kezdve szeretetünk legalapvetőbb megnyilvánulása. Főként az idős családtagok számára sokszor az élet értelmét is jelentheti az unoka ölelése vagy egy csecsemő kézben tartása. Éppen ezért a klinikai szakpszichológus szerint érdemes lehet megőrizni ezeket a gesztusokat, ha ebben mind a két fél egyetért, bármennyire is súlyos legyen a pandémiás helyzet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: