Intim Zóna után A-HA! program

Elrettentő adatok és napi tapasztalatok mutatják, hogy a tizenéves fiatalok szexuális ismeretei minden ellenkező vélekedés ellenére mennyire hiányosak. A szülők felvilágosítására márpedig szükség van!

A társak, a tévé- és mozifilmek minden nyíltságuk, szókimondásuk mellett sem pótolhatják a szülők és a pedagógusok alapos, az életkornak megfelelő, gyermekkortól kezdve folyamatos felvilágosító munkáját. A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SZNPTT) ezért ebben a tanévben is folytatja szexuális felvilágosító tevékenységét középiskolások körében, új kibővített programmal jelentkezve, amely az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program nevet viseli.

Megújult tematika

Figyelembe véve a diákok, pedagógusok, védőnők, az előadók és mentálhigiénés szakemberek véleményét, a Társaság az előző évinél szélesebb tematikát dolgozott ki.

Az oktatási anyag már tartalmaz szexuálhigiénés ismereteket, az urogenitális és a szexuális úton terjedő fertőző betegségek bemutatásával foglalkozó részt, szól a szexuális élet veszélyeiről. Foglalkozik a megelőzés lehetőségeivel és az egészséges életkezdetet segítő elemek megismertetésével. Nagy hangsúlyt helyez a lelki egészség javítására, az egészségmegelőzés és egészségfejlesztés kérdéseire, különös tekintettel a családon belüli problémák, és a felnőtté válás gondjaira, valamint a biztonságos szexuális viselkedésre.

A mentálhigiénés feladatok elvégzésében az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársai segítenek.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság az elmúlt tanévben Intim Zóna program címmel végzett szexuális felvilágosító munkája során azt tapasztalta, hogy a fiatalokban óriási a megbeszélési, tanácskérési igény a párkapcsolatokkal, szexualitással kapcsolatban. Ezt bizonyítja az internetes, anonim kérdező és beszélgető fórum látogatóinak nagy száma is. Az iskolai oktatással párhuzamosan működtetett oldalakat a tanév során több mint 15.000-en látogatták meg, és közel 900 kérdést tettek fel a szakorvosoknak.

A program ideje alatt szülész-nőgyógyász szakorvosok 400 középiskolában több mint 1000 előadást tartottak közel 100.000 fiatalnak.

A szakemberek szerint erre azért van szükség, mert a felmérések azt bizonyítják, hogy az első szexuális aktus idején a fiatalok átlagos életkora 17 év, és az abortuszok 10 százalékának is 18 év alatti fiatal az áldozata.

Ezen a szomorú tényen szeretne a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság gyermek- és ifjúság-egészségügyi szakmai szekciója változtatni a program folytatásával.

Bíznak benne, hogy az abortuszok számának kedvezőbb alakulásában (az előző évhez képest 7,5%-ra csökkent) már szerepe van annak is, hogy a fiatalok több korszerű ismerettel rendelkeznek a fogamzásgátlásról, mint korábban.

A program a hálón is elérhető

A 15-16 éveseknek szóló előadásokon a szexuális és a mentálhigiénés felvilágosítást helyezik előtérbe, míg a 17-18 éveseknél a családtervezési ismeretek átadása áll a középpontban.

Az iskolai oktatás mellett ismételten meghirdetnek egy interaktív, pontszerző játékot, amelybe szeretnének minden érintetett bevonni. A programhoz kapcsolódó weboldalon (www.a-ha.hu) havonta kérdéssorokat tesznek közzé, amelyeket kitöltve lehet pontokat gyűjteni. Ezenkívül SMS-ben megválaszolható kérdéseket tesznek közzé a fiatalok érdeklődésének megfelelő sajtóorgánumokban, amelyek visszaküldve szintén jelentős pontszerző elemei a játéknak.

A játék 2003 októbere és 2004 májusa között folyik és a legjobb 30 pontgyűjtő játékos értékes nyereményekre számíthat.

Az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program programvezetői: Dr. Lakatos Erika - Dr. Szőnyi György. Levélcím: SZNPTT Iroda, 1036 Budapest, Bécsi út 61.

Telefon: (06 1) 439-1700, e-mail: aha@sznptt.hu.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: