Így betegít meg a túlagyalás

Túlgondolni, túlanalizálni a dolgokat egyszerűbb, mint hinnénk. Egyetlen félreértett gesztus vagy mondat is okozhatja azt, hogy nem tudjuk kiverni a fejünkből, és megszállottan agyalunk a lehetséges következményein. Egészségünk érdekében azonban jobban tennénk, ha leszoknánk erről.

Ha a túlagyalás szinte mindennapos szokásunk, akkor az negatívan hathat a mentális egészségünkre. Csökkenheti az önbizalmunkat, társaságkerülővé válhatunk miatta, de még a munkavégzésünk minőségére is hatással lehet. Ilyenkor az egyik legfontosabb dolog, hogy rájöjjünk, mi állhat a túlanalizálási kényszerünk hátterében.

Leggyakrabban valamilyen szorongásos zavar okozza, ami bizonyos esetekben hipochondriába vagy obszesszív-kompulzív zavarba, azaz kényszerbetegségbe is átcsapat. A pontos okot egy szakember segítségével deríthetjük ki, és a legjobb kezelési módszert is ő ajánlhatja. Azonban nem a terápia az egyetlen módszer, amivel "kigyógyulhatunk" a túlagyalásból. Mutatjuk, mit tehetünk!

meditáció, szorongás, túlagyalás, túlanalizálás, túlgondolás, légzőgyakorlatok
A meditáció segíthet a túlanalizálás leküzdésében. Fotó: 123rf

Sportolás

Hatékony módszer lehet gondolataink csillapítására a rendszeres mozgás. Számos kutatás bizonyítja, hogy a sportnak antidepresszáns és stresszoldó hatása van. Szakemberek szerint különösen a csoportos órák - például a zumba vagy a spinning - tudják eredményesen elterelni a figyelmünket a kényszeres elemzésről.

Meditáció

A meditatív gyakorlatok segíthetnek a pillanatban maradni. Ez különösen akkor fontos, ha a túlanalizálás miatt folyamatosan a múlt vagy a jövő eseményein jár az agyunk. Az olvasástól a zenehallgatáson át az úszásig bármi lehet meditatív élmény, de már a telefonunkra is letölthetünk vezetett meditációs tréningeket. A lényeg az, hogy olyan dolgot csináljunk, ami kiragadja az agyunkat a negatív gondolatok körforgásából.

Naplóírás

Segíthet az is, ha rendszeresen kiírjuk magunkból a negatív gondolatokat és érzéseket, például egy napló formájában. Utólag visszaolvasva könnyebben láthatjuk majd más perspektívából azt, ami a saját fejünkben zajlik. Ez pedig segíthet abban, hogy később, egy kevésbé szorongó állapotban kritikusabban megnézhessük, hogy valóban volt-e értelme annyit agyalni az adott dolgon.

Légzésgyakorlatok

A légzésgyakorlatokkal is érdemes megpróbálkozni. Az egyik legegyszerűbb a 4-7-8-as módszer. Üljünk le vagy álljunk meg valahol, és fújjuk ki a tüdőnkből az összes levegőt. Ezután vegyünk mély lélegzetet, miközben lassan elszámolunk négyig. Ezután hét ütemen keresztül tartsuk bent, végül nyolc ütem alatt lassan fújjuk ki a levegőt. Ezt ismételjük meg 4-5 alkalommal.

Forrás: oprahmag.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)