Gyógyszer vagy pszichoterápia: mi segíthet?

A pszichiátriai kezelések két fő irányvonalát a gyógyszeres és a pszichoterápia jelenti. Lássuk, mitől függ, hogy melyik megközelítést kell alkalmazni egy-egy adott helyzetben!

"Ha valakinek kevés valamilyen hormonja, és pótolja, akkor senki nem forgatja a szemét. De ha a szerotonin kevés, és azt próbálja gyógyszerrel pótolni, akkor vagy gyenge, vagy bolond." Részletek itt.

Pszichiátriai betegségek alatt a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarait értjük, amelyek együttesen egy rendkívül széles skálát alkotnak, ezáltal a kezelési lehetőségek is változóak. Egyes esetekben muszáj gyógyszereket is alkalmazni a beteg érdekében, de akadnak olyan mentális zavarok is, amelyek esetén kombinált vagy önálló formában a pszichoterápia is jó eredményekkel kecsegtet. Ha nem is minden betegnél tehát, de gyakran elkerülhető a gyógyszerszedés.

Bizonyos esetekben pszichoterápiával kiváltható a gyógyszeres kezelés
Bizonyos esetekben pszichoterápiával kiváltható a gyógyszeres kezelés

Vannak-e olyan helyzetek, amikor kifejezetten tilos gyógyszereket használni? Milyen esetekben nem jöhet szóba megoldásként a pszichoterápia? Hogyan kell kezelni az olyan, gyakran előforduló betegségeket, mint például a depresszió? A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Simon Viktória pszichiáter foglalta össze.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)