Gyógyszer vagy pszichoterápia: mi segíthet?

A pszichiátriai kezelések két fő irányvonalát a gyógyszeres és a pszichoterápia jelenti. Lássuk, mitől függ, hogy melyik megközelítést kell alkalmazni egy-egy adott helyzetben!

"Ha valakinek kevés valamilyen hormonja, és pótolja, akkor senki nem forgatja a szemét. De ha a szerotonin kevés, és azt próbálja gyógyszerrel pótolni, akkor vagy gyenge, vagy bolond." Részletek itt.

Pszichiátriai betegségek alatt a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarait értjük, amelyek együttesen egy rendkívül széles skálát alkotnak, ezáltal a kezelési lehetőségek is változóak. Egyes esetekben muszáj gyógyszereket is alkalmazni a beteg érdekében, de akadnak olyan mentális zavarok is, amelyek esetén kombinált vagy önálló formában a pszichoterápia is jó eredményekkel kecsegtet. Ha nem is minden betegnél tehát, de gyakran elkerülhető a gyógyszerszedés.

Bizonyos esetekben pszichoterápiával kiváltható a gyógyszeres kezelés
Bizonyos esetekben pszichoterápiával kiváltható a gyógyszeres kezelés

Vannak-e olyan helyzetek, amikor kifejezetten tilos gyógyszereket használni? Milyen esetekben nem jöhet szóba megoldásként a pszichoterápia? Hogyan kell kezelni az olyan, gyakran előforduló betegségeket, mint például a depresszió ? A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Simon Viktória pszichiáter foglalta össze.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra