Ezek a mánia árulkodó jelei

A mániával küzdő személyek könnyen magukra irányítják környezetük figyelmét, a jellegzetes tünetek ellenére azonban kevesen jutnak el a megfelelő szakorvosi segítségig. Különösen megnehezíti a probléma felismerését, ha mániás depresszióról van szó, ilyenkor ugyanis a mániát jellemző túlhangoltságot depressziós szakaszok szakítják meg - a szélsőséges viselkedés és a "hétköznapi" hangulatváltozások között azonban laikusként nehéz különbséget tenni.

A mánia legjellemzőbb tünete a kórosan emelkedett hangulat, amelyet az érintett életkörülményei nem igazán indokolnának. Az indokolatlanul is felfokozott érzelmi állapot és kirobbanó jókedv miatt a mániás személy nem is veszi észre, hogy valami gond van vele, ezért önszántából aligha fordul orvoshoz. Nézzük, a Health összefoglalója szerint hogyan ismerhetjük fel, ha egyik családtagunknál, ismerősünknél vagy akár saját magunknál fennáll a mánia lehetősége, milyen problémákkal társulhat ez az állapot, és milyen kezelési módszerek érhetőek el.

A mánia árulkodó jelei

Az eufórikus állapot mellett optimista - de gyakran irreális - tervek, pozitív jövőkép és fokozott önértékelés jellemzi a mániás személyiségzavarral élő személyt. Az érintett impulzív és szokatlanul energikus. Alvásigénye alacsony - akár napi 2-4 órára is lecsökkenhet az alvással töltött idő -, sokszor viselkedik meggondolatlanul és kockázatosan - például nagy összegeket ver el vagy kétes üzleteket köt -, és csapongó gondolatmenete miatt jellemzően követhetetlen a beszéde. Az emelkedett hangulat olykor ingerlékenységet, feszültséget, agresszivitást szül. Súlyos esetben már pszichózis is észlelhető, amely hallucinációkkal és/vagy téveszmékkel járhat.

bipoláris személyiségzavar, mánia, mániás depresszió,
A mániás személy önszántából aligha fordul orvoshoz. Fotó: Getty Images

A hipománia és a bipoláris személyiségzavar

A mánia súlyossága széles skálán mozog. A hipománia egy kevésbé intenzív és szélsőséges változat, amely szintén okozhat munkahelyi és magánéleti nehézségeket, mégis kevésbé észrevehető. A környezetnek leginkább csak az emelkedett hangulat, a fokozott teherbírás, valamint a megnövekedett alkotói vágy és készség tűnik fel. Ezzel szemben a súlyos mániás állapot esetén már inkább a hiperaktivitás és az agresszivitás dominál.

Anyaként, bipoláris zavarral ilyen megélni a járványt.

Amikor az energikus, eufórikus időszakokat időnként enerváltság és depressziós hangulat szakítja meg, akkor jó eséllyel mániás depresszióról, más néven bipoláris személyiségzavarról van szó. A bipoláris személy egy soha véget nem érő érzelmi hullámvasúton ül, amelynek során a mániás csúcspontok és a depressziós mélypontok váltakoznak. A depressziós fázisok a mániás epizódok szöges ellentétei: lehangoltság, pesszimista gondolatok, negatív jövőkép, alacsony önértékelés és fokozott aluszékonyság jellemzi.

A mániás epizód figyelmeztető jelei

Bár a mániás epizód - a felfokozott hangulat, a növekvő teherbírás és az emelkedett kreativitás miatt - elsőre vonzónak tűnhet, mégsem ajánlott szabadjára engedni ezeket a szakaszokat sem. Az impulzivitás miatt ugyanis könnyen bajba sorodja magát az illető, akár agresszív viselkedése, akár meggondolatlan döntései következtében. A szakemberek szerint azonban a mániás epizód indulása kiszámítható, könnyen megfigyelhetőek ugyanis az adott személyre jellemző, árulkodó előjelek. A mániás időszak kezdetére utalhat például, ha az érintett:

  • a szokásosnál gyorsabban jár, beszél, cselekszik;
  • zavart viselkedést és különös gesztusokat mutat;
  • furcsa, ismétlődő szokásokat produkál (például egy dalt vagy bizonyos kifejezéseket gyakran, akár folyamatosan ismételget).

Hogyan kezelhető a mánia?

A mániás epizód során az érintett komoly veszélyt jelenthet környezetére és saját magára is. Kockázatos magatartása miatt elküldhetik munkahelyéről, elvesztheti családja megtakarítását, letartóztathatják, vagy akár kórházba is kerülhet. Bipoláris személyiségzavar esetén pedig 10-30-szor magasabb az öngyilkossági hajlandóság, mint a teljes lakosság körében általában. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő kezelédhez juthasson a beteg.

A terápia egy szakember segítségének igénybevétele mellett antipszichotikus készítmények alkalmazására épül. Bipoláris rendellenesség esetén viszont nehezebb megvalósítani a gyógyszeres kezelést, a depressziós időszakok ugyanis antidepresszánsokkal enyhíthetők, ez azonban csak még nagyobb teret ad a mániának. Az érintettek terápiája során tehát folyamatos orvosi nyomonkövetés indokolt.

A gyógyszeres kezelést azonban nagyon fontos pszichoterápiával és életmódbeli változásokkal is kiegészíteni. A beteg állapotának javulásához például elengedhetetlen az elengendő mennyiségű alvás. Fontos továbbá, hogy a stressz a lehető legminimálisabbra csökkenjen az érintettek életében, ez ugyanis az egyik kiváltó és súlyosbító tényező a mániás epizódok tekintetében. Összességében tehát az az egyetlen járható út, ha megtanulunk együtt élni a mániával vagy a bipoláris zavarral, illetve rájövünk, hogyan javíthatunk a leginkább az állapotunkon.

A mánia és a bipoláris zavar kialakulásában egyébként a genetika, a családtörténet, a stressz és az agyműködésbeli különbségeink is szerepet játszhatnak. Egyes becslések szerint az amerikai felnőttek mintegy 3 százaléka érintett. Különösen a 18 és 29 év közötti fiatalok körében gyakori ez a probléma.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Az ország északi tájain derült vagy legfeljebb fátyolfelhős lesz az ég, máshol azonban még előfordulhatnak erősebben felhős tájak is. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar, ezek kialakulási esélye az idő előrehaladtával egyre inkább csökken. Az északi, északkeleti szél kissé veszít erejéből, de még több helyen lesznek élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható, ennél hidegebb az Északi-középhegység hidegre hajlamos, szélvédett helyein lehet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra