Beszélgetések: Benkő Nóra

Ez alkalommal Benkő Nóra volt a HáziPatika.com Beszélgetések sorozatának vendége.

Névjegy:

Benkő Nóra 1971-ben született Budapesten. A gimnáziumi érettségi után az ELTE Bölcsészkarán végzett francia-magyar szakon. Majd ezt követően végezte el a Színművészeti Főiskolát, ahol 1999-ben szerzett diplomát Horvai István és Máté Gábor osztályában. Már a Bölcsészkar ideje alatt a Szkénében játszott négy éven keresztül. Három éve tagja a Pesti Magyar Színháznak és a közelmúltig a Várszínháznak is. Jelenleg a TV2 reggeli műsora keretében naponta jelentkező Borsodi Beach háziasszonya.

A színészi és a televíziós foglalkozás egy rendszertelen életformát jelent. Milyen módon vigyáz az egészségére ilyen életforma mellett?

Az elmúlt időszakban sajnos nem túl sok időt tudtam fordítani erre, de előtte sokat futottam és úsztam. Nemrég volt a színész-olimpia, ahol megnyertem a triatlont. Gyerekkoromat a Balaton mellett töltöttem, így nagyon szeretem a vizet. Sajnos a főiskolán rászoktam a cigarettára, amiről nem tudtam leszokni. Viszont, most már csak ultra lightot szívok.

Sportolt valamit versenyszerűen?

Versenyszerűen soha. Viszont sokat úsztam, rendszeresen futok, illetve a színház miatt sokat táncolok.

Odafigyel az étkezésére? Van valamilyen bevett táplálkozási szokása?

Elég szerencsés alkatot örököltem, így harminc éves koromig nem nagyon kellett figyelnem az alakomra. Így bármit megehettem. A táncosok azt mondják, hogy harminc év fölött kétszer annyit kell mozogni, hogy az ember tartani tudja az alakját. Ez teljes mértékben igaz, bár csak egy évvel múltam harminc. Abszolút érzékelem, hogyha ugyan azt a mennyiséget fogyasztom el, pl. lángosból, mint két évvel ezelőtt, akkor gyorsabban felszedek egy-két kilót, ugyanannyi mozgás mellett. De nem vagyok megszállott fogyókúrás vagy diétázó.

Milyen mértékben szokott odafigyelni a táplálkozására?

Sajnos az életformám nem engedi meg, hogy rettentően odafigyeljek arra, hogyan táplálkozom. De rendszeresen fogyasztok 100 százalékos gyümölcsleveket és zsírmenetes tejet. A napi megfelelő folyadékbevitelre is odafigyelek, így napi 2-3 litert biztosan megiszom, illetve nyáron sokkal több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztok.

A mostani munkája mennyire borította fel a szokásos menetrendjét? Hiszen a színház azt követelné, hogy este későn legyen formában és későn feküdjön, a reggeli műsor pedig pont ellenkező napirendet kívánna.

Teljesen felborította a megszokott napirendemet. Éjszakai bagoly vagyok, általában hajnali egy előtt nem nagyon szoktam lefeküdni. Ez nem azt jelenti, hogy sokat bulizom, hanem a színházi előadások általában este tízig szoktak tartani. Gyakran elég felkavaró az előadás, és kell pár óra, míg el tudok aludni. Általában reggel tíz órakor szoktam ébredni. Most viszont reggel fél hatkor fel kell kelnem, mert reggel nyolckor kezdődik a műsor. Addigra teljesen kész kell, hogy legyek. A műsor után megnézem az adást, a hibákat. Délután folyamán aludni szoktam pár órát, a nap hátra lévő részében pedig felkészülök a másnapi adásra. Bulizni mostanában nem nagyon szoktam, időm sincsen rá. Éjfél körül lefekszem, így adódik össze a napi nyolc óra alvás, amire szükségem van.

Abban az esetben, ha ősztől is megmarad a reggeli televíziózás, hogyan fogja tudni összeegyeztetni a színházzal?

Hát az egy őrület lenne!

Van rá lehetőség, hogy tovább csinálja?

Egyelőre kilenc hétre szerződtem, ami csak a nyárra szól, és nagyon jól jött, mert ilyenkor nem sok munka van. Ősztől még nem tudom, mi várható. Az biztos, hogy a színészet nagyon rendszertelen foglalkozás, de szerintem össze tudnám egyeztetni a televízióval.

Milyen megfontolásból ment el a válogatásra?

Az az igazság, hogy egyre több színész vállal ilyen munkát. Teljesen más jellegű feladat, mint a színházban betanult szöveget, beállított jelenetekben eljátszani. Az élő adás rengeteg találékonyságot, improvizációt igényel, s ez nagyon izgalmas! Természetesen a népszerűség sem utolsó. Ezen nem azt kell érteni, hogy a művész feltétlenül mutogatni akarja magát, hanem ha népszerű, akkor sokan ismerik, és hívják dolgozni. Tehát a népszerűség munkát szül! Abban az esetben, ha a színházat és a tévét össze tudja egyeztetni az ember, akkor az maga a Paradicsom!

Hogyan érezte magát a válogatáson? Mennyiben volt más egy színházi előadáshoz képest?

Megtudtam, hogy lesz egy ilyen válogatás. Egy darabig gondolkoztam azon, hogy kell-e ez nekem. Mindig is vonzott az élő adás, az improvizáció. Végül is elmentem, és csináltak egy próbaadást. Nem volt egyszerű, mert itt nem lehet papírt használni, nincsen súgógép. Ilyenkor az ember csak a fejére tud hagyatkozni. Voltak "álinterjúk", amikor azt vizsgálták, hogy menyire tudok rögtönözni.

Milyennek érezte az első adást? Láttam az első bejelentkezését, szerintem nagyon jól sikerült!

Azt hittem, hogy sokkal jobban fogok izgulni. Egy premieren sokkal nagyobb gombóc szokott lenni a torkomban. Egyrészt a filmezés mindig is nagyon közel állt hozzám, már a főiskolán is rengeteget forgattunk. Másrészt az első adásban olyan emberek jöttek el, akiket jól ismertem, pl. Kaszás Attila. Egyszóval volt köztünk egy játékosság, ami oldotta a feszültséget. Így nem volt olyan drámai a helyzet. Visszanézve jónak találtam az adást. Természetesen kezdetben voltak hibák, ezért is érdemes visszanézni a felvételeket.

Milyen mértékben van beleszólása a szerkesztésbe?

Abszolút! Két szerkesztő lánnyal dolgozom együtt. Mindig megbeszéljük a következő napi műsort, illetve, hogy kik azok a művészek, zenészek, akikkel én is szívesen beszélgetek.

Nem fél attól, hogy a színigazgatója neheztelni fog Önre? Stohl Andrásnak is voltak ebből problémái a Katona József színházban!

A biztonság kedvéért megbeszéltem Iglódi Istvánnal, az igazgató-rendezőmmel. Ő azt mondta, hogy nyárra minden probléma nélkül elenged. Abban az esetben, ha ősszel folytatódik, akkor azt meg kell vele beszélnem. Azt vettem észre, hogy aki jól működik együtt a színházával, annak ez nem okoz problémát.

Van már valamilyen konkrét terve vagy ötlete, amit ősszel szeretne megvalósítani?

Nagy vágyam egy kultúrális műsor. Azt gondolom, hogy mindenkinek azt kell csinálnia, amit szeret. Így például egy politikai műsort nem tudnék szívből vállalni. Fel lehet rá készülni, de nem érdekel. A kultúra, a színház áll a legközelebb hozzám, és úgy érzem, hogy ezen a területen tudnék a legjobban teljesíteni. A másik a filmezés. Nagyon szeretem a játékfilmeket! Remélem, hogy az idei nyáron az anyagiak miatt elmaradt forgatások nem véglegesen kerültek parkolópályára. Illetve, ha emellett kapnék egy jó főszerepet, akkor minden rendben lenne.

Hogy áll a család terén? Mikor szeretne gyereket?

Férjem már van, gyereket majd szeretnék. Fejben és lélekben már úton van.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: