A titkok, amiket inkább égessük el

Vannak titkok, melyektől jobb megszabadulni, s olyanok is, amik hozzájárulnak lelki egészségünk megőrzéséhez.

Mindenkinek vannak titkai. És imádunk titkokat feltárni, rejtélyes ügyekbe belelátni - feltéve, hogy nem kell megőriznünk őket. Azt gondolnánk, szükségünk van titkokra, nem tudnánk nélkülük élni - írja a hvg.hu, hangsúlyozva: pedig energiát vesznek el, kapcsolatok mennek rá, beteggé tesznek és rombolják kreativitásunkat.

titok, titoktartás, psziché
titok, titoktartás, psziché

A bennünk élő gyermekkori kíváncsiság és az események befolyásolásának inkább felnőtt korra jellemző vágya az, amit a titok megszólít bennünk, ám ahogy tudójává váltunk, úgy kezd el nyomasztani is. "Az információk kiadásának tilalma akkora pszichés nyomással fenyeget, hogy olykor inkább lemondanánk a titok megismerésének jutalmáról, cserébe a -szólás- és gondolatszabadságért«" - fogalmaz a cikk szerzője, aki George Orwellt idézve - ha az ember titokban akar tartani valamit, önmaga elől is el kell titkolnia - két lehetőséget tár fel előttünk. Vagy tudatosan odafigyelünk az elhallgatásra, vagy "tudatalattinkba süllyesztjük" a titkot.

Megéri tartogatni?

Az odafigyelés azonban sok energiát emészthet fel, amire Roy Baumeister, a Floridai Állami Egyetem neves pszichológiaprofesszora egy új fogalmat is alkotott: egokimerülés. Nem mindegy tehát, hogy mennyit erőnket emészti fel a titkok megtartása, eképp érdemes azon is elgondolkodni, vajon nem járunk-e jobban, ha feltárjuk azokat?

Ez azonban egy újabb dilemmához vezet: vajon mit szólnak a körülöttünk élő emberek? A megoldást azonban rögtön fel is kínálja a szerző: tartsuk meg az apróbbakat, melyek a privát szféránk részei, ám, ha vannak nyomasztó titkaink, ne féljünk megosztani azokat egy arra érdemes személlyel, akiben 100 százalékig megbízunk. Ha pedig nem lenne ilyen kéznél, legalább azzal könnyítsünk magunkon, hogy leírjuk, s jobb híján elégetjük azt, ami akár meg is betegítheti a lelkünket, olyannyira nyomaszt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció