A legjobb önnyugtató módszerek

A stressz életünk természetes velejárója, azonban sokaknak nehézséget jelent, hogy feszültséggel teli helyzetekben megnyugtassák magukat. Ilyenkor érdemes kipróbálni az alábbi, bizonyítottan hatásos módszereket!

A hasi légzés például egy régi, jól ismert módszer önmagunk megnyugtatására. Bár sokan nehezen hiszik el, hogy beválhat, azért érdemes adni neki egy esélyt. Egy 2017-ben készült tanulmány szerint ugyanis ellazítja az egész testet, csökkenti a szervezetben a kortizol stresszhormon szintjét és segít tisztábban gondolkodni. Hasi légzésnek azt a technikát nevezzük, amely során a hasat kinyomjuk belégzés közben, míg a mellkas nem mozdul. Egy kis gyakorlással bárki elsajátíthatja, és szorongás vagy stressz esetén néhány lélegzetvétellel megnyugtathatja magát. Vannak azonban ennél meglepőbb módszerek is arra, hogy megnyugtassuk magunkat.

nyugalom, relaxáció, önnyugtatás, stresszkezelés, feszültséglevezetés, zenehallgatás
nyugalom, relaxáció, önnyugtatás, stresszkezelés, feszültséglevezetés, zenehallgatás

Rágózás

Meglepő lehet, de a rágógumizás egy igazán hatékony önnyugtató módszer. Egy 2016-os tanulmány készítői például stresszes helyzetekben rágógumiztattak embereket, az alanyok pedig javuló hangulatról, alacsonyabb stressz-szintről, kevesebb szorongásról és a depressziós tüneteik csökkenéséről számoltak be ennek az egyszerű, hétköznapi tevékenységnek a hatására. Egy másik tanulmány szintén arra jutott, hogy az emberek nyugodtabbak és vidámabbak lesznek, ha rágózni kezdenek. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy rágás közben felélénkül az agy vérkeringése.

Írás

Az orvosi váróban ez segíthet megnyugodni - kattintson!

A negatív érzések mérgezően hathatnak ránk - különösen akkor, ha nem adjuk ki magunkból. Az írás segíthet ezek feldolgozásában. Egy 2017-es kutatás szerint ez a módszer annyira hatékony, hogy a stressz fizikai és mentális tüneteit is enyhítheti. Nem véletlen, hogy pszichológusok is szoktak naplóírást javasolni a pácienseiknek. Ha pedig valakivel összevesztünk, akkor sokat segíthet, ha írunk neki egy levelet, amit végül nem küldünk el - amellett, hogy megnyugtat, az érzéseink tisztázásában is segít.

Zenehallgatás

Elsőre hihetetlennek hangozhat, de a zenehallgatás is bizonyítottan nyugtató hatású. Kutatások szerint zenehallgatás közben kevesebb stresszhormon termelődik, valamint az idegrendszerünk is gyorsabban regenerálódik valamilyen stresszhatás után.

Jóga és meditáció

A jógát nem véletlenül javasolják olyan gyakran stresszoldásra - az egészségre gyakorolt pozitív hatásai közül ez talán az egyik legfontosabb. Az elmét és a testet is bevonó mozgásforma megnyugtat, csökkenti a szorongást, enyhíti a depresszió tüneteit, de a krónikusfájdalomellen is hatásos. Nem beszélve arról, hogy a hajlékonyságot is növeli, erősíti az izmokat, továbbá az érrendszernek is jót tesz. Hasonlóan jó hatással van a sokat stresszelőkre a rendszeres meditáció is.

Forrás: medicalnewstoday.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő