A köszönetnyilvánítás meglepő hatása

A hálát tanulmányozó kutatók szerint a köszönetnyilvánítás jót tesz egészségünknek, és boldogabbnak is érezhetjük magunkat tőle. De egy-egy "köszönöm" nemcsak jó érzés, hanem egy új amerikai kutatás eredményei szerint bizalmat is ébreszthet másokban, illetve segíthet szorosabb kötelékeket kialakítani a körülöttünk élőkkel.

A köszönetnyilvánítás hatásait eddig főleg kétszemélyes interakciókban vizsgálták, most viszont a Sara Algoe által vezetett kutatócsapat több kísérletet is végzett azzal kapcsolatban, milyen érzései lesznek egy ilyen interakció tanúinak a köszönetet nyilvánító illetve azt fogadó emberrel szemben.

köszönetnyilvánítás, hála, segítség, boldogság, bizalom
Bámulatos hatással bír, ha megköszönjük, amit értünk tesznek. Fotó: iStock

A köszönetnyilvánítás ereje

Tovább él, aki időt szán másokra - a részletekért kattintson ide!

A szakemberek arra kérték a tudományos munkájukba bevont résztvevőket, hogy olvassák el egy filmkritika piszkozatát, és húzzanak alá a szövegben olyan részeket, amelyek tetszenek nekik. Mielőtt az alanyok hozzáláttak volna a munkához, mutattak nekik néhány példát, amelyekben előzőleg valaki már bejelölt néhány neki tetsző szövegrészt és néhány helyesírási hibát is kijavított. Ezek mellé néhány esetben a filmkritika írója odaírt egy rövid köszönetet a korrekcióért. Ezt követően az alanyok is átolvasták a filmkritikát és bejelölték a nekik tetsző részeket. A tudósok azt is megnézték, kik javították ki a helyesírási hibákat: azok voltak erre inkább hajlandók önként, akik előzőleg olyan példányt olvastak, amelyen az író kézírással köszönetet mondott a névtelen jótevőnek a javításokért.

Néhány további tesztkérdésből pedig az is kiderült, hogy az alanyok nemcsak a köszönetet mondó filmkritika-íróval barátkoznának össze szívesen, hanem a köszönetnyilvánítás címzettjével is, és bármikor segítenének neki - méghozzá azért, mert akinek megköszönünk valamit, azt segítőkész embernek tekintjük, és pozitív érzéseket táplálunk vele kapcsolatban.

A kutatócsoport további kísérleteket is végzett, és összességében véve arra a következtetésre jutottak, hogy a hála kifejezése túlmutat a kétszemélyes interakción. Vagyis nemcsak arra van hatással, aki megköszön valamit, illetve aki fogadja ezt, hanem az egész csoportra. Például egy munkahelyi csapatban, ahol az emberek tapasztalják és elismerik egymás jó cselekedeteit, ott egymást inspirálják, hogy még kedvesebbek, segítőkészebbek legyenek a társaikkal szemben. Ez pedig hosszútávon egy sokkal hatékonyabban működő csapathoz vezethet. Fejezzük ki tehát a hálánkat, amikor csak lehet!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: