Veszélyes, ha nem fogyaszt alkoholt?

A közgondolkozásban széles körben elterjedt, hogy semmilyen gyógyszerrel nem szabad alkoholt inni. Paradox módon ez a kategorikus kijelentés legalább annyira veszélyes, mint az indokolt tiltások figyelembe vételének elmulasztása.

Az emberi fogyasztásra alkalmas etilalkohol (továbbiakban alkohol) szénből, hidrogénből és oxigénből álló zsíroldékony vegyület. Ez utóbbi tulajdonsága teszi arra alkalmassá, hogy az agysejtekbe behatolhasson és az idegsejtek működési zavarát okozza. Az alkohol erjesztő baktériumok hatására cukorból keletkezik. Legelterjedtebb, hogy a gyümölcsöket használják szeszesital előállítására, de hatalmas mennyiség készül árpából, rozsból akár égetett szesz, akár könnyebb sörök formájában.

Az alkohol hatása a hangulatra

Az alkohol olyan drog, mely azonnal megváltoztatja a fogyasztó hangulatát, ellazulttá, nyugodttá válik, sőt túláradó boldogság is erőt vehet rajta. Mégis egyértelmű, hogy az alkohol idegsejtet gátló drog. Mint ilyen, elnyomja az agy azon területeit, melyek felelősek az egészséges ítélőképességért, így felszabadítja a gátlásokat. Mint azt sokan megtapasztalták már, az alkohol zavart okoz a mozgáskoordinációban. Az elfogyasztott alkohol mennyiségének fokozásával a beszéd folyamatossága megszűnik (dysartria), a látás homályossá válik, az egyensúlyérzés romlik, a mozgás esetlenné válik. Ezek a hatások, súlyosabb alkoholmérgezés eseteit kivéve, rövid hatásúak. Az alkoholt ugyanis a máj lebontja és eltávolítja a szervezetből. Bontókapacitása kb. 7 gramm/óra, vagyis a véralkohol-szint óránként 0,15 ezrelékkel csökken. Ez óránként mintegy 1 dl bornak felel meg.

Hasznok és kockázatok

Hogyan lesz valaki alkoholista? Itt olvashatja el ! Mértékletes alkoholfogyasztás mellett csökken a koszorúér-betegségek kockázata. Az orvosi szakirodalom a jelenséget "francia-paradoxonnak" nevezte el. A francia konyha sok zsírt, főként telített zsírt használ, mégis alacsony a koszorúér-betegségek gyakorisága és az emiatti halálozás. A hatást a vörösbor-fogyasztással is szokták magyarázni, de a helyzet azért nem ilyen egyszerű.

Magyarországon is jelentős a zsírfogyasztás és a vörösbor-fogyasztás is, mégis a koszorúér-halálozási statisztikák végén kullogunk. Vannak, akik ezt azzal magyarázzák, hogy a francia borokat bordói lével permetezik. Ezt a gyümölcs felveszi és ezzel jelentős, jól hasznosuló rézbevitelt biztosít. A HDL-koleszterin termelése. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása ennél sokkal szigorúbb. Álláspontja szerint az egészséges mennyiség a minden második nap elfogyasztott 1 dl vörösbor.

Az érem másik oldala, hogy az alkohol betegségek egész sorát okozhatja, különösen dohányzás mellett. Ilyenek, például a szájüreg, garat, nyelőcső, a vastagbél és végbél, valamint az emlő rákja. A listát tovább lehet folytatni a magas vérnyomással gyomor-bélbetegségekkel, májkárosodással. Túlzott fogyasztása esetén többszörös vitamin- és ásványisó-hiány is kialakul. A mértéktelen alkoholfogyasztás természetesen súlyos társadalmi-gazdasági és pszichiátriai következményekkel jár.

A fogyasztásra javasolt alkoholmennyiség

A kulcskérdés a mennyiség. Angol tudományos javaslatok szerint ( www.alcoholconcern.org.uk ) a nők számára naponta 2-3, férfiak számára 3-4 egység alkohol fogyasztása egészséges. (Egy egységnek 8 gramm alkohol felel meg, melyet nagyjából fél korsó sör vagy egy kupica tömény ital tartalmaz.). Észszerű ugyanakkor hetente 2-3 alkoholmentes napot tartani. Ezek természetesen csak irányszámok, mert az egyes italfajtákon belül a nedűk alkoholtartalma között jelentős különbségek lehetnek.

Gyógyszerszedés melletti alkoholfogyasztás

Tilos alkohollal együtt szedni az alábbi gyógyszereket:

  • nyugtatók,
  • altatók,
  • depresszió elleni gyógyszerek,
  • allergia elleni antihisztaminok,
  • klavulánsav tartalmú kombinált antibiotikumok,

továbbá természetesen tilos az alkoholfogyasztás olyan esetekben is, amikor a gyógyszerszedést alkoholbetegség tett szükségessé.

A fogyasztásra javasolt alkoholmennyiség.

A klavulánsav tartalmú antibiotikumokat kiterjedten használják idült légúti fertőzések heveny fellángolásának gyógyításában. Az úgynevezett krónikus obstruktív légúti betegségekben (idült hörghurut, tüdőtágulat, asztma ) szenvedők körében nagyon magas a rendszeres alkoholfogyasztók aránya. Ha az orvos közli a beteggel, hogy a kúra előrelátható 10-20 napja alatt nem fogyaszthat alkoholt, jó esély van arra, hogy a recept meg sem érkezik a patikába. Más esetben a beteg szedi a gyógyszert és néha "melléiszogat", amitől rosszul érzi magát. "Nyilvánvalóan a gyógyszer a hibás", hiszen azelőtt egy-két feles sohasem váltott ki rosszullétet. Így a beteg a gyógyszer szedését fogja abbahagyni, növeli ezzel a rezisztens baktériumtörzsek gyakoriságát, csökkenti a gyógyulási esélyei és rontja a saját életminőségét. Ezért fontos az orvos számára, hogy ne próbálja megjavítani az idős beteget, inkább válasszon olyan antibiotikumot, mely a beteg számára elfogadható tilalmakat jelent.

Másik jelentős veszély az alkohol teljes tilalma. Ha, például egy cukorbeteg vagy hipertóniás olyan körülmények közé kerül, ahol az alkoholfogyasztás elől nehéz kitérni (például keresztelő, esküvő, stb.), a gyógyszerét, kellő információk híján ki fogja hagyni. Ez olykor beláthatatlan következményekkel járhat.

Sok esetben az jelenti az igazi veszélyt, ha az egyébként alkoholfüggő beteg betartja a tilalmat - pár nap alatt kialakul a delirium tremens.

Van megoldás?

Természetesen az orvos felelőssége, hogy alkohollal összeférhetetlen gyógyszert csak biztosan absztinens betegnek írjon fel. A minden gyógyszeres kezelésre kiterjesztett alkoholtilalom az európai ember számára betarthatatlan, ezért káros, súlyos következményekkel járhat annak betartása vagy a be nem tartás is. A beteg felelőssége, hogy a gyógyszer felírása előtt közölje orvosával alkoholfogyasztási szokásait, hogy megfelelő gyógyszereket kaphasson. Az őszinteség ekkor is nagyon fontos emberi erény.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: