Nem lesz szexi a cigaretta

Egységesítenék az összes dohánytermék csomagolását, hogy ezzel is csökkentsék a káros szenvedély vonzerejét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásával csökkenhet a cigaretta iránti kereslet.
A dohánytermékek egységes csomagolása olyan intézkedésekre utal, amelyek - a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül - a csomagoláson minden logó, szín, márka, imázs vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák vagy tiltják.

Ausztráliában bevált az egységesítés

2012. decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolást. 2016. május 20-án Franciaország, valamint Nagy-Britannia és Észak- Írországon belül az Egyesült Királyság is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását. Írország és Magyarország ugyancsak készül az intézkedés bevezetésére, míg más országok, köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják annak lehetőségét.

Mi mindent vehetett volna eddig cigaretta helyett? Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, füstölgéssel töltött éveivel arányosan, a legfrissebb cigarettaárakat figyelembe véve mennyi pénzt költött eddig káros szenvedélyére!

"Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét. Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl," mondja a WHO főigazgatója, Dr. Margaret Chan. "Megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát."
A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményében lefektetett irányelvek egy átfogó dohányzás-ellenőrzési megoldás keretében javasolják az egységes csomagolást; a csomag része a nagyméretű grafikus egészségvédő figyelmeztető jelzés, valamint a dohánytermékek reklámjának, promóciójának és szponzorációjának az átfogó tiltása.
Ausztrália 2012-ben vezette be az egységes csomagolást az újfajta és nagyobb méretű egészségvédő figyelmeztetésekkel együtt. A bevezetést követő ausztrál felülvizsgálat szerint 2012 decembere és 2015 szeptembere között a csomagolás megváltoztatásának köszönhetően további 0,55%-kal csökkent a dohányzás a 14 éves és idősebb korosztály körében. Ez több mint 108.000 olyan embert jelent, aki leszokott a dohányzásról, nem esett vissza, illetve nem kezdett dohányozni az említett időszakban.
Dr. Oleg Chestnov, a WHO nem- fertőző betegségekért és mentális egészségért felelős főigazgató-helyettese elmondta, hogy az egységes csomagolással Ausztráliában elért eredmények igazolják az intézkedésben rejlő nagyszerű lehetőségeket. "Az egységes csomagolás csökkentheti a dohánytermékek iránti keresletet, amint azt az ausztrál példa világosan mutatja. A módszer hatékony eszközt kínál az országoknak a dohányhasználattal járó károk kezelését célzó átfogó megoldás részeként" - mondja Dr. Chestnov.

Hatpercenként meghal valaki a cigaretta miatt

A WHO a Dohányzásmentes Világnap alkalmából új útmutatót ad ki a dohánytermékek egységes csomagolásához, mellyel az intézkedések végrehajtásához mutatnának irányt a kormányoknak. "A kormányok többsége elkötelezett a dohányzás 'járvány' megfékezése és a dohányzással összefüggő károk, például a rák, a szív- és tüdőbetegségek okozta halálesetek számának a mérséklése mellett", mondja Dr. Vera da Costa de Silva, a WHO FCTC Titkárságának vezetője.
Évente csaknem 6 millió ember életét követeli a cigaretta

Évente csaknem 6 millió ember életét követeli a cigaretta

A dohányzással összefüggő betegségek az egyik legsúlyosabb közegészségügyi fenyegetések, amivel a világnak valaha szembe kellett néznie. Körülbelül hatpercenként meghal valaki dohányzás okozta betegségben, ami évente csaknem 6 millió embert jelent. Az előrejelzések szerint ez 2030-ra több mint évi 8 millió főre emelkedik majd; ezeknek a megelőzhető haláleseteknek több mint 80%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek körében fordul elő. Bizonyos kalkulációk még ennél is sokkal sötétebb jövőképet vetítenek előre.
Az elmúlt években Magyarországon több, a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozást vezettek be, többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, vagy a dohányterméket elárusító helyek számának csökkentése. Sajnos a dohányzás gyakoriság a felnőttek körében csak mérsékelt csökkenést mutatott 2014-ben.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag