+7° - +23°
Kettős front

Nem lesz szexi a cigaretta

Egységesítenék az összes dohánytermék csomagolását, hogy ezzel is csökkentsék a káros szenvedély vonzerejét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásával csökkenhet a cigaretta iránti kereslet.
A dohánytermékek egységes csomagolása olyan intézkedésekre utal, amelyek - a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül - a csomagoláson minden logó, szín, márka, imázs vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák vagy tiltják.

Ausztráliában bevált az egységesítés


2012. decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolást. 2016. május 20-án Franciaország, valamint Nagy-Britannia és Észak- Írországon belül az Egyesült Királyság is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását. Írország és Magyarország ugyancsak készül az intézkedés bevezetésére, míg más országok, köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják annak lehetőségét.

Mi mindent vehetett volna eddig cigaretta helyett? Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, füstölgéssel töltött éveivel arányosan, a legfrissebb cigarettaárakat figyelembe véve mennyi pénzt költött eddig káros szenvedélyére!

"Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét. Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl," mondja a WHO főigazgatója, Dr. Margaret Chan. "Megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát."
A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményében lefektetett irányelvek egy átfogó dohányzás-ellenőrzési megoldás keretében javasolják az egységes csomagolást; a csomag része a nagyméretű grafikus egészségvédő figyelmeztető jelzés, valamint a dohánytermékek reklámjának, promóciójának és szponzorációjának az átfogó tiltása.
Ausztrália 2012-ben vezette be az egységes csomagolást az újfajta és nagyobb méretű egészségvédő figyelmeztetésekkel együtt. A bevezetést követő ausztrál felülvizsgálat szerint 2012 decembere és 2015 szeptembere között a csomagolás megváltoztatásának köszönhetően további 0,55%-kal csökkent a dohányzás a 14 éves és idősebb korosztály körében. Ez több mint 108.000 olyan embert jelent, aki leszokott a dohányzásról, nem esett vissza, illetve nem kezdett dohányozni az említett időszakban.
Dr. Oleg Chestnov, a WHO nem- fertőző betegségekért és mentális egészségért felelős főigazgató-helyettese elmondta, hogy az egységes csomagolással Ausztráliában elért eredmények igazolják az intézkedésben rejlő nagyszerű lehetőségeket. "Az egységes csomagolás csökkentheti a dohánytermékek iránti keresletet, amint azt az ausztrál példa világosan mutatja. A módszer hatékony eszközt kínál az országoknak a dohányhasználattal járó károk kezelését célzó átfogó megoldás részeként" - mondja Dr. Chestnov.

Hatpercenként meghal valaki a cigaretta miatt

A WHO a Dohányzásmentes Világnap alkalmából új útmutatót ad ki a dohánytermékek egységes csomagolásához, mellyel az intézkedések végrehajtásához mutatnának irányt a kormányoknak. "A kormányok többsége elkötelezett a dohányzás 'járvány' megfékezése és a dohányzással összefüggő károk, például a rák, a szív- és tüdőbetegségek okozta halálesetek számának a mérséklése mellett", mondja Dr. Vera da Costa de Silva, a WHO FCTC Titkárságának vezetője.
Évente csaknem 6 millió ember életét követeli a cigaretta

Évente csaknem 6 millió ember életét követeli a cigaretta

A dohányzással összefüggő betegségek az egyik legsúlyosabb közegészségügyi fenyegetések, amivel a világnak valaha szembe kellett néznie. Körülbelül hatpercenként meghal valaki dohányzás okozta betegségben, ami évente csaknem 6 millió embert jelent. Az előrejelzések szerint ez 2030-ra több mint évi 8 millió főre emelkedik majd; ezeknek a megelőzhető haláleseteknek több mint 80%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek körében fordul elő. Bizonyos kalkulációk még ennél is sokkal sötétebb jövőképet vetítenek előre.
Az elmúlt években Magyarországon több, a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozást vezettek be, többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, vagy a dohányterméket elárusító helyek számának csökkentése. Sajnos a dohányzás gyakoriság a felnőttek körében csak mérsékelt csökkenést mutatott 2014-ben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag