Hogyan hat az agyra a kokain?

A Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban végzett kísérletek szerint a kokain hatása felülkerekedik a dopaminrendszeren, és jelentős befolyással van az agy anyagcseréjére, egerek esetében is.
A koainfüggőséggel és a függőséget okozó hatást kivédő fáradozásokkal kapcsolatos tanulmányok eddig a dopaminátvivőkre koncentráltak: azokra a fehérjékre, amelyek újra felszívják az agy "jutalmazó" vegyületét, amikor jelzést bocsát ki. Mivel a kokain megakadályozza, hogy a dopamintranszporterek elvégezzék munkájukat, a jó érzést keltő anyag továbbra is küldi a kellemes érzés jelzéseit.
Az átvivőanyag nélküli egereknél az agyi anyagcserére gyakorolt hatások függetlenek a kokain dopaminra való hatásától - mondta Panayotis Thanos, a kutatás vezetője. Ezek az anyagcserefaktorok erős szabályozói lehetnek a kokainhasználatnak- és függőségnek, és talán új távlatokat is nyitnak a függőség kezelésében.
A tanulmány a Synapse májusi számában jelenik majd meg, amely online már elérhető. A tudósok pozitronos tomográfiát, azaz PET CT-t használtak az egerek vizsgálatára. Radioaktív cukrot - az agy fő energiaforrását - adtak be az egereknek, és a gép segítségével mérték le a koncentrációját az agy különböző területein. Az adatokat lemérték a kokain beadása előtt és után, és összehasonlították azokkal az egerekével, amelyek a kábítószer helyett sóoldatot kaptak.
Mielőtt még bármilyen kezelést kaptak volna, a dopaminátvivő nélküli egerek agyi anyagcseréje jelentősen élénkebb volt a talamuszban és a nyúltagyban a normál egerekéhez képest. Ez a megemelkedett anyagcsere talán a dopamin tartósan magasabb szintjének ulajdonítható. Arra is utal, hogy a dopaminszint fontos szerepet játszhat az agy cukorellátásának szabályozásában, ami fontos lehet az érzékszervekből érkező információk integrálásában, a tanulásban és a mozgásos funkciókban.
Érdekes, hogy a dopamin nélküli egereket javasolták a figyelemhiányos hiperaktív funkciózavar (ADHD) modellezésére is. A kokain adagolása után mindkét egércsoport esetén lecsökkent a teljes agyi anyagcsere. Ez azt sejteti, hogy az anyagcsere lassulása valamilyen összefüggésben van azzal, hogy a kokain blokkolja a dopamin jellegű anyagokat. A transzporter nélküli egerek esetén a talamuszban szintén anyagcserecsökkenést tapasztaltak, ami feltételezi, hogy a kokain más ingerületátvivő rendszerekre is hat, mint például a norepinefrin vagy a szerotonin.
Összefoglalva, a kokain hatással van az agy részeinek aktivitására, amit legfőképp a dopamin irányít, illetve másodlagosan a norepinefrin és a szerotonin. Alátámasztja a feltételezést, hogy a talamusz és a nyúltagy kulcsszerepet játszik a kokain érzékelésre, tanulásra és mozgásra kifejtett hatásaiban. Így könnyebben érthetővé válik a kokainfüggőség mechanizmusa és az ADHD.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag