Hihetetlen, de 30 évig károsít a cigaretta

A dohányfüst hosszú távon is kihatással van az emberi DNS-re: néhány változás még azoknál az embereknél is megfigyelhető, akik harminc éve letették a cigarettát.

A dohányzás hosszú távú élettani hatásait vizsgálta egy amerikai kutatócsoport, melynek során dohányosok, volt dohányosok és nemdohányzók közel 16 000 vérmintáját elemezték ki. Mint kiderült, a dohányfüst a DNS felszínén okoz kémiai változásokat, ettől pedig egyes géneknek megváltozik a működése - ezt nevezik epigenetikus változásnak. A kutatás során elemzett változás neve metiláció: egy metilcsoportba tartozó molekula "ül rá" a DNS felszínére, és befolyásolja azt, hogy egyes gének aktiválódnak-e.

Harminc évig regenerálódik a szervezet

A dohányzás hosszú távon rányomja a bélyegét az emberi génállományra

Azt már korábbi kutatások is igazolták, hogy a dohányfüst változásokat idéz elő a DNS-ben, és ezeknek a változásoknak a segítségével felmérhető egyes betegségek, például a rák kockázata. Az új vizsgálat viszont megállapította, mely gének érintettek ebben a folyamatban, mennyire erős a változások kapcsolata a dohányzással, és mely gének játszanak szerepet a betegségek kialakulásában - írja a Szívderítő.

A dohányzás a teljes társadalmat érintő probléma, hiszen ez az egyik legfőbb oka az idő előtti halálozásoknak. Egyes kutatások szerint tíz évvel is meghosszabíthatja egy ember életét, ha leteszi a cigarettát. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

 Az amerikai kutatócsoport a nagyszámú minta alapján a génállomány azon területeit kutatta, ahol a dohányzás metilációs folyamatokat indít el. Az érintett gének pedig épp azok, amelyeket a dohányzással kapcsolatos betegségekkel hoznak összefüggésbe. Több mint 2600 olyan területet találtak a kutatók, amelyek statisztikailag különböztek a dohányzók és a nemdohányzók esetében. 

Azoknak a résztvevőknek az esetében, akik öt éve hagyták abba a dohányzást, e területek többsége olyan állapotba tért vissza, mintha soha nem dohányoztak volna. Ám a DNS felületi változásai közül néhány még a leszokás után 30 évvel is fennállt. Amikor a volt dohányosok génállományát összehasonlították azokéval, akik soha nem dohányoztak, a 2600 terület közül 185-ben megtalálták ezeket a változásokat. Vagyis bizonyíték van rá, hogy a dohányzás hosszú távon rányomja a bélyegét az emberi génállományra.


Jó hír ugyanakkor, hogy  hogy a metilációs folyamatok jó része a dohányzás abbahagyása után leáll, és a DNS számos területe a nemdohányzók DNS-ével azonos képet mutat, vagyis a szervezet igyekszik meggyógyítani magát.

Értékelje a cikket!

Tisztelt Doktor Úr! Kérem, segítsen nekem "utat vágni a dzsungelben"! Amikor egy pulmonológus, kardiológus, onkológus a dohányzásról, mint rizikófaktorról nyilatkozik, valójában miről van szó? A dohányzás alatt én a (vegyszerekkel megkezelt) dohánylevél papírköntösben való elégetését értem. Az elektromos cigaretta ebben a tekintetben ugyanolyan veszéllyel bír? Amikor bizonyos gyógyszerek és a dohányzás interakciójáról van szó, akkor a nikotinos e-cigi is beleértendő? Kérem, segítsen nekem eligazodni ebben az útvesztőben!

Az e-cigaretta is ártalmas a szervezetre, így amikor a dohányzásról és annak hatásairól, interakciójáról írunk, mindkettőre értendő.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag