Elvonó: más módszerek hatnak a férfiakra és a nőkre

Új kutatás fedezte fel, hogy az anonim alkoholizmusellenes terápiák más módon segítenek józanon maradni a férfiaknak és a nőknek.

A Massachusetts Általános Kórház (MGH) két kutatása kiderítette, hogy több tényező is résztvevők hasznára válik, de némelyik a férfiak számára hatásosabb, mások pedig a nőknek. A férfiak például jobban teszik, ha kerülik azok társaságát, akik ivásra ösztönzik őket, a nőknek pedig akkor van szükségük nagyobb önuralomra, ha szomorúak, idegesek, vagy lehangoltak. A beszámoló a című folyóirat online kiadásában jelent meg. "A férfiak és nők egyaránt nyernek azzal, ha részt vesznek a terápián, de eltérő módon és mértékben" - mondta John F. Kelly az MGH Addikciós Központjának igazgatója. "Az eltérések arra utalhatnak, hogy a gyógyuláshoz a két nemnek eltérő kihívásokkal kell szembenéznie a különböző nemi szerepek és az alkoholfogyasztás körülményei szerint."

Kelly és szerzőtársa, Bettina B. Hoeppner megjegyezték, hogy bár az Anonim Alkoholistákat férfiak alapították, ma már a résztvevők harmada a nők közül kerül ki. Már kimutatták, hogy a nők legalább annyit profitálnak a részvételből, mint a férfiak, sokan mélyen elkötelezettek a program iránt. A kutatók első ízben igyekeztek felderíteni a sikerhez vezető viselkedésbeli változásokat. Kelly és Hoeppner több mint 1700 résztvevő adatait elemezték, akinek 24 százaléka nő volt. Az alkoholfüggőség három különböző terápiás megközelítését hasonlították össze. A speciális kezelés mellett az alanyok szabadon látogathatták az anonim gyűléseket és különféle nyomon követő foglalkozások során számoltak be előmenetelükről.

Tudjon meg többet a tünetekről és a kezelésről!Az Addiction című folyóirat 2011 szeptemberi számában Kelly, Hoeppner és munkatársaik kifejtették, hogy a gyógyulásban legerőteljesebben a társas környezetben megtartott absztinencia és az alkoholtól való tartózkodást pártolók társasága érvényesült. A szóban forgó kutatás során újra elemezték ezeket az adatokat, hogy megállapítsák, van-e különbség a két nem között a ható tényezők tekintetében. A férfiak és nők esetében is az anonim gyűlések fokozták az önbizalmat és a képességet arra, hogy helytálljanak a kockázatos szituációkban, illetve inkább olyan emberek társaságát kezdték keresni, akik tartózkodtak az alkoholfogyasztástól. Mindkettő kétszer olyan erősnek bizonyult férfiak esetében. A nőknél javult az a képesség, hogy ellenálljanak a csábításnak, ha szomorúak vagy lehangoltak voltak.

"Férfiaknál szinte egyáltalán nem figyeltünk meg hasonlót, a nőknél viszont ez segített leginkább józannak maradni, vagy legalább mérsékelni az ivást" - mondta el Hoeppner. "Az anonim gyűlések a férfiakat és nőket is segítik abban, hogy a kezelést követően is józanok maradjanak, mert olyan közösségekbe juthatnak el, akik az alkoholmentességet részesítik előnyben, illetve könnyebben küzdenek meg a kihívást jelentő helyzetekkel is." "Az alkoholizmusból való kigyógyulás szempontjából a nők számára kiemelkedő fontosságú volt a negatív érzelmi állapotok kezelésének képessége, mely a férfiak esetében nem játszik szerepet" - tette hozzá Kelly. "További kutatások szükségesek azonban ahhoz, hogy teljes egészében feltérképezhessük és megérthessük az Anonim Alkoholisták gyűlésein való részvétel biopszichológiai hatásait."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: