Drogok hálójában

A drogok kipróbálásának leggyakoribb indoka a kíváncsiság. Problémák, gondok elviselése, elfedése, feszültségek levezetése, csoporthoz tartozás vágya, unalom - mind-mind szerepet játszhatnak a kíváncsiság mellett az első drog megtapasztalásában.

Az a tinédzser, aki megszokja, hogy mindennapi konfliktusait, aktuális boldogtalanságát valamilyen szerrel ideig-óráig meg lehet szüntetni, könnyen rendszeres fogyasztóvá vagy akár drogfüggővé válhat.

Unaloműző pirulák

Tibor családja látszólag összetartozónak mutatkozott. Kívülálló nem érzékelte azt a nyomasztó, szótlan egymás mellett élést, amely jellemezte hétköznapjaikat. Apja elfoglalt vállalkozó, esténként későn ért haza, munkába, újságokba, tévénézésbe temetkezve leplezte közönyét. Édesanyja régen letett már arról, hogy az évekkel ezelőtt kiürült házasságát megmentse. A két gyerek, Tibor és nővére élte saját középiskolás életét.

Tibort egyik ismerőse vitte el egy diszkóba. Rosszkedve volt, az ismerős fiú rábeszélte egy kis "hangulatjavítóra". Szíve majd kiugrott a helyéről, de remekül érezte magát, soha ilyen földobott, elengedett nem volt, soha nem tudott ilyen lazán táncolni, ismerkedni. Attól kezdve minden hétvégén eljárt. Gyűjtötte a pénzt, hogy megvegye a "gyorsító" tablettákat. Hétfőnként fáradtan, karikás szemmel, sápadtan ült az iskolában. Figyelni nehezen tudott, várta a hétvégi megkönnyebbülést. Egyik este úgy gondolta, megduplázza az adagot. Mikor rosszul lett, barátai mentőt hívtak. Szülei a toxikológián értesültek fiúk túladagolásáról.

Az első "szer" a cigi

Nagyfokú feszültségek, elviselhetetlen és senkivel nem megosztható kudarcok, családi problémák, krízisek, magányosság vezetik a serdülőt a "pillanatnyi megkönnyebbülés" ezen útja felé.

Az első "szer" leggyakrabban a cigaretta. Felnőttnek látszani, társak előtt vagánynak mutatkozni sok-sok tizenéves vágya. A dohányzó szülők gyermekei, korábban és nagyobb gyakorisággal válnak maguk is dohányzóvá. A második "szer" rendszerint az alkohol. Ez a társadalmilag elfogadott és legális "drog" kéznél van, és könnyen beszerezhető. Középiskolai kirándulások gyakori szereplője. A valódi drogok közül az első általában kenderszármazék vagy valamelyik stimuláló szer, az egzisztenciálisan rosszabb helyzetben lévő fiataloknál az olcsóbb szerves oldószer.

Az egyszeri kipróbálást alkalmi használat követheti, amelyből esetenként rendszeres drogfogyasztás, majd függőség lesz. A szülők sokszor mit sem sejtenek arról, hogy gyermekük drogokat használ, és csak a toxikológián döbbenhetnek rá a riasztó valóságra.

Kudarcosan és egyedül

Hedvig sokáig olyan szeretett volna lenni, mint a szülei. Okos, ügyes, sikeres, mindig kész válaszokkal, magabiztos fellépéssel. Otthon állandóan kritizálták tanulmányi eredményeit, megkérdőjelezték képességeit. Kisiskolás volt, amikor szülei elváltak. Kevés idő, kevés valódi figyelem maradt reá, mindkét szülő inkább pénzzel és tárgyakkal igyekezett az elmaradt beszélgetéseket pótolni. Magányos, kudarcot kudarcra halmozó lány lett. A fogadóórákon soha sem védte meg senki, nagyra törő tervein gúnyosan mosolyogtak a felnőttek.

Egyik legsötétebb hangulatában hívta meg ismerőse egy különös társaságba. Mindenki nagyon kedves volt, figyeltek rá, törődtek vele. Közben mákfőzetet iszogattak. Hedvig sokáig nem akarta kipróbálni, de a társaság nagyon fontos volt neki, családpótlékot jelentett számára. Így azután gyengült ellenállása, és maga is megtapasztalta a kudarcok, a világ konfliktusainak, gondjainak ilyen oldását. Egyik reggel édesanyja nem tudta ébreszteni a leányt. A gyomormosás, az infúziók hamar segítettek a testi felépülésben. A lelki regenerálódáshoz hosszabb és gyötrelmes út vezethet.

A lélek is károsodik

A kíváncsiságból vagy társak hatására kipróbált drog okozta önfeledt megkönnyebbülés, mint a konfliktusok lehetséges megoldása rögzülhet a tapasztalatban. Még veszélyesebb, hogy a fiatal csoportot, családszerű, szoros társaságot is találhat magának.
A pubertáskorban a rendszeres droghasználat lélektani károsodásokat is okoz. A fejlődés megrekedhet a gyermekkor egocentrikus szintjén, a tinédzser kerülni fogja a kihívásokat, követelményeket, minden olyan helyzetet, amely erőfeszítést kívánna tőle. Irreális fantáziavilág alakul ki, amely segít abban, hogy elkerülje a kamasz a valósággal való szembenézést. Gyakran a jövőre vonatkozó tervek is messze elszakadtak a realitástól, mint ahogy nagyon sok droghasználó fiatal gondolja, hogy ő bármikor segítség nélkül abba tudná hagyni, és ezzel altatja el függősége miatti rossz érzéseit.

Figyelmeztető jelek

László történelemórán lett rosszul. Már napok óta észlelték társai, hogy különösen sápadt, szürkés az arcszíne. Szinte nem is látszottak a pupillái, keze erősen remegett, amikor a kölcsönkért radírért nyúlt. Csendes, közönyös gyerek volt, csak az utóbbi hónapokban fordul elő néha, hogy beszédesebb, közvetlenebb lett.
Aznap éppen a római császárokról magyarázott a tanár, amikor László kiesett a padból. Utána ijesztően rángatózni kezdett, mire a mentők megérkeztek, már lecsillapodott a rohama. Az egész osztály megdöbbent, amikor a mentőorvos megkérdezte, tudnak-e a fiú kábítószer-fogyasztásáról. Így utólag mindenkinek eszébe jutott valami.

Veszélyeztetett serdülők

A drogfogyasztás jelei sokszor csak utólag állnak össze. A teljesítmény megváltozása, az elhanyagoltabbá váló külső, a rapszodikus hangulatváltások, a visszahúzódás, nagyon szűk vagy éppen túlságosan is tág pupillák, időnként eufória, csapongó gondolatok, szürkés, sápadt bőrszín, tűszúrásnyomok az alkaron, érdektelenség a környezetben zajló eseményekkel szemben.
A társadalom "drogorientált", elfogadott dolog nyugtatót, altatót, fájdalomcsillapítót szedni. A zaklatott családok, az elváltak, a konfliktusokat soha meg nem beszélők, a gyermeket partnernek nem tekintők, a túlzottan egyeduralomra törők mind-mind veszélyt jelenthetnek. Az ilyen serdülő sem stabil mintával, sem elégséges önbizalommal, sem támaszt jelentő háttérrel nem rendelkezvén könnyű sikereket és kielégülést fog keresni.

A drogfogyasztás elleni védelem a gyermekkorban alapozódhat meg. Biztonságot nyújtó, de elengedni és önállósodni is hagyó családi háttér, az önbizalom fölépülésének segítése, eredményes konfliktusmegoldások modelljei, nyílt, közvetlen érintkezés, őszinte kapcsolat a szülő és a gyermek között, védelmet jelenthet a későbbiekben. Így nagyobb biztonsággal elkerülhető az alkohol, a gyógyszerek mértéktelen fogyasztása, illetve a drogok használata. Az ilyen környezetben felnőtt gyerekek a csoportnyomásnak sincsenek kiszolgáltatva, jól tudnak ellenállni a kísértéseknek, képesek megküzdeni a sikerekért, és elérni azokat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag