Csupán egy pohár...

Sajnos az alkoholról való "leszokás", "lemondás" nem olyan egyszerű, hogy valaki megfogadja, ezután csak egy pohárral fog inni.

Az első lépés a tünet, az alkoholbetegség diagnózisának őszinte kimondása. A második pedig a változásra, változtatásra való teljes elszánás. Sajnos, enélkül minden orvos, pszichiáter tehetetlenül próbálkozik a gyógyítással. Régebben létezett úgynevezett kényszergyógykezelés is - az ilyen jellegű kísérletek, terápiás központok totális kudarcot vallottak.

Mi a teendő, ha valaki felismerte és beismerte önmagának, hogy alkoholista, és minden porcikájával elszánta magát a változtatásra?!

Többféle segítségnyújtás létezik, és azt gondolom, nincs ebben általános érvényű recept. Ahogy az alkoholprobléma is számos okra visszavezethető betegség, kezelése is sokrétű. Részben biológiailag, genetikailag meghatározottnak tartják, részben az úgynevezett családi minták is befolyásolják, gyakran jellemző az alkoholisták családi kommunikációs rendszere is.

Az orvosi kezelés részben pszichiátriai, gyógyszeres és pszichoterápiás, részben belgyógyászati jellegű. Emellett javasolt az úgynevezett Anonim Alkoholisták Klubjának felkeresése, amely gyakran legalább olyan erejű segítség a változtatáshoz, mint a pszichoterápia.

A pszichiátriai gyógykezelés is komplex. Régebben előnyben részesítették az úgynevezett negatív kondicionálással működő szereket. Ha valaki ilyen jellegű készítményt szedett vagy ültettek be a testébe, akkor az alkoholfogyasztás kifejezetten rossz közérzettel párosult, sőt a szervezet extrém mérgezési tüneteket produkált. A gyógyszerrel az alkohol elbomlását akadályozták meg és a köztes keletkező termék méreg volt a szervezet számára. A gond ezzel az eljárással az, hogy míg az állatvilágban a negatív kondicionálás működik, addig racionális, tudatos világunkban ez a módszer rengeteg kiskaput hagy az alkalmazójának.

Leggyakrabban az úgynevezett alkoholéhséget csökkentő gyógyszerekkel is kiegészítik a kezelést, amely lényegesen hatékonyabb lehetőség. Az alkoholprobléma kialakulásának oka gyakran a szorongás, a feszültség oldása (sajnos az alkohol kitűnő feszültségcsökkentő hatású). Ezt a feszültséget, szorongást vagy esetleg depresszív tüneteket modern készítményekkel (nem nyugtatókkal!) is lehet befolyásolni, csökkenteni.

A kezelés feltétlen része a pszichoterápia. Pl. viselkedés-, csoportterápia, relaxáció. Gyakran az egész család, vagy csak a pár bevonása (család- és párterápia) segítheti elő a gyökeres változást. Megfigyelték ugyanis, hogy nemcsak függő - dependens - személyiségek léteznek, hanem úgynevezett kodependensek - a függőségbe kerülést elősegítő személyiségtípusok - is, akik a párkapcsolatban, családban megjelenő típusos kommunikációs mintát, kóros viselkedésformát alakítanak ki.

A családi rendszer megváltoztatása, másfajta kommunikációs módok kialakítása is hozzájárulhat a gyökeres változáshoz. X.évf./9.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő