A cigaretta újabb hatására derült fény

Újabb érvet hozott fel a cigarettázás ellen egy friss kutatás, melynek eredménye szerint a dohányosok nagyobb eséllyel halnak bele egy szívinfarktusba, mint a nem dohányzók.

Kisebb eséllyel élik túl a szívrohamot a cigarettázók, mint azok, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel - derült ki egy friss kutatásból. A Jordán Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói azonosítottak egy fehérjét, melynek alacsonyabb szintje védtelenebbé teszi a dohányosokat a betegséggel szemben.

Az infarktus előjelei Szívinfarktus (akut myokardiális infarktus, AMI) akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal. Az oxigénkínálat alacsony voltának legfőbb oka a koszorúerek ateroszklerotikus (érelmeszesedéses) beszűkülése. Az infarktust néhány jelzésből "lefülelhetjük", figyeljünk hát testünk jelzéseire!

Ezért veszélyesebb a dohányosokra az infarktus

A tanulmány megállapította, hogy az alfa-1 antitripszin (AAT) szintje a dohányosok szervezetében jelentősen alacsonyabb volt, mint a nem dohányzókban. Az alfa-1-antitripszin egy májban, egyes vérsejtekben és a tüdő egyes sejtjeiben termelődő, a vérben megtalálható fehérje, melynek a szövetek védelmében is fontos szerepe van. Az egyetem munkatársai szerint ez afehérjea szívet is védheti abban az esetben, ha szívinfarktus alakul ki.

Nagyobb veszélyt jelenthet a dohányosok szívére egy infarktus. Fotó: Getty Images
Nagyobb veszélyt jelenthet a dohányosok szívére egy infarktus. Fotó: Getty Images

A vizsgálatot 29 felnőtt férfi és 11 nő bevonásával végezték, mindegyikük átesett egy szívinfarktuson. Az infarktus diagnózisát követő 1, 4, 24, 48 és 96 órán belül vért vettek tőlük és megvizsgálták a fehérje szintjét. A résztvevőket négy csoportra osztották: dohányzók és nem dohányzók, valamint magas vérnyomással küzdők, illetve normális vérnyomásértékűek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a fehérje értéke vagy pedig a vérnyomásérték a jelentősebb tényező egy infarktus esetén. A kutatók úgy vélik, hogy a AAT megfelelő szintjének fenntartása a dohányosoknál is növelheti az infarktus túlélésének esélyét.

Az eredmények teljes kielemzése a következő hónapokban várható. A kutatók a részletekről még idén beszámolnak a philadelphiai Experimental Biology 2022 rendezvényen.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)