A bezártság ezért is veszélyes

Egy friss kutatás szerint az elszigetelődés veszélyes mértékű alkoholfogyasztást vonhat magával, aminek rosszabb esetben akár családon belüli erőszak is lehet a vége.

Azt mindnyájan tudjuk és saját bőrünkön is érezzük, hogy a pandémia embert próbáló időszak az életünkben - félünk a megbetegedéstől, aggódunk anyagi biztonságunkért és azért, hogy megmaradjon az állásunk, ugyanakkor egyre nehezebben viseljük az egy éve tartó bezártságot.

Nő a családon belüli erőszak a karanténban Sokkal rosszabb a bántalmazott nők helyzete a kijárási korlátozások bevezetése óta. A legtöbben hetek óta össze vannak zárva a bántalmazójukkal, így segítséget kérni is csak nehezen tudnak. Ráadásul kevés olyan védett hely működik itthon, ahova az érintettek menekülhetnének. Kattintson a részletekért!

Ezen persze próbálunk enyhíteni, ki-ki a maga módján. Vannak, akik többet sportolnak, mások rászoktak a hétvégi túrázásra, megint mások új hobbit kezdtek el. De olyanok is vannak, akik alkohollal próbálják csökkenteni a stresszt - ráadásul az Arizonai Egyetem kutatói friss tanulmányukban rámutattak, hogy egyre többen isznak egyre többet. Sokan már annyira elvesztették a kontrollt, hogy alkoholfüggővé váltak, amiből számos további probléma következhet.

Az alkoholfogyasztási szokásainkat is megváltoztatja

A tudósok 50 amerikai államból és a fővárosból összesen 5931 felnőtt alanyt vontak be tudományos munkájukba 2020 áprilisa és szeptembere közt. Az alanyokat havonta arra kérték, töltsenek ki egy tízkérdéses kérdőívet az alkoholfogyasztási szokásaikkal kapcsolatban. A válaszokat pontozták, 0-40 pont közt - 20 pont felett már súlyos alkoholfüggőségről beszélhetünk.

Az alkoholfogyasztási szokásainkat is megváltoztatja a karantén. Fotó: Getty Images
Az alkoholfogyasztási szokásainkat is megváltoztatja a karantén. Fotó: Getty Images

A kutatók végül a következőkre jutottak: a veszélyes mértékű alkoholfogyasztás az áprilisi 21 százalékról szeptemberre 40,7 százalékra emelkedett, a látszólagos alkoholfüggőség 7,9 százalékról 29,1 százalékra szökött fel, a 20 pontot és afeletti értékeket elérők aránya pedig 3,9 százalékról 17,4 százalékra emelkedett.

Különösen a fiatalok lehetnek fogékonyak arra, hogy többet igyanak - figyelmeztetnek a kutatók, hozzátéve, ez nemcsak azért veszélyes, mert esetleg nem tudnak az adott meetingre koncentrálni, vagy nem lesznek produktívak a munkahelyükön, hanem azért is, mert hosszú távon függőséghez vezethet.

Továbbá azoknál, akik hetekig, hónapokig szünet nélkül összezártan élnek a családjukkal, gyerekeikkel, ott az alkohol legrosszabb esetben akár a családon belüli erőszak rizikóját is megnövelheti. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak még a korábbinál is nehezebben tudnak segítséget kérni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra