A bezártság ezért is veszélyes

Egy friss kutatás szerint az elszigetelődés veszélyes mértékű alkoholfogyasztást vonhat magával, aminek rosszabb esetben akár családon belüli erőszak is lehet a vége.

Azt mindnyájan tudjuk és saját bőrünkön is érezzük, hogy a pandémia embert próbáló időszak az életünkben - félünk a megbetegedéstől, aggódunk anyagi biztonságunkért és azért, hogy megmaradjon az állásunk, ugyanakkor egyre nehezebben viseljük az egy éve tartó bezártságot.

Nő a családon belüli erőszak a karanténban Sokkal rosszabb a bántalmazott nők helyzete a kijárási korlátozások bevezetése óta. A legtöbben hetek óta össze vannak zárva a bántalmazójukkal, így segítséget kérni is csak nehezen tudnak. Ráadásul kevés olyan védett hely működik itthon, ahova az érintettek menekülhetnének. Kattintson a részletekért!

Ezen persze próbálunk enyhíteni, ki-ki a maga módján. Vannak, akik többet sportolnak, mások rászoktak a hétvégi túrázásra, megint mások új hobbit kezdtek el. De olyanok is vannak, akik alkohollal próbálják csökkenteni a stresszt - ráadásul az Arizonai Egyetem kutatói friss tanulmányukban rámutattak, hogy egyre többen isznak egyre többet. Sokan már annyira elvesztették a kontrollt, hogy alkoholfüggővé váltak, amiből számos további probléma következhet.

Az alkoholfogyasztási szokásainkat is megváltoztatja

A tudósok 50 amerikai államból és a fővárosból összesen 5931 felnőtt alanyt vontak be tudományos munkájukba 2020 áprilisa és szeptembere közt. Az alanyokat havonta arra kérték, töltsenek ki egy tízkérdéses kérdőívet az alkoholfogyasztási szokásaikkal kapcsolatban. A válaszokat pontozták, 0-40 pont közt - 20 pont felett már súlyos alkoholfüggőségről beszélhetünk.

Az alkoholfogyasztási szokásainkat is megváltoztatja a karantén. Fotó: Getty Images
Az alkoholfogyasztási szokásainkat is megváltoztatja a karantén. Fotó: Getty Images

A kutatók végül a következőkre jutottak: a veszélyes mértékű alkoholfogyasztás az áprilisi 21 százalékról szeptemberre 40,7 százalékra emelkedett, a látszólagos alkoholfüggőség 7,9 százalékról 29,1 százalékra szökött fel, a 20 pontot és afeletti értékeket elérők aránya pedig 3,9 százalékról 17,4 százalékra emelkedett.

Különösen a fiatalok lehetnek fogékonyak arra, hogy többet igyanak - figyelmeztetnek a kutatók, hozzátéve, ez nemcsak azért veszélyes, mert esetleg nem tudnak az adott meetingre koncentrálni, vagy nem lesznek produktívak a munkahelyükön, hanem azért is, mert hosszú távon függőséghez vezethet.

Továbbá azoknál, akik hetekig, hónapokig szünet nélkül összezártan élnek a családjukkal, gyerekeikkel, ott az alkohol legrosszabb esetben akár a családon belüli erőszak rizikóját is megnövelheti. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak még a korábbinál is nehezebben tudnak segítséget kérni.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra