Metamfetamin: erről a mellékhatásáról nem tudtunk eddig

A metamfetamin nevű kábítószer használata növeli a tüdő cryptococcusokkal szembeni fogékonyságát - írja az Amerikai Mikrobiológiai Társaság hivatalos lapja, az mBio.

Egérkísérletes modellben az injekcióban adott metamfetamin megnövelte a Cryptococcus neoformans nevű gomba tüdőben való letelepedési készségét, és felgyorsította a betegség előrehaladását. Egészségesekben a Cryptococcus neoformans nem okoz problémát, azonban a metamfetamin - a vér-agy gát átjárhatóvá tételén keresztül - elősegíti a központi idegrendszeri fertőzés kialakulását is.

Becslések szerint metamfetaminnal 13 millió amerikai találkozott már élete során, és a rendszeres használók számát 353 ezerre teszik (2010-es a legfrissebb adat). A központi idegrendszeri stimuláns rontja az immunrendszer válaszreakcióit is. Az anyag többhelyütt felhalmozódik a szervezetben, de a leginkább érintett szerv a tüdő, ahol a legmagasabb koncentrációt éri el, ez magyarázza a tüdőfertőzéssel szembeni fogékonyságot.

Martinez és munkatársai három hétig kezelték az egereket metamfetamin adott dózisával, majd kitették az állatokat a gombák megtelepedését , emellett ezen egerek tüdejében csökkent a gyulladásos elemek mennyisége is. Ugyanakkor az állatok légzése felgyorsult, klasszikus jelét mutatva a kialakuló légzési elégtelenségnek.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: