Új formában jön a ketamin

Az Egyesült Államokban nemrég engedélyezték a ketamint a depresszió gyógyítására, sok betegnél ugyanis a hagyományos szerek hatástalanok. Magyarországon már eddig is használták a szert, csak más formában.

A ketamint a 60-as években fejlesztették ki, először Belgiumban engedélyezték állatorvosi használatra, ezért nevezik a köznyelvben egyszerűen lónyugtatónak - idézi fel az index.hu. A 80-as években a WHO engedélyével már embereken is alkalmazták, még gyerekeket is bódítottak vele. A vietnámi háború idején előszeretettel helyettesítették vele a morfiumot, mert nem hatott károsan a szívműködésre és hűteni sem kellett - így a dzsungelben katonák tömegei álltak be tőle.

ketamin, depresszió, ampulla, gyógyszer
A ketamint már régóta használják az orvosok. Fotó: 123rf

Tudj meg többet a ketaminról itt!

A hetvenes-nyolcvanas években a drogpiac főszereplőjévé vált, a legkülönfélébb kiszerelésekben lehetett ketamint kapni a drogpiacon, így megjelentek a tabletták, kapszulák, porok, kristályok, oldatok és injekciók is. Egész iparág épült az illegális beszerzésre, legtöbbször állatklinikákat raboltak ki a ketaminkészletért. A szer népszerűsége a 2000-es években teljesedett ki igazán, mert jóval olcsóbb, mint a heroin vagy a kokain.

Manapság Kína a világ legnagyobb ketamintermelője - és egyben -felhasználója is. Az USA-ba mexikói drogkartellek közvetítésével érkezik a szer, amely mára korántsem olyan tiszta, mint amilyet az állatkórházi lopások idején terítettek. Szinte minden ketaminkészítményt más anyagokkal ütnek fel, hogy módosítsák a hatását, illetve csökkentsék az előállítási költségeket.

A depresszió és a ketamin

Az már korábban is bizonyított volt, hogy depressziós betegeket is lehet vele gyógyítani, de az intravénás használatot nem támogatták az egészségbiztosítók, így csak rendkívül drágán lehetett hozzájutni a magánklinikákon. A legújabb engedélyezett készítmény azonban nemcsak abban különbözik, hogy a biztosítók finanszírozzák, hanem abban is, hogy orrspray formában adják.

Az engedélyt azért kaphatták meg, mert bizonyítani tudták, hogy sok beteg, aki korábban a hagyományos gyógyszerekkel történő kezelések után visszasüllyedt a depresszióba, meggyógyult. A ketamin Magyarországon is használatos a pszichiátriákon - kizárólag terápiarezisztens betegnél injekciós kúra formájában.

Emlékszem, lebegtem, totál be voltam állva. Mindent tripként érzékeltem: a hangokat, a mintákat, az alakzatokat. Ezek az élmények nagyon is részei voltak a hatásnak - nyilatkozta a New York Timesnak az 57 éves Theresa, aki egyetemi adjunktus, és élete nagy részében mély depresszióval küzdött. Múlt nyáron intravénásan kapott ketamint egy klinikán, amiért kezelésenként 500 dollárt fizetett.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: