Születésünk ideje befolyásolja személyiségünket

Az, hogy melyik évszakban születünk, befolyásolhatja temperamentumunkat, és ezáltal a hangulatbetegségekre való hajlam kialakulását is.

Magyar kutatók bebizonyították

A születés évszaka és a hangulati zavarok kialakulásban szerepet játszó temperamentumok összefüggést mutatnak, ennek felfedezése újabb segítség lehet a betegségek okainak megértésében és hatékonyabb gyógyításában - erre a felismerésre jutott a Semmelweis Egyetem Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztályán működő, Dr. Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport.

Depresszió, szülés, születés, születési idő, asztrológia, személyiségjegyek, temperamentum, pszichiátriai zavarok
A születés évszaka sok mindent elárul

A skizofrének tavasszal születnek?

Jön a tél Újabb kutatások feltárták a téli depresszió, azaz a szezonális affektív zavar hátterében meghúzódó okokat. Miért vagyunk télen lehangoltak? - ide kattintva elolvashatja! A Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport 400 ember személyiségtípusát vetette össze a születés évszakával. "Régóta folyik az a kutatás, amely a hangulati, tudományos nevén affektív zavarok okait kutatja. Régi klinikai megfigyelés, hogy a skizofréniában szenvedő betegek közül néhány százalékkal többen születnek az év egy bizonyos szakaszában, késő télen-kora tavasszal. Ez nem nagy arány, de ha a teljes népességet nézzük, statisztikailag mégiscsak jelentős a különbség" - magyarázta Gonda Xénia, a Semmelweis Egyetemen készült tanulmány első szerzője, klinikai szakpszichológus, gyógyszerész.

Az eredmények azt mutatják, hogy a nyáron születettekre jellemzőbb a hangulatingadozó temperamentum, míg a téli hónapokban világra jöttek esetében a depresszív a kifejezettebb. A tavaszi-őszi időszakban születetteknél az ingerlékeny természet a hangsúlyosabb. E temperamentum-típusok - számos egyéb jellemző mellett - ok-okozati összefüggésben állnak a hangulatzavarok kialakulásával. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy például a hangulatingadozó temperamentumnak szerepe van a bipoláris betegség egyik fajtájának kialakulásában; ez a betegség pedig a mostani eredmények szerint kismértékben gyakoribb a nyáron születetteknél.

Azt egyébként számos megfigyelés és vizsgálat támasztja alá, hogy összefüggés van egyes neuropszichiátriai zavarok és a születési időszak között, de nem ismert, hogy mi áll ennek hátterében - mutat rá Dr. Gonda Xénia.

Ugyanakkor a születési idő összefoglalja mindazon hatásokat is, melyek az anyaméhben, valamint röviddel a születés után a környezet részéről érik a csecsemőt, és ezek az időszakok az idegrendszer fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak. A születés, illetve a fogantatás időszaka, alapvetően meghatározza azt is, hogy a fejlődés szempontjából kiemelt fontosságú időszakokban milyen tápanyagok és vitaminok álltak rendelkezésre az anya számára, milyen patogének és allergének hatásának van kitéve az anya szervezete, amelynek működésére akár a napfény mennyisége is kihathat - mondta el Gonda Xénia.

Magyarázat lehet az is, hogy bizonyos személyiségjegyekkel rendelkező, illetve egyes pszichiátriai zavarokban szenvedő emberek esetében a fogamzás esélye nem egyforma az év minden szakában. Például szezonális affektív zavarban szenvedő szülők esetében kisebb a fogamzás esélye a késő őszi-téli időszakban, így késő nyáron és ősszel kismértékben kevesebb olyan gyermek fog születni, aki az erre való genetikai hajlamot örökölte.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)