Születésünk ideje befolyásolja személyiségünket

Az, hogy melyik évszakban születünk, befolyásolhatja temperamentumunkat, és ezáltal a hangulatbetegségekre való hajlam kialakulását is.

Magyar kutatók bebizonyították

A születés évszaka és a hangulati zavarok kialakulásban szerepet játszó temperamentumok összefüggést mutatnak, ennek felfedezése újabb segítség lehet a betegségek okainak megértésében és hatékonyabb gyógyításában - erre a felismerésre jutott a Semmelweis Egyetem Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztályán működő, Dr. Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport.

Depresszió, szülés, születés, születési idő, asztrológia, személyiségjegyek, temperamentum, pszichiátriai zavarok
A születés évszaka sok mindent elárul

A skizofrének tavasszal születnek?

Jön a tél Újabb kutatások feltárták a téli depresszió, azaz a szezonális affektív zavar hátterében meghúzódó okokat. Miért vagyunk télen lehangoltak? - ide kattintva elolvashatja! A Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport 400 ember személyiségtípusát vetette össze a születés évszakával. "Régóta folyik az a kutatás, amely a hangulati, tudományos nevén affektív zavarok okait kutatja. Régi klinikai megfigyelés, hogy a skizofréniában szenvedő betegek közül néhány százalékkal többen születnek az év egy bizonyos szakaszában, késő télen-kora tavasszal. Ez nem nagy arány, de ha a teljes népességet nézzük, statisztikailag mégiscsak jelentős a különbség" - magyarázta Gonda Xénia, a Semmelweis Egyetemen készült tanulmány első szerzője, klinikai szakpszichológus, gyógyszerész.

Az eredmények azt mutatják, hogy a nyáron születettekre jellemzőbb a hangulatingadozó temperamentum, míg a téli hónapokban világra jöttek esetében a depresszív a kifejezettebb. A tavaszi-őszi időszakban születetteknél az ingerlékeny természet a hangsúlyosabb. E temperamentum-típusok - számos egyéb jellemző mellett - ok-okozati összefüggésben állnak a hangulatzavarok kialakulásával. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy például a hangulatingadozó temperamentumnak szerepe van a bipoláris betegség egyik fajtájának kialakulásában; ez a betegség pedig a mostani eredmények szerint kismértékben gyakoribb a nyáron születetteknél.

Azt egyébként számos megfigyelés és vizsgálat támasztja alá, hogy összefüggés van egyes neuropszichiátriai zavarok és a születési időszak között, de nem ismert, hogy mi áll ennek hátterében - mutat rá Dr. Gonda Xénia.

Ugyanakkor a születési idő összefoglalja mindazon hatásokat is, melyek az anyaméhben, valamint röviddel a születés után a környezet részéről érik a csecsemőt, és ezek az időszakok az idegrendszer fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak. A születés, illetve a fogantatás időszaka , alapvetően meghatározza azt is, hogy a fejlődés szempontjából kiemelt fontosságú időszakokban milyen tápanyagok és vitaminok álltak rendelkezésre az anya számára, milyen patogének és allergének hatásának van kitéve az anya szervezete, amelynek működésére akár a napfény mennyisége is kihathat - mondta el Gonda Xénia.

Magyarázat lehet az is, hogy bizonyos személyiségjegyekkel rendelkező, illetve egyes pszichiátriai zavarokban szenvedő emberek esetében a fogamzás esélye nem egyforma az év minden szakában. Például szezonális affektív zavarban szenvedő szülők esetében kisebb a fogamzás esélye a késő őszi-téli időszakban, így késő nyáron és ősszel kismértékben kevesebb olyan gyermek fog születni, aki az erre való genetikai hajlamot örökölte.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra