A leghatásosabb gyógyszerek depresszióra

A depressziós betegek számával egyenes arányban nő a kezelésükre szolgáló gyógyszerek száma is. Melyek a leghatékonyabbak?

A depresszió világszerte egyre több embert érint, ez alól pedig Magyarország sem kivétel: a zavar a felnőtt lakosság több mint 15 százalékát érinti kisebb-nagyobb mértékben. Ahogy nő az esetszám, úgy szaporodnak a depresszió kezelésére szolgáló készítmények. A The Lancet című lapban publikált kutatás a 21 leggyakrabban felírt antidepresszáns hatásait vizsgálta. A kutatási anyagokat összevetette 116477 olyan ember orvosi adataival, akiket korábban legalább nyolc hétig kezeltek valamilyen antidepresszánssal.

A depresszió fizikai tünetei A depresszió több mint egyszerű rossz hangulat és levertség - komoly betegség, amelynek ráadásul a lelkiek mellett fizikai tünetei is vannak. Kattintson a részletekért!

A leghatásosabb vizsgált gyógyszerek

A kutatások eredményei alapján a vizsgált gyógyszerek mindegyike hatásos volt, azaz legalább 50 százalékkal csökkentette a depresszió hatásait. Bizonyos gyógyszerek azonban kiemelkedően jól teljesítettek a vizsgálatokon. Ilyen például az agomelatin, az amitriptilin, a mirtazapin, a paroxetin vagy a vortioxetin hatóanyagú készítmények. Legkevésbé hatásosnak pedig a fluvoxamin, a fluoxetine, a reboxetin, illetve a trazodon hatóanyagú szerek bizonyultak.

Nem minden depressziós reagál jól a gyógyszeres kezelésre
Nem minden depressziós reagál jól a gyógyszeres kezelésre

Bár a depresszió kezelésének egyik legfontosabb eszközeit jelentik ezek a gyógyszerek, távolról sem számítanak csodaszernek. Kutatások szerint a depressziós betegek harmada nem reagál a kezelésre, sok esetben pedig 1-2 hónapra is szükség van, hogy a készítmény hatni kezdjen. Nagyon sok depresszióban szenvedő ember pedig semmilyen kezelést nem kap, mert egyszerűen nem fordul orvoshoz a panaszokkal.

Míg gyermekkorban az unipoláris depresszió előfordulási aránya fiúknál és lányoknál még csaknem egyforma, felnőttkorban a nők kétszer olyan gyakran betegednek meg, és az átlagos életkor, amelyben a depresszió kialakul - ma 27-30 év között van -, egyre korábbra tolódik. A különböző etnikai csoportoknál a betegség előfordulásában gyakorlatilag nincs különbség. A betegség kialakulásáról és a kezelési lehetőségekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Forrás: Time

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)