A leghatásosabb gyógyszerek depresszióra

A depressziós betegek számával egyenes arányban nő a kezelésükre szolgáló gyógyszerek száma is. Melyek a leghatékonyabbak?

A depresszió világszerte egyre több embert érint, ez alól pedig Magyarország sem kivétel: a zavar a felnőtt lakosság több mint 15 százalékát érinti kisebb-nagyobb mértékben. Ahogy nő az esetszám, úgy szaporodnak a depresszió kezelésére szolgáló készítmények. A The Lancet című lapban publikált kutatás a 21 leggyakrabban felírt antidepresszáns hatásait vizsgálta. A kutatási anyagokat összevetette 116477 olyan ember orvosi adataival, akiket korábban legalább nyolc hétig kezeltek valamilyen antidepresszánssal.

A depresszió fizikai tünetei A depresszió több mint egyszerű rossz hangulat és levertség - komoly betegség, amelynek ráadásul a lelkiek mellett fizikai tünetei is vannak. Kattintson a részletekért!

A leghatásosabb vizsgált gyógyszerek

A kutatások eredményei alapján a vizsgált gyógyszerek mindegyike hatásos volt, azaz legalább 50 százalékkal csökkentette a depresszió hatásait. Bizonyos gyógyszerek azonban kiemelkedően jól teljesítettek a vizsgálatokon. Ilyen például az agomelatin, az amitriptilin, a mirtazapin, a paroxetin vagy a vortioxetin hatóanyagú készítmények. Legkevésbé hatásosnak pedig a fluvoxamin, a fluoxetine, a reboxetin, illetve a trazodon hatóanyagú szerek bizonyultak.

Nem minden depressziós reagál jól a gyógyszeres kezelésre
Nem minden depressziós reagál jól a gyógyszeres kezelésre

Bár a depresszió kezelésének egyik legfontosabb eszközeit jelentik ezek a gyógyszerek, távolról sem számítanak csodaszernek. Kutatások szerint a depressziós betegek harmada nem reagál a kezelésre, sok esetben pedig 1-2 hónapra is szükség van, hogy a készítmény hatni kezdjen. Nagyon sok depresszióban szenvedő ember pedig semmilyen kezelést nem kap, mert egyszerűen nem fordul orvoshoz a panaszokkal.

Míg gyermekkorban az unipoláris depresszió előfordulási aránya fiúknál és lányoknál még csaknem egyforma, felnőttkorban a nők kétszer olyan gyakran betegednek meg, és az átlagos életkor, amelyben a depresszió kialakul - ma 27-30 év között van -, egyre korábbra tolódik. A különböző etnikai csoportoknál a betegség előfordulásában gyakorlatilag nincs különbség. A betegség kialakulásáról és a kezelési lehetőségekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Forrás: Time

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: