A depresszió így ismerhető fel

Életük során a magyar emberek mintegy 15 százalékánál jelentkezik legalább egy depressziós periódus. Lássuk, milyen tünetek jelezhetik a betegség kialakulását.

Magát a depresszió kifejezést többféle értelemben is használjuk a mindennapokban. A klinikai értelemben vett betegség, azaz a major depresszió, avagy unipoláris depresszió diagnózisához több tünet együttes, legalább két hétig tartó fennállása szükséges. A gyakorló pszichiáterek abban az esetben állapítják meg a major depressziót, amennyiben a páciensre az alábbi panaszok közül legalább öt érvényes, illetve az első kettő közül legalább az egyik.

  1. szomorú hangulat, lehangoltság
  2. az érdeklődés, motiváció és örömérzet elvesztése
  3. megváltozott étvágy, illetve fogyás vagy testsúlygyarapodás
  4. alvászavar
  5. folytonos nyughatatlanság vagy inaktivitás
  6. fáradtság, levertség
  7. önértékelési zavarok, értéktelenség érzése
  8. kognitív képességek romlása
  9. halálvágy, öngyilkossági szándék

A depresszió gyakori tünete a szomorúság mellett az érdeklődés és motiváció elvesztése
A depresszió gyakori tünete a szomorúság mellett az érdeklődés és motiváció elvesztése.Fotó: Getty Images

Amennyiben a fenti tünetek alapján kimondható a major depresszió diagnózisa, úgy szakszerű kezelésre van szükség. Milyen kezelési módszerek jöhetnek szóba? Meg lehet-e előzni a depresszió kialakulását? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk megújult leírásában ide kattintva .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra