Veszélyt jelenthetnek unokáikra a nagyszülők

Tény, hogy a nagyszülők élettapasztalatuknak köszönhetően sok bölcs tanáccsal tudják ellátni a családot. Ám megeshet, hogy gyerekneveléssel kapcsolatos szokásaik, gyakorlataik mára idejét múlttá váltak.

Veszélyt jelent unokájára a nagyszülő?

Igazán szerencséjük van azoknak a családoknak, amelyeknek lehetőségük van a gyerekeket néhanapján a nagyszülők gondjaira bízni. A szülők ilyenkor egy kis levegőhöz juthatnak, a gyerkőcök pedig lazább szabályok között élvezhetik a nagyinál a nyaralást. Igen ám, de még ha a nagyszülőket a legjobb szándék vezérli is, hiedelmeikkel és berögzült szokásaikkal akár unokáik egészségét is veszélyeztethetik.

Egy San Franciscóban megrendezett konferencián Dr. Andrew Adesman, a Steven és Alexandra Cohen Gyermekkórház gyermekorvosa korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyt rejthet magában, ha a nagyszülők kizárólag saját gyereknevelési tudásukra hagyatkoznak az unokák ellátásakor. Az elmúlt évtizedekben ugyanis nagyon sokat változott a szülői gyakorlat, az orvostudomány pedig olyan korábbi egészségügyi hiedelmeket is megcáfolt, amelyek a nagyik idejében még elfogadottak voltak.

Berögzült szokásaikkal akár unokáik egészségét is veszélyeztethetik, nagyszülők hiedelmek lázcsillapítás unoka gyereknevelés csecsemő
Berögzült szokásaikkal akár unokáik egészségét is veszélyeztethetik

Néhány gyakorlat felett már eljárt az idő<br /><strong></strong>

A szakértő egy amerikai nagyszülők között végzett kutatással szemléltette előadását. A kutatás egyik eredménye volt például, hogy a 636 megkérdezett nagyszülő 44 százaléka úgy gondolta, hogy a jeges hűtőfürdő a megfelelő módja a magaslázkezelésének. Ezzel szemben az orvosi gyakorlatnak már jó ideje nem része a hűtőfürdő, hiszen egyrészt igen kellemetlen a gyerekek számára, másrészt pedig akár hipotermiás állapotot is okozhat.

A rutinszerű lázcsillapítás felesleges A csillapítás opcionális, és nem az a cél, hogy 37 fokosra lehűtsük a beteget, hanem hogy jól érezze magát. Ha ehhez már 39 fok is elég, akkor nem szükséges további lépés. 2011-ben a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium is új irányelvet adott ki a lázcsillapítással kapcsolatban. A protokoll szerint mindegy, mit mutat a hőmérő, akkor kell lázat csillapítani, ha rossz a beteg közérzete. További információt korábbi cikkünkben olvashat.

A megkérdezett nagyszülők 25 százaléka azzal sem volt tisztában, hogy az újszülötteknek hanyatt fekve ajánlatos aludniuk, nem pedig a hasukon vagy oldalukon. Az utóbbi két pozíció ugyanis a hirtelen csecsemőhalál-szindróma egyik fő kockázati tényezője.

További nagyon elterjedt mítosz a szülők körében - a megkérdezettek 80 százaléka ezen a véleményen volt -, hogy kisebb égési sérülésekkor megfelelő elsősegélynyújtás, ha a bőrfelületet egyszerűen vajjal bekenik.

Adesman elmondta, hogy az ilyen és ehhez hasonló tévhitek miatt is nagyon fontos lenne, ha az aktuális egészségügyi gyakorlatokba a szülők a saját szüleiket is beavatnák.

Forrás: Daily Mail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)