Újraindulhat az iskola júniusban az alsósoknak

Elsősorban az első négy évfolyamnak lehetne kinyitni az iskolákat júniustól, ha a járványhelyzet lehetőséget ad rá - közölte a Nemzeti Pedagóguskar elnöke csütörtökön a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Az iskolák újranyitását sok szempont befolyásolja, ha például továbbra is tartani kell a másfél méteres távolságot, akkor nehezen elképzelhető - jelentette ki Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke, az oktatási akciócsoport tagja. Ugyanakkor megjegyezte, hogy külföldön is több megoldás született, hiszen a legtöbb, korlátozásokat már feloldó országban nem állt vissza teljesen az oktatás hagyományos rendje. Van, ahol délelőtti és délutáni elosztásban oldották meg a bejárást, vagy van, ahol felváltott napokon járnak iskolába a diákok.

Koronavírus: Pest megyében is enyhítenek A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet 64. napján megtartott Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésen meghozott döntésekről tájékoztatott. Részleteket itt olvashat.

Álláspontjuk szerint az első négy évfolyamnak érdemes megnyitni a kapukat, mert a gazdaság újraindulásával a szülőknek munkába kell járniuk, ez a korosztály pedig még felügyeletet igényel. "Utazás szempontjából az ő bejárásuk a legbiztonságosabb, mert jellemzően lakóhelyhez közeli intézményekbe járnak" - tette hozzá.

Az oktatási akciócsoport javaslata szerint az 1-4. osztályos tanulók mehetnének iskolába júniusban. Fotó: Getty Images
Az oktatási akciócsoport javaslata szerint az 1-4. osztályos tanulók mehetnének iskolába júniusban. Fotó: Getty Images

Fontosnak tartják továbbá, hogy a települések maguk dönthessenek arról, hogyan kezdik újra az oktatást, illetve a szülőknek sem tennék kötelezővé, hogy máris iskolába járassák a gyerekeiket. A párhuzamos, vagyis az egyszerre történő digitális és helyi oktatást viszont semmiképp nem támogatják, hiszen erre nincs elegendő és megfelelő munkaerő.

Az oktatási akciócsoport véleménye szerint a tanév végét nem kéne kitolni és a következő a szokásos szeptember 1-jével kezdődhetne. Abban viszont egyet értenek a szülők többségével, hogy a járványhelyzet miatt az idei nyári szünetben fokozottabb ügyeletet kéne biztosítani azoknak, akik ezt igénylik. Horváth Péter azonban hangsúlyozta, hogy ők csupán javaslatokat tudnak tenni, a döntést a kormánynak kell meghoznia.

Egy végzős osztály védőmaszkos érettségi tablóképekkel állít emléket a rendhagyó tanévnek. A nem mindennapi képeket az nlc.hu cikkében nézheti meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció