Pont úgy tévézik a gyerek, ahogy a szülei

Ha azt szeretnénk, hogy gyerekeink kevesebb időt töltsenek a tévé előtt ülve, nekünk magunknak kell példát mutatnunk.

Ez derült ki nemrég a Pennsylvania Egyetem vizsgálatából, ami szerint közvetlen kapcsolat van a gyerekek és szüleik televíziózási szokásai között. "A gyerekek nagyjából annyi időt töltenek a televízió előtt, mint a szüleik" - nyilatkozta Amy Bleakley, az Egyetem Annenberg Közegészségügyi Központjának kutatója. "Ha apu és anyu a munkából hazaérve automatikusan bekapcsolja a tévét, nagy rá az esély, hogy a gyerek is ezt fogja csinálni."

A televíziózás hatásait rendkívül nehéz elkülöníteni, mivel a gyerekek életére számtalan más tényező van hatással nap mint nap. "Ezt figyelembe véve annyit azért biztosan állíthatunk, hogy a túl sok tévézés kapcsolatban áll az elhízásra való hajlammal és a gyerekek, valamint felnőttek körében kialakuló járulékos betegségekkel" - tette hozzá Russ Jago, a Bristol Egyetem közegészségügyi szakértője. "Természetesen a tévézésnek is megvannak a jó oldalai, hiszen a televízióból sok hasznos dolgot tanulhatnak a gyerekek, tehát ez a tevékenység önmagában nem káros. A lényeg a mértékletesség."

Az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia ajánlásai szerint a kétévesnél fiatalabb gyerekeknek nem lenne szabad tévézniük, és az ennél idősebbeknek is csak napi maximum két órát szabadna a képernyő előtt tölthetnie (nem oktató jellegű műsorokat nézve).

Óriási jelentősége van a példamutatásnak

A mostani kutatás során a tudósok egy 629 kamasz, valamint 1550 szülő részvételével készült felmérés adatait elemezték, a szülők gyerekeit pedig korcsoportok szerint osztották be (5 évesnél fiatalabb, 6-11 éves, 12-17 éves). "Általánosságban elmondható, hogy korcsoporttól függetlenül a szülők televíziózási szokásai minden esetben nagy befolyással voltak a gyerekek képernyő előtt töltött idejére" - mondta Bleakley. "A szülőknek általában fogalmuk sincs, milyen nagy felelősség nyomja a vállukat ebből a szempontból. Ha nekik sikerül lecsökkenteniük a tévézéssel töltött óráik számát, az a gyerekekre is hatással lesz."

Természetesen a mostani kutatást is fenntartásokkal kell kezelni, mivel az online felméréshez csak olyan szülők férhettek hozzá, akik rendelkeznek internetkapcsolattal, valamint a tudósok azt sem tisztázták, hogy a gyerekek milyen típusú műsorokat néztek a tévében (az oktató jellegű programok ugyanis még hasznosak is lehetnek). A kutatás részletes leírása a című tudományos szaklap augusztusi számában jelenik meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)