Nagyon kevés gyermek született itthon áprilisban

Áprilisban csupán 6139 gyermek született Magyarországon, ami 3,9 százalékkal kevesebb, mint a tavaly áprilisi adat – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH gyorstájékoztatója szerint az idei év első harmadában összesen 25 468 gyermek jött világra, ami 7,9 százalékkal marad el a 2023. január-április közötti élveszületések számától. Idén eddig egyetlen hónapban sem közelítette meg a születésszám a 7 ezret. A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,37, jelentősen elmaradva az egy évvel korábbi 1,48-as értéktől. Mint azt korábban megírtuk, ahhoz, hogy a népesség ne csökkenjen, a termékenységi arányszámnak tartósan el kellene érnie a 2,1-es értéket.

A halálozások száma szintén csökkent, mintegy 10 százalékkal 2023 áprilisához viszonyítva: idén áprilisban 9396-an haltak meg az országban. Mivel a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent a tavalyi év időszakához viszonyítva, mint a születések száma, így tavaly áprilishoz képest ezúttal a természetes fogyás is valamelyest alacsonyabban alakult. A múlt hónapban 3257 fővel csökkent ilyen módon a népesség. Az év első négy hónapja során a természetes fogyás 17 630 fő volt.

Beszámoltunk róla: egy, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézet által 2021 decemberében kiadott előrejelzés szerint az évszázad közepére 8,5 millió főre csökkenhet az ország lakossága. Ezzel egyidejűleg valószínűsíthetően el is öregedik a társadalom, és a mostani 30 helyett 2050-ben már 47 időskorú juthat száz aktív korú lakosra.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra