Nagy bajban a magyar népesedés

A magyar népesség fokozatosan csökken és elöregszik. Ennek egyik alapvető oka, hogy a nők idősebb korban és egyre kevesebbet szülnek, és a szülőképes korú nők száma is mind kevesebb. A romló helyzeten a meddőség elleni kezelések is segíthetnének egy keveset.

A társadalom öregedésével párhuzamosan a szülőképes nők aránya is egyre alacsonyabb. Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója azt mondta: ma átlagosan 28-29 éves korukban szülik az első gyermeküket a nők, míg korábban ez 22-23 év volt. A szülőképes korú nők jelenleg a népesség 24-25 százalékát teszik ki. Kamarás Ferenc hozzátette, az elmúlt 35 évben a népesség folyamatosan csökken és öregszik, így a szülőképes korú nők létszáma is csökkent, 2001 és 2016 között 270 ezer fővel, tehát 10,5 százalékkal.

In Vitro
Laboratóriumi megtermékenyítés. Több százalékkal is növelhető volna a születésszám

Nemcsak a népesség, de a szülőképes korú nők is fokozatosan öregszenek, jóval többen vannak az idősebb létszámúak, mint a fiatalok. A 70-es években született nagy létszámú nemzedékek most a harmincas-negyvenes éveikben vannak, fokozatosan ők is elhagyják a szülőképes kort. A 35 év alatti, fiatal nemzedékek létszáma fokozatosan csökken, hiszen a születések száma is visszaesett az elmúlt időszakban.

"Csökkent a bizonyos életkorig megszült gyermekek száma is. A 30-34 éves nőknek jelenleg átlagosan egy gyermekük van. Ma 100 nőre 100 gyermek jut, húsz éve ez 170 volt, tehát lényeges a visszaesés. A 35-39 évesek között is sok a gyermektelen, azonos az egy- és kétgyermekesek aránya, az átlagos gyermekszám itt is visszaesett" - mondta a KSH statisztikai főtanácsadója.


Kitolódott a gyermekvállalás átlagos ideje is. Jelenleg 28-29 éves korukban vállalják a nők az elsőt, ez korábban 22-23 év volt. Kamarás Ferenc megjegyezte, hogy az 50-es években született, nagy létszámú, úgynevezett Ratkó-nemzedék maga is sok gyereket vállalt a 70-es években, amihez hozzájárult az ekkor bevezetett gyermekvállalást ösztönző intézkedéscsomag is. Ezután lényegesen visszaesett a születések száma. A 80-as években, a GYED bevezetését követően kicsit emelkedett, majd stagnált, aztán a 90-es évektől jelentőssé vált a visszaesés. A 2000-es években ismét stagnálás volt, de a korábbinál jóval alacsonyabb szinten.

Több gyermek a meddőségi kezelések ésszerűbb támogatásával

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentése szerint hazánkban 2016 első tizenegy hónapjában 85 128 gyermek született, ami 1,4 százalékos növekedést jelent - hívta fel a figyelmet Dr. Török Attila, a Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság elnöke.

Tavaly tehát 1200 gyermekkel több született, mint az előző év hasonló időszakában. A megszületett gyermekek túlnyomó többsége természetes módon fogant, de évek óta emelkedik és több ezres nagyságrendre tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik meddőségi kezelés eredményeként születtek meg. A szülésszám szerény emelkedése a gyermekvállalásra ösztönző kormányzati családtámogatási program mellett a fogamzóképes lakosság 15 százalékát érintő betegség, a meddőség kezelését végző intézeteknek is köszönhető.

A családalapítás és a gyermekvállalás ösztönzésére évente közel 200 milliárd forint állami pénz jut, de mindössze 2 milliárd támogatás jut a meddőségi kezelésekre. Miközben egy lombikbébi vagy más meddőségi kezeléssel megszületett gyermek átlagosan kevesebb mint 1 millió forintjukban van az adófizetőknek, a születésszám minimális növekedése miatt a kormányzati családtámogatások eredményeként született egy-egy gyermek költségigénye ennél nagyságrendekkel nagyobb is lehet - mutatott rá az In-Vitro Társaság elnöke.

Egy nemzetközi kutatás bizonyította, hogy a méhszövet előzetes stimulálásának módszerével végzett embrióbeültetések jelentősen megnövelték, esetenként megduplázták az embriók beágyazódásának valószínűségét. Részletek!

Több fejlett európai országban az orvosi segítséggel fogant gyermekek az éves születésszám közel 10 százalékát teszik ki. Nálunk a gyermekek 3-4 százaléka születik meddőségi kezelés eredményeként.

"Magyarországnak minden egyes gyermekre égetően szüksége van. A Kormány erőfeszítései csak úgy érik el céljukat, ha a meddőségkezeléseket is hathatósan támogatják. A mesterséges korlátok eltörlésével a meddő pároknak lehetőségük nyílna rá, hogy az általuk választott meddőségi központban szinte azonnal megkezdődjön a kezelésük, aminek eredményeként valóban sokkal több gyermek születhetne" - vélekedett Dr. Török Attila.

Forrás: InfoRádió.hu

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt változóan felhős lesz az ég, de átmenetileg számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag