Miért készítünk adventi koszorút? (2)

Az adventi koszorú a karácsony egyik legjellegzetesebb dísze, a keresztény ünnep jelképe. Honnan indult ez a szokás, és mit jelképeznek a koszorún fellángoló gyertyák?

Advent a várakozás időszaka a keresztény világban, melynek során a Jézus Krisztus eljövetelét ünneplő karácsonyra készülünk fel minden évben. Ebben az időszakban a keresztény tanoknak megfelelően nyílt szívvel fordulunk a világ felé, szeretteinknek ajándékokkal, a rászorulóknak adományokkal kedveskedünk, és felkészülünk az új esztendőre is. Az adventi koszorú ezekben a hetekben figyelmeztet az ünnep közeledtére, gyertyáit pedig vasárnaponként kell meggyújtani úgy, hogy szentestére mind a négy világítson.

Miért van szükségünk az adventre? Miért fontos felkészülni a karácsonyra - az ajándékok és az étel beszerzésén túl? Miben segít hagyományosan az adventi várakozás? Vajon miért volt fontos ez az időszak régen is? Kattintson a részletekért!

Árváknak gyújtották az első gyertyákat

Az első adventi "koszorút" egy evangélikus lelkész, Johann H. Wichern készítette el egy német kisváros árvaházában 1839-ben. Az idézőjel nem véletlen, hiszen ez még nem egy igazi koszorú volt, hanem egy kocsikerék, amelyre a lelkész 24 szál gyertyát helyezett fel - húsz kisebb pirosat és négy nagyobb fehéret. Szentestéig a lelkész mindennap meggyújtott egy szálat, hogy így szemléltesse az árvaházban élő gyermekeknek, mennyit kell még várniuk az ünnepre. A "karácsonyi keréknek" gyorsan híre ment, és hamarosan több templomban is kitették annak egyszerűbb, kisebb változatát. Kerék helyett fűzfavesszőből és fenyőágakból font koszorúra helyezték el a gyertyákat - mivel 24 darab nem fért volna fel, csak a négy vasárnapot jelképező került végül rá.

Az adventi koszorú a karácsony egyik legjellegzetesebb dísze. Fotó: iStock
Az adventi koszorú a karácsony egyik legjellegzetesebb dísze. Fotó: iStock

Mivel a gyertya lángja a keresztény vallás egyik fontos motívuma, nem kellett rá sokat várni, hogy a szokás országszerte elterjedjen. A kis gyertyás koszorúk lassan minden háztartásban helyet kaptak a betlehemes asztaldíszek mellett. Az első világháború után Németországban már minden családnál (a katolikusoknál is) volt adventi koszorú, a 1950-es évektől pedig Európa-szerte divattá vált. Ma már a keresztény ünnep szimbóluma lett ez a dísz, ami kinézetében ugyan sokat változott a német árvaházban kiállított kerékhez képest, szellemisége azonban megmaradt: az ünnep előtti várakozást jelképezi a mai napig.

Mit jelképeznek az adventi gyertyák?

A gyertyák egyre nagyobb fénye azt a világosságot szimbolizálja, ami minden család szívébe költözött karácsony idejére, de mind a négynek megvan a maga jelképe is.

  • Az első héten meggyújtott szál a hitet fejezi ki, az első emberpárra utal, akiknek Isten ígéretet tett a megváltásra.
  • Másodszorra a remény gyertyája lángol fel, azé a reményé, ami a zsidó nép szívébe költözött, mikor megtudták, hogy közülük emelkedik majd ki a Messiás.
  • A harmadik gyertya az örömöt jelképezi, és Jézus világrajövetelét ünnepli. Ez a gyertya színében is különbözik a többitől: míg a másik három a bűnbánat színét jelentő lila, ez a szál mindig rózsaszín.
  • Az utolsó, negyedik gyertya pedig a szeretet jelképe és Keresztelő Szent Jánosra utal, aki Jézus eljövetelét és Isten szeretetét hirdette az embereknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció