Mélyponton van a gyermekvállalási kedv

A gazdasági fellendülés ellenére harminckét éves mélypontra csökkent a születések száma Amerikában, főleg a 30 éven aluli nők körében. Magyarországon is kevesebb gyerek született tavaly, mint a korábbi években.

2018-ban mintegy 3,8 millió gyermek született az Egyesült Államokban az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss adatai szerint.

baba, gyerek, gyermekvállalás, gyermekszületés, születésszám, termékenységi ráta
Harminckét éves mélypontra zuhant a születések száma. Fotó: 123rf

Aggasztó adatok

A jelentés alapján elmondható, hogy a születések száma már negyedik éve csökken. A tavalyinál kevesebb gyerek csak 1986-ban született, amikor az Egyesült Államok lakossága még 90 millió fővel kevesebb volt.

Napjainkban egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás: sokszor a karrierre és az anyagiakra fogják a késői szülést. Azonban minél később akarunk babát vállalni, annál több egészségügyi kockázattal kell szembenéznünk. Van egészséges életkor a gyermekvállalásra? A válaszért kattintson ide!

A születések számának csökkenésénél is aggasztóbb, hogy az amerikai nők termékenységi rátája - vagyis az egy nőre jutó gyermekek száma - történelmi mélypontra, 1,728-ra csökkent. Ez pedig jelentősen elmarad a reprodukcióhoz szükséges 2,1-től. A ráta egy évtizede nem képes visszakapaszkodni erre a küszöbértékre az Egyesült Államokban.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a trend folytatódik, munkaerőhiány alakulhat ki, egyebek közt az idősellátásban. A jelentés arra azonban nem adott választ, hogy vajon csak a gyermekvállalás későbbre halasztásáról van-e szó, vagy esetleg teljesen lemondanak a szülésről a 30 év alatti amerikai nők.

Ilyen a helyzet Magyarországon

Országunkban tavaly csaknem 90 ezer élveszületés történt, 1,9 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,49 volt, amely megegyezett a 2017. évivel. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a magyar nők körében nem változott a gyermekvállalási hajlandóság, a születésszám csökkenésének oka sokkal inkább a szülőképes nők számának visszaesése lehet.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő